Hea toidu kodu

Sidrunikook

Üllataval kombel sai selle postituse superstaari ehk sidrunikoogi tegemine alguse hoopis oliiviõlist, millest siin retseptis lõhnagi pole. Nimelt olen ma oliiviõli suhtes üsna pirtsakas ja see on üks asi, mille puhul ma olen hea meelega nõus natuke rohkem maksma, et kvaliteetset kraami saada. Meil müüakse päris laias valikus õli ja ma ei suuda kunagi meelde jätta, millised neist mulle maitsevad, seega proovin kõige värskema pressi oliiviõli, mille maitses ma kindel olen, alati suures koguses ette ära osta. Kokkuvõttes ei ole see ka kallim, kui ükshaaval pooleliitriste pudelite ostmine, seega igatepidi võit. 

Aga kuidas ma siit sidrunikoogini jõudsin? Väga loogiline – need toredad inimesed, kelle käest ma oma järjekordse viieliitrise kanistri õli tellisin, panid tellimusega kaasa ka imehead sidrunid otse Sitsiiliast. Koos lehtedega. Mulle üliväga meeldib, kui tsitrustel lehed küljes on. Ma ei tee nendega midagi, aga see annab neile lihtsalt sellise “päris” ilme 🙂 Igal juhul üliarmas, et oma kliente nii armsalt koheldakse. Iseenesest väike asi ja need kuus sidrunit ei maksa ju tegelikult suurt midagi, aga sellest saadav emotsioon on vägev! Aitäh!

IMG_20170304_144931

Tee nendest sidrunitest koogini oli juba loogiline. Ma tegelikult pole sidrunikooki kunagi varem teinud, sest härra elukaaslasele ei maitse tsitruselised magustoidud, aga mulle tundus, et nii ägedad sidrunid peaksid saama ikkagi toidu staariks, mitte mõnda kõrvalosa mängima ning sidrunikook tundus selleks ideaalne võimalus. Ette ruttavalt võin öelda, et see ei jää kindlasti viimaseks korraks, mil ma seda kooki küpsetan – minu jaoks on maitsed imeliselt tasakaalus ja just selline, et ühest viilust korraga piisab.

IMG_20170305_105543

Lisaboonusena on selle koogi tegemine ülilihtne. Jah, taigen peab vahepeal külmkapis pisut puhkama ja see võtab natuke aega, aga sel ajal pole endal tarvis aktiivselt tegutseda. Ja kui seda ootamise aega ei ole, siis võib ju tegelikult alati poest ostetud muretaigent kasutada. Aga ausõna, taigna ise tegemine ei ole tegelikult keeruline. No ja täidise tegemiseks on tarvis koostisained ainult omavahel kokku segada ja muud saladust siin ei olegi.  

Samas on see kook nii elegantne, et seda sobib pakkuda ka pidulikel juhtudel ja jätab mulje, nagu oleks sellega ikka tundide kaupa mässatud. Ja see on ju ometi ideaalse retsepti valem – teha ülilihtne, aga teistele tundub, nagu oleks tegemist restoranitoiduga 😉

IMG_20170305_105627

Lihtne sidrunikook
Hinda retsepti
Prindi
Keetmise-küpsetamise aeg
1 hr
Keetmise-küpsetamise aeg
1 hr
Koogipõhi
  1. 250 g jahu
  2. 70 g tuhksuhkrut
  3. 125 g võid
  4. 2 munakollast
Täidis
  1. 5 muna
  2. 140 g suhkrut
  3. 1,5 dl vahukoort
  4. 1 dl sidrunimahla
  5. 1 suure või kahe väikese sidruni riivitud koor
Põhja tegemiseks
  1. Sega omavahel tuhksuhkur ja jahu.
  2. Sega sinna hulka väikeste kuubikutena või ning töötle segu ühtlaseks puruks (seda on lihtne teha köögikombaini lõiketeradega, aga saab ka sõrmedega hakkama).
  3. Seejärel sega juurde munakollased ning kui tundub, et taigen liiga kuiv on, siis supilusikatäis külma vett.
  4. Paki taigen toidukilesse ning unusta pooleks tunniks külmkappi puhkama.
  5. Seejärel rulli taigen umbes poole cm paksuselt lahti, vooderda sellega koogivorm ning pista see veel pooleks tunniks külmkappi.
  6. Vahepeal soojenda ahi 160 kraadini.
  7. Siis torgi põhi kahvliga auklikuks, kata see fooliumi ning ubade, riisi või muu raskusega, et ääred küpsetamise ajal alla ei vajuks ning küpseta põhja 10 minutit.
  8. Eemalda raskus ning küpseta veel umbes 15 minutit, kuni põhi on mõnusalt krõbe.
Täidis
  1. Samal ajal, kui põhja ahju küpsema paned valmista täidis.
  2. Selleks vahusta kõik koostisosad omavahel segamini - vahtu tekkima ei pea, tähtis on see, et segu ühtlane oleks.
  3. Kui põhi mõnusalt krõbe on, siis vala täidis põhjale, tõsta see ettevaatlikult ja ilma tilgutamata ahju ja küpseta veel 30 minutit, kuni täidis kergelt tardunud on.
  4. Tõsta ahjust ning jahuta enne serveerimist täielikult.
Hea toidu kodu http://kahvliga.ee/

IMG_20170305_105616

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Epp Viires
    21. dets. 2017

    jah!!!!kindlasti suurepärane sidruni kook!!!!
    mmmm—võrratu!!!!

  2. Jäta kommentaar

    Inga
    9. juuli 2019

    Sidruni maitse on retsepti järgides aimatav ja uuesti tehes kindlasti suurendan sidrunimahla kogust. Täidis jäi aga väga mõnus ja mahlane!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      10. juuli 2019

      Eks sidrunimahla maitse erineb ka erinevatel sidrunitel. Aga tegelikult soovitaks igaks juhuks hoopis sidrunikoort lisada, sest mahlakoguse suurendamisel võib munade ja vedeliku suhe paigast ära minna.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      31. okt. 2019

      Mul hetkel pole mõõdulinti käepärast, et mõõta, aga A4 paberiga võrreldes tundub, et umbes 13×36 cm 🙂

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>