Hea toidu kodu

Kuidas ühest kalast terve nädala õhtusöögid välja võluda ja ceviche

Eelroog | 31. okt. 2016 | By

Ostsin just nii umbes kaks kilo kaaluva lõhe, seega sellest nädalast saab lõhenädal. Arvestades seda, et minu kodus sööb liha ja kala ainult üks inimene (=mina), siis saab see päris huvitav olema ja tegelikult panin kohe pärast fileerimist neli valmislõigatud fileetükki ning puljongikraami ehk siis kõik selle, mis fileedest üle jäi 🙂 sügavkülma, sest nii palju kala ei jõua isegi mina mõistliku aja jooksul ära süüa. Tegelikult ma eelistan alati-alati-alati mittekülmutatud kala, aga toidu ära viskamine mulle ka üldse ei meeldi, seega tundus sügavkülm võimalikest alternatiividest siiski parem mõte. 

Küll aga arvestan retseptides kogused siiski kahele – ma saan aru, et normaalsed inimesed tegelikult ei osta endale üksinda söömiseks suurt kala. Plaan on teha iga päev erinev toit lõhest ja ma arvan, et ma saan kokku vähemalt 5, kui mitte 6 kahe inimese toidukorda, mis 11 eurot maksva kala kohta on päris hästi, seega on siin jälle kord tõestus, et ise süüa teha on hullllllult odavam, tervislikum ja maitsvam kui väljas söömine. Ma ei hakka hetkel kontrollima, kui palju mõni populaarse kiirtoiduketi kalaburger maksab, aga sisetunde pealt pakun, et mingi 3 eurot ikka.

Niii, aga tagasi tänase toidu juurde. Värskest kalast eelistan alati midagi toorest teha ja valikus oli ka sushi ja tartar, aga tänane valik langes ceviche kasuks. Ceviche on algselt pärit Lõuna-Ameerikast ja seal tehakse seda tegelikult valgest kalast. Meie tingimustes sobiks valgetest kaladest siia retsepti kõige paremini kindlasti siig, aga nii lõhest kui ka forellist saab samuti väga maitsva toidu. See on üks mu lemmiktoite maailmas ja enne seda kui härra elukaaslane taimetoitlaseks hakkas, siis ka tema oma. Kes mu suvelõpu õhtusöögil käis, siis see oli sealses menüüs esindatud ning sai kõigist käikudest kõige positiivsemat tagasisidet. Õhtusöögil pakutud cevichest on tehtud ka esimene pilt, mille autor on vahelduseks keegi, kes päriselt oskab pilte teha (aitäh, Siim!). 

Ülejäänud pildid on minu enda omad ja nagu näha, siis cevichet olen päris palju teinud ja teen seda tõenäoliselt veel väga palju. Minu jaoks on selles chilli teravus, laimi hape ja sibula ning koriandri särts täiuslikus tasakaalus ja avokaado kreemisus tasakaalustab selle lihtsalt täiuslikuks toiduks.

 img_20160420_175805 img_20160815_211028

Ceviche
Portsjoneid: 2
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
5 min
Keetmise-küpsetamise aeg
10 min
Aeg ettevalmistuseks
5 min
Keetmise-küpsetamise aeg
10 min
Vaja läheb:
  1. 10 g punast sibulat
  2. 3 g chillit (kasutasin habanerot)
  3. 10 g sellerit
  4. 10 g ingverit
  5. 30 g Laimimahla (1 laim)
  6. 10 g koriandrit
  7. 120 g väga värsket lõhet või forelli
  8. Soola
  9. Küps avokaado, serveerimiseks
Juhtnöörid
  1. Tükelda sibul ning pane see kaussi.
  2. Pigista peale laimimahl ning sool - see aitab sibulat juba praegu mahedamaks muuta.
  3. Haki chilli peeneks, seller pisut suuremateks tükkideks ning lisa marinaadile.
  4. Riivi peenikese riiviga ingver ja lisa marinaadile.
  5. Tükelda kala umbes 1x1 cm kuubikuteks ning sega marinaadiga läbi.
  6. Viimasena lisa ka kergelt hakitud koriander, sega kõik läbi ning jäta umbes kümneks minutiks marineerima.
  7. Serveeri koos avokaadoga.
Märkused
  1. Kui soovid ceviche varem valmis teha ja hiljem pakkuda, siis tee kõik samamoodi, ainult et ära kala marinaadi sisse palju varem sega vaid hoia see eraldi.
http://kahvliga.ee/
img_20161014_154139

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>