Hea toidu kodu

Suvised maasikakoogikesed (toorvegan)

Nii kaua on juba möödunud sellest, kui ma viimati toorkooke tegin. Liiga kaua, arvestades seda, kui väga need mulle meeldivad – ilmselt peaaegu terve aasta. Põhjuseid selleks on mitu. Esiteks – need on kõige mõnusamad just värskete marjadega ja nende hooaeg on kahjuks lühike. Teiseks – ma lõhkusin oma blenderi just toorkooki tehes eelmisel aastal ära, seejärel sain mõnda aega kõikvõimalike asjade purustamisega hakkama saumikseriga. Hiljuti purunes ka see, aga selle ma pidin siiski uue soetama. Enne uude koju kolimist ei kavatse ma ühtki suurt köögimasinat soetada, seega on väga tore, et Philips saatis mulle testimiseks oma superhüperägeda vaakumblenderi.

Esimesena läks katsetamisele muidugi mu viimase aja suur lemmik ehk külmutatud banaanidest jäätis, millega see suurepäraselt hakkama sai ja mille retsepte siin blogis juba mitu tükki olemas on. Masin sai kenasti hakkama ka keskmisest natuke külmunumate banaanitükkidega, seega tundus, et see võib ka koogiga hakkama saada ja sai ka. Võimsus on supermõnus ja ma usun, et julgen sellega ka suurema koogiportsu valmistamise ette võtta. Vaakumiefekti ma ei oska veel kuidagi hinnata – nii palju, kui ma aru olen saanud, siis selle põhiline pluss peaks olema see, et smuuti säilib kauem värskena, sest blenderdamisel ei puutu see hapnikuga kokku. Ma arvan, et sellest efektist aru saamiseks peaks smuutit tõepoolest kauem säilitama ja ilmselt ma selle testi raames ka ära katsetan, aga tegelikult ma pole smuutit vist mitte kunagi niimodi teinud, et ma seda 20 minuti jooksul ära ei tarbiks. Igal juhul on esmamuljed äärmiselt positiivsed ja blenderdan suure hooga edasi.

Aga koogi juurde nüüd. Tegemist täiesti vegan ja lisaks veel ka toorkoogiga, mis meenutab pisut juustukooki, aga mulle endale ikka veel üldse ei meeldi, kui asju vale nimega nimetatakse, seega ma nimetan seda ikka lihtsalt maasikakoogiks :). India pähklid koos värskete kodumaiste maasikatega on imehea kooslus ja maasikad on praegu nii head, et isegi suurt lisamagustamist ei ole tarvis. Ka koogipõhi valmib väga lihtsalt ainult kahest koostisosast ja kuivatatud ploomid seovad kenasti jämedalt hakitud mandlid ära. Kõige tüütum osa koogi juures on see, et pähkleid peab enne blenderdama hakkamist mõned tunnid leotama ja kook peab mõned tunnid sügavkülmas tarduma. Boonus on aga jällegi see, et kui kook valmis tehtud, siis võib seda sügavkülmas säilitadagi ning kui külalised ootamatult sisse astuvad või järsk koogiisu tabab, siis on see juba ootamas ja ainus vaev on koogi toatemperatuuril või kui kauem aega on, siis tavalises külmkapis üles sulatamine. Kuigi see on ka pisut külmunult päris mõnus. 

Ja siin ma võiksin nüüd veel pisut heietada sellest, kuidas tänapäeval vist tegelikult kellelegi enam ootamatuid külalisi ei tulegi, vaid ikka on ette planeeritud need asjad, aga jutt läks isegi juba pikaks, seega retsept tuleb siit. Head katsetamist!

Suvised maasikakoogikesed (toorvegan)
Portsjoneid: 6
Hinda retsepti
Prindi
Põhi
  1. 100 g mandleid
  2. 100 g kuivatatud musti ploome
Täidis
  1. 200 g india pähkleid
  2. 200 g värskeid maasikaid
  3. 60 g kakaovõid
  4. 30 g agaavisiirupit
  5. Kaunistuseks värskeid maasikaid
Juhtnöörid
  1. Alusta protsessi sellest, et pane india pähklid juba eelmisel õhtul likku, või kui tõesti kiire on, siis kalla need üle kuuma veega ning leota vähemalt pool tundi.
  2. Põhja valmistamiseks purusta mandlid mitte just väga peenikeseks pudiks. Seda on hea teha näiteks saumikseriga. Lisa neile mustad ploomid ning pulseeri need paar korda läbi nii, et saaksid segu lusikaga segades selle enam-vähem kooshoidvaks.
  3. Suru õhuke kiht vormi(de) põhja ning jäta need täidist ootama.
  4. Pane kakaovõi koos agaavisiirupiga sooja kohta sulama (kui on päikeseline päev, siis päike teeb töö ära. Kui mitte, siis sulata see nii madalal kuumusel, kui võimalik).
  5. Viska maasikad blenderisse ning surista moosiks.
  6. Seejärel nõruta pähklid nii kuivaks, kui saad ja viska need koos sulanud kakaovõiga maasikatele lisaks.
  7. Blenderda kogu segu nii ühtlaseks, kui võimalik. Hoiatan ette, et hea blender on siin tõepoolest hädavajalik, sest viletsamad võivad lihtsalt läbi kõrbeda.
  8. Kalla segu vormi(desse), silu pealt ühtlaseks ning tõsta vorm(id) vähemalt neljaks tunniks sügavkülma.
  9. Enne söömist lase koogil üles sulada ning serveeri koos värskete marjadega.
Märkused
  1. Võid valmistada koogikesed eraldi väikestes vormides või ka ühes natuke suuremas, aga tegelikult ikkagi väikses vormis. Arvan, et 16cm oleks paras vorm. Ise tegin sel korral väikestes ühe-portsu vormides.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>