Hea toidu kodu

Kiire ja patuvaba banaanikook

See kook on minu kriteeriumite järgi nii tervislik, et sobib äärmiselt hästi ka hommikusöögiks. Kuigi kui nüüd hästi mõelda, siis hommikuks pole kunagi ühtki tükki jäänud… Tegelikult ma olen muidugi suutnud suure osa kooke endale hommikusöögikõlbulikuks tunnistada ja pealegi sööngi vist pigem hommikul kooki, aga sel korral võite mind uskuda, et see päriselt ongi tervislik 🙂

Mis saabki halba olla koogis, milles suhkru asemel on magusana kasutusel agaavisiirup ja sedagi ainult üks teelusikatäis ning valget jahu pole grammigi. Banaan, mandlid, muna ja jogurt on ju kõik tervislikud. Mis kõige tähtsam – kogu selle tervislikkuse juures maitseb kook väga hästi! 

banaanikook-tukid

Pilti tegi: Janar Sääsk

Olen seda kooki viimase paari nädala jooksul nüüd neli korda teinud. Esimene kord siis, kui mul tekkis mõte, et oleks vaja katsetada, kas selliste ainetega tuleb kook selline, nagu see mu peas välja nägi. Teine kord külalistele, siis pildistamiseks. Kui eile külla läksime ja mõtlesin, et kas äkki peaks mingi koogi kaasa küpsetama, siis härra elukaaslane nõudis jälle sama kooki. Ehk siis minu koduse filtri on see mitmekordselt läbinud. Kel magususest puudu jääb, võib kõrvale näiteks vaniljejäätist või karamellikastet pakkuda. Mulle piisas vaid veidikesest maitsestamata jogurtist.  

Küpsetamiseks kasutasin piklikku kandilist koogivormi mõõtudega 12×36 cm ja kui kedagi huvitama peaks, siis terves koogis kokku on nii umbes täpselt tuhat kilokalorit. Ahjaa – see on ka äärmiselt meeldiv, et kogu taigna saab ühes kausis kokku segada – teeb nõude pesemise lihtsamaks 😉

Patuvaba banaanikook
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
5 min
Keetmise-küpsetamise aeg
20 min
Aeg ettevalmistuseks
5 min
Keetmise-küpsetamise aeg
20 min
Vaja läheb:
  1. 4 banaani
  2. 150 g Saare maitsestamata jogurtit
  3. 2 muna (palun vabalt peetud kanade omi)
  4. 1 tl vaniljeekstrakti
  5. Näpuotsatäis soola
  6. 150 g mandlijahu
  7. 1 tl küpsetuspulbrit
  8. 1 tl agaavisiirupit
  9. Kookosõli või võid, vormi määrimiseks
Juhtnöörid
  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning määri vorm kergelt kookosõliga.
  2. Purusta kaks banaani saumikseriga või kui seda pole, siis lihtsalt kahvliga.
  3. Lisa banaanipüreele jogurt, munad, vaniljeekstrakt ja sool ning sega segamini.
  4. Seejärel sega sisse ka mandlijahu ning kõige viimasena küpsetuspulber.
  5. Vala taigen vormi ning säti ühtlaseks.
  6. Lõika banaanid pikuti pooleks (või milliseks iganes sa ise soovid) ning aseta taignale. Väga sügavale taigna sisse pole neid vaja suruda, sest kook kerkib küpsedes ise banaanide ümber.
  7. Küpseta umbes 20 minutit.
  8. Pärast ahjust võtmist määri kergelt üle agaavisiirupiga.
Märkused
  1. * Agaavisiirupi võid asendada ka vahtrasiirupi või vedela meega. Või üldse ära jätta.
http://kahvliga.ee/

 

Kommentaarid

    • Jäta kommentaar

      Ingrida
      20. juuli 2017

      Proovisin ka järgi. Nägi täpselt samasugune Välja nagu pildil (vormi ostsin ka sama). 🙂 aitäh retsepti eest!
      Ühe asja tahtsin ära mainida. Nii nagu mul polnud banaane kodus pidin ostma need värskena poest ja juba kooki tehes mõtelsin, et väga hästi sobiks ikka vanad, pruunikad banaanid. Oleks palju magusam kook. Värske banaani maitset oli tunda. 🙁

      • Jäta kommentaar

        kadri
        20. juuli 2017

        Superäge kuulda, et meeldis! Ma ise kasutan ka alati pruunikaid banaane kõigi küpsetiste puhul.
        Aga täna oli mul näiteks just diskussioon ühe preiliga, kes jälle arvas, et rohelised banaanid on need kõige paremad 😀
        Igal juhul jään ise pruunikate ja korralikult küpsete usku!

  1. Jäta kommentaar

    Kaja
    18. veebr. 2017

    Väga hea retsept, mandlijahu on üldse üks tänuväärne asi!

  2. Jäta kommentaar

    Kaja
    18. veebr. 2017

    Väga hea retsept, aitäh 🙂 Mandlijahu on üldse üks tänuväärne asi!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      18. veebr. 2017

      Vahva, et meeldis – head nautimist 🙂

      • Jäta kommentaar

        Lea
        17. juuni 2017

        Olen teinud tänaseks seda kooki 2 x . Mõlemad korrad on välimus siinsega võrreldes kahvatu. Ahjus küpses 20 minutit. Mismoodi see kook siin on nii kenasti pruun? Mul täitsa albiinod 🙂 Ja vormist välja saamine on ka 1 igavenet tegu. Kas selle jaoks on ka mingi nipp?

        • Jäta kommentaar

          Lea
          17. juuni 2017

          ja veel… nüüd kui sõime, konsistensilt no täielik mannapudru 😀 Mida ma valesti tegin?

          • kadri
            18. juuni 2017

            Hei, Lea!
            Alustan vormist – mul on lahtikäiv koogivorm, seega sealt saab küll kergesti välja – tõstan põhja lihtsalt vormist välja ja ongi olemas. Kui koogil pisut jahtuda lased, siis on kindlasti lihtsam (kuigi mul endal ei jõua see kook kunagi isegi maha jahtuda enne, kui otsas on :))
            Su kommentaare lugedes – (liiga pehme kook ja liiga hele) tundub, et äkki sinu ahi on madalama temperatuuriga, sest minu ahjus täpselt selle retsepti järgi tehes püsib kenasti koos ja on täpselt selline, nagu pildil näha. Ma soovitaks katsetada kas natuke kõrgemat temperatuuri (200 kraadi näiteks) või lihtsalt natuke kauem küpsetamist (proovi 5 minuti kaupa küpsetusaega pikendada).
            Jogurtist kasuta kindlasti seda Saare oma – vedelamad maitsestamata jogurtid võivad teistsuguse tulemuse anda.
            Loodetavasti need nipid aitavad 😉

  3. Jäta kommentaar

    Ingrid
    24. aug. 2017

    Tere, kas mul küsimus, kust saab mandlijahu ??

    • Jäta kommentaar

      kadri
      25. aug. 2017

      🙂
      Mina ostan seda tavaliselt Prismast, aga müüakse kindlasti ka teistes suuremates poodides.
      Ja kui kuskilt ei leia, siis teoreetiliselt saab ka ise mandlid või mandlilaastud jahuks jahvatada, aga sel juhul peab seda ettevaatlikult tegema, et mandlid hoopis pastaks ei muutuks.
      Head katsetamist!

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>