Rabarberi ja valge šokolaadi tort
Sellest koogist sai mul kontoris endalegi ootamatult suur hitt ja juba olen pidanud nii mõnelegi retsepti käsitsi üles kirjutama, seega panen selle parem siia ka kiiresti kirja, siis on tehtud. Kõiksugu kevadisteks pühadeks sobib see tordike ka suurepäraselt, seega miks mitte selle tegemine juba sel nädalavahetusel ette võtta. Mul endalgi on uus laar rabarberit juba eile õhtul “moosiks” keedetud ja täna õhtul saab ülejäänud kook valmis küpsetatud.
Valge šokolaad on minu jaoks peaaegu alati liiga magus, aga kuna rabarber on ju justnimelt hapu, siis koos besee ja biskviidiga moodustub väga mõnus kihiline erinevate maitsete ja tekstuuride kooslus. Kevadised rabarberivarred rändavad turul minu kotti alati ja alati proovin välja valida kõige roosamad, sest need lihtsalt on nii ilusad. Ja maitsevad muidugi nagu ehtne kevad, mis nüüd ju ka lõpuks ometi päriselt kohale on jõudnud.
Retsept tundub ilmselt esmapilgul võrreldes mu tavaliste kahe koostisosa leiutistega pikk ja lohisev, aga tegelikult midagi keerulist ei ole. Tegelikult on vaja teha ainult kõige tavalisem biskviit ja ma arvan, et biskviidi retsept on kõige esimene retsept, mille ma üldse kunagi selgeks sain ja mille järgi kõik mu lapsepõlve suvised maasika-vaarika-keedukreemi tordid valmis on tehtud – munadega võrdne arv supilusikatäisi jahu ja suhkrut õiges järjekorras kokku vahustada ja ongi tehtud. Siis besee jaoks natuke munavalgeid vahustada ja edasi on tõesti juba väga VÄGA lihtne, aga tulemus on uhke.
- 3 muna (vabalt peetud kanadelt, aitäh!)
- Näpuotsaga soola
- 3 spl suhkrut
- 3 spl jahu
- 3 suurt munavalget
- 100 g suhkrut
- 150 g valget šokolaadi
- 250 g mascarponet
- 200 g vahukoort
- 500 g rabarberit
- 40 g suhkrut
- 1 tl vaniljepastat
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini ning määri 20cm koogivorm võiga.
- Vahusta munavalged sutsu soolaga tugevaks vahuks. Teises kausis vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks, seejärel lisa jahu ja vahusta veel seni, kuni kõik on ühtlane.
- Lisa pool munavalgest ning sega ühtlaseks. Seejärel ülejäänu ning sega ettevaatlikult spaatliga läbi.
- Kalla vormi ning küpseta umbes 15 minutit kuni kook on küps.
- Seejärel keera ahju temperatuur 130 kraadini ja joonista kahele küpsetuspaberile 20cm ring (kasuta näiteks koogivormi).
- Vahusta munavalged pooleldi (no umbes vannivahu tugevuseks), seejärel lisa pool suhkrust ja mikserda mõni minut veel. Siis lisa ülejäänud suhkur ning mikserda seni, kuni suhkruterad kõik sulanud on.
- Määri besee ühtlaselt paberile joonistatud ringide sisse ning küpseta umbes 30 minutit.
- Seejärel jäta avatud uksega ahju, kuni need on täielikult jahtunud. Kui kasutad kahte plaati, siis vaheta nende asukoht ahjus vahepeal ära.
- Tükelda puhastatud rabarber umbes 2cm juppideks, viska koos suhkruga potti ning lase neil keskmisel kuumusel vahepeal segades keema tõusta.
- Kui rabarber on juba piisavalt vedelikku välja ajanud, siis tõsta pisut kuumust ja lase podiseda, kuni rabarber on pehme. Viimasena sega juurde vaniljepasta ning tõsta moos jahtuma.
- Sulata valge šokolaad veevannil. Sega selle hulka mascarpone ning jäta see jahtuma.
- Vahusta vahukoor tugevaks ning kui šokolaadisegu on jahtunud umbes sellele temperatuurile, et sõrmega katsudes tundub ainult natuke soojem kui kehatemperatuur, siis sega sinna alguses juurde pool vahukoorest, sega läbi ning lisa siis ülejäänud vahukoor.
- Lõika jahtunud biskviit kaheks (eriti hea on seda teha pika sakilise leivanoaga).
- Säti pooled lauale nii, et lõikepinnad on pealpool.
- Määri mõlemale poolele umbes veernad rabarberimoosist ning püüa põhjadele määrida just vedelam moosi osa. määri mõlemale põhjale ka umbes veerand šokolaadikreemist.
- Tõsta üks beseepõhi kreemiga kaetud biskviidile, määri sellele veel veerand šokolaadikreemist ning tõsta siis teine beseepõhi ettevaatlikult selle peale.
- Kogu selle torni otsa säti nüüd viimane besee, kata see ülejäänud kreemiga ning see omakorda viimase rabarberimoosiga. Kaunistuseks sobib näiteks mõni söödav lilleõis.
- Kui soovid krõbedamat beseed, siis säti tort kokku vahetult enne söömist. Kui selle mõned tunnid ette kokku laod, siis muutub besee pehmemaks (aga maitseb ikka hästi).
Ole esimene, kes kommenteerib