Hea toidu kodu

Täistaimsed juuretisega speltaküpsised jõhvikate, maasikate ja pistaatsiapähklitega

Küll see pealkiri sai nüüd pikk, ühtlasi lugesin siin peaaegu kõik koostisosad üles, aga vahel on nii, et kõik lihtsalt on oluline. Ja kes juba pealkirja lugemisega ühele poole saab, siis ma luban, et valmistamine on superlihtne ja need küpsised on ka lihtsalt ülimalt head.

Kuidas need küpsised sündisid? Nagu minu puhul üpris tihti – vajadusest. Sel korral sain lausa mitu kärbest ühe hoobiga. Esiteks on mul oma joogatundides selline reegel (reegel ilmselt on palju öeldud, sest ma mõtlesin selle ise välja :)), et kui ma midagi segamini ajan – nooo nagu parema ja vasema poole või hoopis käed ka jalad (johtub vahel ka parimatel), siis viin järgmisesse tundi oma õpilastele küpsiseid. Esmaspäeval unustasin korraks ühe poole täitsa ära, seega täna ongi küpsiste aeg.
Teiseks vajas juuretis kasutamist, aga saia kohe üldse ei tahtnud hetkel teha ja mingi ports kuivatatud jõhvikaid vaatab mulle ka juba pikemat aega köögikapis vastu. Ehk siis need mõlemad oli vaja kuidagi ära rakendada ja võin etteruttavalt ja ilma häbitundeta iseennast kiites öelda, et seda nad said.

Need küpsised said krõbedad, maitsekad, piisavalt magusad, et kaks küpsist korraga on täpselt paras amps, mis magusaisu rahuldab, aga samas juuretisest kergelt hapukad nii, et need liiga läägeks ei muutuks. No lihtsalt ideaalsed, ausõna. Lisaks ka ülimalt mitmekülgsed, sest pistaatsia võib vabalt asendada mõne muu pähkliga ja jõhvikad muude marjade ja puuviljadega. Muidugi ei keela keegi lisada ka šokolaadinööpe või kõik lisandid hoopis ära jätta. Tee nii, nagu sulle meeldib!

Mis kõige parem – küpsised saavad valmis ühes kausis ning aega läheb kokku kõige rohkem 25 minutit. Kui oled kärmem, siis 20, sest ahjus tahavad küpsised peesitada vaid 10-12 minutit ja kui kaua see taigna kokku segamine ikka kesta saab, kui lihtsalt tooraineid järjest samasse kaussi tõstad.

Täistaimsed juuretisega speltaküpsised jõhvikate, maasikate ja pistaatsiapähklitega

Ette valmistamiseks10 min
Keetmiseks-küpsetamiseks12 min
Portsjoneid: 20 tükki

Vaja läheb

  • 100 g kookosõli toatemperatuuril, ideaalis mitte täiesti sulanud
  • 80 g kookossuhkrut
  • 1 tl vaniljepastat
  • 130 g nisujuuretist ei pea olema aktiivne, aga võib
  • 30 g külmkuivatatud maasika tükke
  • 50 g kuivatatud jõhvikaid kui leiad, siis suhkruta, aga see on raske
  • 50 g pistaatsiapähkleid
  • 0.25 tl soola
  • 150 g speltajahu
  • 0.5 tl küpsetuspulbrit

Kuidas?

  • Pane ahi 180 kraadile eelkuumenema ja kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
  • Pane suurde kaussi kookosõli, kookossuhkur, vanilje ja juuretis. Mikserda kõik ühtlaseks.
  • Lisa samasse kaussi ka külmkuivatatud maasikatükid, jõhvikad ja pistaatsiapähklid (ma panin tervelt, aga võid need muidugi ka hakkida), sega spaatliga ühtlaseks.
  • Lisa kaussi speltajahu sool ja küpsetuspulber. Sega neid kõige peal veidi omavahel ja siis kiirelt spaatliga kõige muuga kokku. Ära üle sega – piisab sellest, kui sa enam jahu ei näe.
  • Tõsta ahjuplaadile kahe lusikaga 20 kuhjakest. Kui soovid eriti korrapäraseid küpsiseid, siis võid käte vahel kiirelt pallikesed veeretada. Vajuta kuhjad või pallid natuke lamedamaks jättes plaadil veidi vahet, sest küpsised valguvad tiba laiemaks.
  • Küpseta pöördõhu režiimil 10-12 minutit. Küpsised on algul natuke pehmed, kuid tahenevad jahtudes krõbedamaks.

Ennetan juba küsimusi, et mis saab siis, kui juuretist parasjagu ei ole. Ütlen ausalt, et ma pole katsetanud, sest mul lihtsalt alati on, aga loogika ütleb, et asenda see lihtsalt 65 g vee ja 65 grammi jahuga, sest täpselt sellest juuretis kokku segatud on. Maitse jääb nii tegutsedes ilmselt natuke igavam, aga kindlasti ikka mõnus!

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Piret
    11. veebr. 2025

    Tervist
    Tunduvad isuäratavad ja proovin kindlasi järgi😊

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>