Hea toidu kodu

Rebitud kaera burks kõige hea ja paremaga

Pearoog, Vegan | 7. nov. 2018 | By

Olete kuulnud sellisest asjast nagu rebitud kaer? Inglise keeles “pulled oats”, soome keeles “nyhtökaura”. Just soomlased selle asjanduse välja mõelnud ongi, sest liha mittesööjaid on põhjanaabrite juures kuhjaga, aga sojatoodetest ei paista nad vaimustuses olevat. Peab tunnistama, et mul endal on sojatoodete suhtes samuti mingi eelarvamus. See ei laiene kusjuures kõigile sojatoodetele, sest lihtsalt edamame oad, sojakaste ja tempeh meeldivad mulle väga, aga kõikvõimalikud sojajogurtid ja tofutooted on millegi pärast kindel ei. Ega see eelarvamus sellise valikulise vältimise puhul just kuigi ratsionaalne ei ole, aga mis teha – igaühel meist on mingid oma kiiksud 🙂

Igal juhul mõte täistaimsest proteiinist, mis on üsna lähedal toodetud on mulle vägagi meelepärane. Endiselt ei ole ma mingil juhul taimetoitlane, aga igapäevaselt endale loomsete toodete sisse ajamine ei tundu mulle ka mõistlik ning pärast liha söömist on mul kahtlaselt raske olla. Selle võrra olin väga rõõmus, kui armas töökaaslane mulle Soomest hunniku erinevaid taimseid asju proovida tõi ja just rebitud kaer osutus esimeseks, mille pakend avanes.

Ja see maitseb kusjuures hästi. Üldse mitte nagu liha, aga kuigi “pulled” viitab ilmselgelt rebitud sealihaga võrdlusele, siis vähemalt ei ole see nii otseselt võrreldud, et mulle ajudele käia. Maitse on küpsetamata kujul üsna neutraalne. Nii mulle kui ka härra elukaaslasele tundus, et kuskil on mingi magus ja isegi kergelt šokolaadine alatoon… koostisainetest midagi magusat siiski ei paista – suures osas on tegemist kaera-, herne-ja oaproteiini ning maitseainetega. 

Sellest neutraalsusest aretasin mina edasi burgerikukli vahele käiva kastmese “pläusti” ja kokkuvõttes sai valmis igati mõnus lõunasöök. Kusjuures – tegelikult tuleb välja, et selle hea kraami saamiseks ei pea üldse kuhugi reisima vaid see on näiteks Prismas täiesti müügil, seega soovitan julgelt katsetada!

Rebitud kaera burks kõige hea ja paremaga
Portsjoneid: 2
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
15 min
Ajakulu kokku
15 min
Vaja läheb:
  1. 1 tl oliiviõli
  2. 1 sibul
  3. 1 tl paprikapulbrit
  4. 120 g rebitud kaera
  5. 1 dl purustatud tomateid
  6. 1 tl tomatipastat
  7. 2 tl sojakastet
  8. Maitse järgi tabascot
  9. 2 meelepärast burgerikuklit (mul oli rukkipehmik)
  10. Marineeritud kurki
  11. Tomatit
  12. (vegan) majoneesi
  13. Sinepit
  14. Lutserni idusid
Juhtnöörid
  1. Viiluta pool sibulast õhukesteks viiludeks ning ülejäänu kuubista peenelt.
  2. Viska kuubikuteks lõigatud sibul koos õliga pannile madalale kuumusele, lisa ka paprikapulber ning lase seal mõnusalt pehmeneda.
  3. Umbes 5 minuti pärast tõsta kuumust ning lisa rebitud kaer, sega kõik läbi. Lisa ka purustatud tomatid, tomatipasta, sojakaste ning tabasco. Jäta mõneks ajaks podisema, vahepeal maitse, kas peab ehk soola lisama.
  4. Podisemise ajal rösti kuklid kergelt krõbedaks.
  5. Viiluta kurk ja tomat.
  6. Serveerimisel lao kõik omale sobivates kogustes burgerikukli vahele kokku ja naudi nagu homset poleks. NB! Idud teevad asja eriti mõnusaks!
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>