Mango-šokolaadi kook (vegan)
Pühapäevad on mõnusad ja pühapäeviti võib endale kindlasti midagi maitsvat lubada. Sel nädalal on muidugi ka esmaspäev vaba, mis on veel eriti tore, sest ilm annab hetkel märku lausa kevadest (vastupidiselt eilsele ööle, mil lumetormis 30 km Öörännakut läbisin) ja loodetavasti jääbki see ilm nüüd kevadiseks – kui juba töölt vaba päeva kevadpühaks kutsutakse, siis võiks ilm ju ka kaasa mängida. Ma ausalt öeldes ei tea, kas kevadpüha ka kuidagi toiduga tähistatakse, aga see kook tundub mulle iga kevadise päeva tähistamiseks sobiv.
Lisaks sellele, et see kook on täistaimne on see ka ülimalt maitsev. Tõsi, kuna agar-agar hakkab juba üsna soojana tarretuma, siis paraku väga õhuliseks-vahuliseks täidis ei jäänud, sest kaunilt vahustatud kookosekoor (ja see kusjuures vahustub küll, nagu tavaline vahukoorgi ja maitseb mulle tegelikult palju rohkem kui vahukoor) sulas kahjuks lihtsalt ära ja sulanud koor loomulikult enam õhuline ei ole. Aga sellest pole midagi, sest maitse on ikkagi hea.
Pean ütlema, et veendusin jälle – agar-agari kasutamine on oluliselt keerulisem, kui želatiini kasutamine, aga kui juba ülejäänud kook oli täistaimne, siis tundus kuidagi loogiline siin koogi sees ka kodus olemas olev agar-agar ära kasutada.
Koogil on kolm kihti ja lisaks saab juurde teha ka glasuuri, et ikka pidulikuma mõõdu välja annaks. Iga kiht koosneb vaid paarist komponendist ning midagi keerulist siin valmistamises ei ole. Kui ei ole tahtmist erinevate kihtidega mässata, siis võib loomulikult teha vaid kaks kihti ehk koogipõhja ja kas mangokihi või šokolaadikihi. Seega kui nii võtta, siis on siin kokku ju lausa kolme koogi retseptid. Ja ma julgen öelda, et kõik on äärmiselt maitsvad. Kui ainult ühe täidise kihiga piirduda, siis kindlasti tehke seda topeltkogus, et ikka jätkuks. Aga seda ma jällegi ei oskagi öelda, et kumb on mu lemmik – kas kollane kiht mangoga või šokolaadine avokaadoga kiht. Üks on ülimõnusalt kerge, kevadine ja lõunamaine, teine pigem rammus ja luksuslik, samal ajal mitte liiga raske ja mõnusalt šokolaadine. Ehk siis mõlemad on imehead olenevalt tujust ja kokku maitsevad need veel eriti hästi.
See, et kook on täistaimne oli sel korral täitsa omaette eesmärk. Kui kook maitseb sama hästi, kui “tavaline”, siis ma ei näe küll ühtki põhjust, miks siin loomseid koostisosasid kasutama peaks ja luban, et selle koogi puhul maitsest küll puudu ei jää ja tegelikult ei oskaks keegi aimata ka, et siin ühtki piimatoodet sees ei ole. Järgmiseks katsetuseks saab mul ilmselt olema taimne besee. Ütlen ausalt, et sellesse mul küll väga suurt usku esialgu ei ole, aga tundub põnev – kui õnnestub, siis jagan tulemust siin ka 😉
Koogivormina kasutasin 20 cm diameetriga lahtikäivat koogivormi.
- 100 g ilma kivideta datleid
- 50 g kookosjahu
- 0,5l mangopüreed
- 250 g kookoskoort
- 10 g agar-agarit
- 200 g avokaadot
- 200 g tumedat šokolaadi (kasutasin 44% kakaosisaldusega)
- 50 g tumedat šokolaadi
- 100 g kookoskoort
- Juhul, kui datlid ei ole pehmed, siis leota neid umbes pool tundi leiges vees ning siis pigista kuivaks. Kui on, siis võib leotamise vahele jätta.
- Purusta datlid saumikseriga püreeks ning sega kokku kookosjahuga. Kui segu on väga kuiv, siis lisa kuni supilusikatäis vett.
- Suru saadud segu 20 cm diameetriga lahtikäiva koogivormi põhja.
- Mangokihi valmistamiseks kalla mangopüree potti, lisa sellele agar-agar ning kuumuta see segades keemiseni, et agar-agar aktiveerida.
- Eemalda pott tulelt ning sega juurde kookoskoor.
- Vala segu läbi sõela koogipõhjale ning tõsta kook jahedasse settima (see juhtub tegelikult päris ruttu, umbes tunni ajaga).
- Šokolaadikihi tegemiseks tõsta šokolaad veevannile sulama.
- Samal ajal eemalda küpse avokaado viljaliha ning püreeri see saumikserit kasutades.
- Sega sulanud šokolaad avokaadopüree hulka ning vala saadud segu ühtlase kihina juba tarretunud mangokihile ning jäta kook veel mõneks tunniks settima.
- Selleks kuumuta kookoskoor, sulata selles šokolaad ning vala saadud glasuur endale sobival viisil (näiteks üle serva tilgutades) koogile.
P.S. Kui tahad mu tegemistega kursis olla, aga ei viitsi kontrollimas käia, kas ma olen midagi kirjutanud, siis Facebookis annan uutest postitustest alti märku ja Instagrami lisan vahel isegi selliseid pilte, mis siia veel üles pole saanudki 😉
Anna-Liisa
30. apr. 2017
Kas enne kookoskoore lisamist tuleb see ka vahustada?
kadri
30. apr. 2017
Hei, Anna-Liisa!
Ei, vahustada pole vaja (sest soojas sulab see lihtsalt jälle ära) 🙂
Head katsetamist!
Maarja
17. sept. 2017
Tere!
Kas kookoskoor on sama, mis näiteks Santa Maria kookospiim purgis või see on midagi muud?
kadri
18. sept. 2017
Müüakse spetsiaalselt kookoskoort. Santa Marial on ka täitsa olemas.
Kui seda aga poes ei ole, siis hoia kookospiima purki jahedas ning siis eraldub sealt kookoskoor. Ülejäänud vedelikku muidugi ära minema viska vaid kasuta näiteks smuuti tegemisel 😉
Helgi
8. mai 2020
Kas agar-agari asemel võiks kasutada želatiini ja kui ,siis kas sama kogus nagu agarit?
kadri
8. mai 2020
Hei!
Kindlasti võib, aga siis ei ole tegemist enam vegankoogiga.
Kogus sõltub sellest, millist želatiini kasutada, sest neil on erinev võime tarretada – kõige mõistlikum on paki pealt spikerdada. Lisaks ei ole vaja želatiini ka keema ajada nagu agar-agarit.