Hea toidu kodu

Veise välisfilee porgandi-koriandrisalatiga

Ma tegin kunagi seda blogi alustades kategooriad “Taimetoit” ja “Vegan”. Neid kategooriaid olen saanud täiendada ikka peaaegu iganädalaselt. Ilmselt tegelikult oleksin võinud teha hoopis kategooriad “Liha” ja “Kala”, sest need jõuavad mu lauale oluliselt harvem ja siis leiaks need vähesed retseptid kergemini üles. Sest praegune “Taimetoit” tähendab siin blogis põhimõtteliselt sama, mis “Retsept” 🙂 Kes teab, ehk kunagi jõuan selleni, kui aega kogemata üle peaks jääma. Seniks kasutage õigete retseptide üles leidmiseks siis pigem lihtsalt otsingut.

Igal juhul täna jõudis kätte see päev, kus mul vahelduseks ka liha laual oli. Täpsemalt siis veise välisfilee, müüja sõnul noorelt loomalt pärit. Ju siis oli, kui nii lubati – maitses igal juhul hästi! Nii hea lihatükiga ei olegi vaja suurt midagi ette võtta ja lihtsaks see mul jäigi, aga mõned nipid siiski on. 

  •  Enne küpsetamist võta liha vähemalt tund aega varem toatemperatuurile, määri kokku vähese õli ning soola-pipraga.
  • Praadimine käigu siuh-sähu ruttu. Kvaliteete veiseliha peab minu jaoks kindlasti jääma vähemalt medium miinus, kui mitte täitsa tooreks. Mulle paras küpsetusaste juhtub nii, et umbes 1,5 minutit ühelt ning sama kaua teiselt poolt.
  • Pea kõige tähtsam juhtub hoopis pärast küpsetamist – nimelt peaks liha enne lahti lõikamist kindlasti puhkama. Selleks tõsta liha näiteks lõikelauale ning lase sellel seal viis minutikest puhata. Võid ka fooliumiga katta, aga mina seda alati ei tee, kui aus olla, sest mulle lihtsalt tundub fooliumi ainult 5 minutit kasutamine raiskamisena 🙂 Kui küpsetad suuremaid lihatükke, siis peaks ka puhkamise aeg selle võrra pikenema. 
  • Liha viiluta alati nurga alt ristikiudu.

Väikesed trikid, palju aega ega ressursse ei võta, aga aitavad tavalisest välisfilee tükist täieliku gurmee valmis küpsetada. 

Seda lihatükki või siit nüüd igas suunas edasi arendada – võib lisada näiteks ahjukartulid ja mõne kastme, võib sättida juurde mõnest juurikast tehtud püree või hoopis värske salati. Võimalusi ol lõputult. Minul rändasid täna taldrikule kaaslaseks hoopis mõne minutiga kokku segatud porgandisalat ja rohelised oad. Ube oskab vast igaüks ise ka keeta, salati retsept tuleb aga siit 🙂

Veise välisfilee porgandi-koriandrisalatiga
Portsjoneid: 1
Hinda retsepti
Prindi
Keetmise-küpsetamise aeg
4 min
Ajakulu kokku
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
4 min
Ajakulu kokku
15 min
Vaja läheb:
  1. Umbes 130 grammine tükk veise välisfileed
  2. Tilk õli, soola-pipart
  3. 1 keskmine porgand
  4. Peotäis koriandrit
  5. 1 tl sojakastet
  6. 0,25 laimi mahl
  7. Suts tšillihelbeid
  8. Röstitud seesamiseemneid (mul olid mustad)
  9. Serveerimiseks peotäis rohelisi ube
Juhtnöörid
  1. Masseeri liha vähekese õli ning soola-pipraga tunnike enne toidu tegemist kokku ning jäta toatemperatuurile seisma.
  2. Salatiks koori porgand ning tõmba sellese koorimisnoaga õhukesed viilakad.
  3. Sega kokku koriandrilt rebitud lehtedega, lisa seesamiseemned ning maitsesta soja, laimi ning tšilliga.
  4. Liha praadimiseks aja pann kuumaks ning prae sellel lihatükki kummaltki poolt 1,5 minutit. Ära vahepeal liha puutu ja kindlasti ära seda kahvliga torgi.
  5. Tõsta pannilt kõrvale ning lase 5 minutit puhata.
  6. Viiluta umbes 1 cm viiludeks, maitsesta soola-pipraga.
  7. Serveeri koos salati ja ubadega.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>