Suvikõrvitsa-šokolaadikook
Selle retseptikesega on nii, et kui see kook valmis sai, siis esialgu ma polnud üldse kindel, et kas see on üles kirjutamist väärt, sest kohe peale ahjust võtmist oli see üsna pehme ja lagunev ning üldse mitte fotogeeniline. Aga pärast maha jahtumist oli seda võimalik juba mõistlikeks tükkideks lõigata ja maitse oli niikuinii juba algusest peale hea. Kahtlustasin ainult, et äkki pean järgmisel katsetusel ikka jahu ka lisama, et kook paremini koos püsiks. Täna võtsin selle kontorisse enne-trenni näksiks kaasa ja ohohohhhoooo, kui hea see otse külmkapist koos maasikatega on. Seega nüüd pidin selle retseptikese kohe kiiresti kirja panema, sest muidu ju pärast enam ei mäleta, et mida ja kui palju ma siia sisse panin, et see nii hea sai 🙂 Ja mingit jahu ma ka siia järgmisel korral lisama ei hakka!
Teadupärast on käimas suvikõrvitsa hooaeg, eksole. Kõik kohad on täis hala, et mida küll kõigi nende kõrvitsakestega pihta hakata. Ma ausalt öelda murest aru ei saa, sest lahendusi on ju ilmselgelt vaid üks – tuleb need lihtsalt ära süüa!
Kui üldiselt liigub mõte suvikõrvitsale mõeldes ikka soolasele, siis sel korral tahtsin proovida hoopis magusat ja plaanis oli üks mõnus suvikõrvitsa ja šokolaadiga kook. Retsepte otsima hakates selgus tõsiasi, et šokolaad ja suvikõrvits ei ole koos mingi uudis, küll aga selgus ka tõsiasi, et ükski internetist leitud retsept mulle ei meeldinud, sest kõikidesse retseptidesse kallati muu hulgas ka vähemalt detsiliiter, mõnel juhul ka kolm detsiliitrit õli. Mul ei ole üldiselt rasva ees mingit hirmu ja olen täitsa selle poolt, et mõistlikus koguses häid rasvu on meile kasulikud, aga selline kogus õli koogi sees, mis peaks justkui tervislik olema? Ei – aitäh, ma jätan siiski vahele.
No ja siis mõtlesin ikkagi ise retseptikese välja kapis leiduvatest ainetest ja tuli välja küll. Olge siis veel kord hoiatatud, et ahjusoojalt seda kooki süüa ei saa (või no saab küll, aga sel juhul on tegemist rohkem kreemi, kui koogiga) ning ka külmalt ei ole tegemist näpu vahelt söödava koogiga, vaid kreemise ja üsna pehme koogikesega, aga maitsega olen äärmiselt rahul. Härra elukaaslane, kes muidu pähklivõid suu sissegi ei võta kiitis võttis korduvalt juurde. Ja seda, et see nii tervislikest koostisosadest tehtud on, ei oskaks küll aimata. Kusjuures – taignakaussi erinevaid asju tõstes ei olnud üldse mingit plaani loomsete saaduste vältimiseks, aga täitsa kogemata sattus see retsept täitsa vegan olevat ja ka valget jahu pole siin grammigi, seega on rõõmu veelgi rohkem!
Vormina kasutasin sel korral umbes A4 suurust ahjuvormi, aga võiks vabalt pisut väiksemat kasutada, sest kook tuleb üsna õhuke.
- 2 üliküpset banaani (umbes 200 g)
- 130 g pähklivõid
- 50 g vahtrasiirupit
- 1 tl vaniljeekstrakti
- 1 dl (loomulikult ilma suhkruta) kakaod
- 700 g riivitud suvikõrvitsat
- 2 tl küpsetuspulbrit
- Suts soola
- Vormi määrimiseks kookosõli ning üle puistamiseks veel pisut kakaod
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
- Määri vorm õhukese kihi kookosõliga ning puista üle kakaoga.Hoia vormi taigna tegemise ajal külmikus.
- Purusta banaan ühtlaseks pudruks ning sega kokku pähklivõi ning vahtrasiirupiga.
- Lisa samasse kaussi 1 dl kakaod ning vanilje ja sega ka see segamini.
- Lisa riivitud suvikõrvits, sega ühtlaseks.
- Viimasena sega taignasse küpsetuspulber ja näpuotsatäis soola.
- Vala tainas vormi, silu ühtlaseks ning küpseta umbes 40 minutit.
- Enne lahti lõikamist lase koogil vormis täielikult jahtuda! Kõige paremini maitseb see järgmisel päeval külmkapikülmalt.
- Mina kasutasin koogis tavalist kreemjat maapähklivõid, kindlasti sobib ka krõbedam pähklitükikestega või ka mandlivõi. Põhiline, et oleks magustamata ja üldse ilma igasuguse lisajamata - mida kõrgem pähklisisaldus, seda parem!
Kristel
22. aug. 2017
Tere.Retseptis on kirjas pähklivõi.Millist konkreetselt vòiks kasutada, kas sobib igasugune poes olev maapàhklivòi vòi millise pähkli vòi? Andke soovitust:) Aitäh
kadri
22. aug. 2017
Hei! Kasutasin maapähklivõid, tavalist, nii öelda “smoothi”, aga olen kindel, et sobib ka väikeste pähklitükikestega maapähklivõi ning ka mistahes muu pähkli/mandlivõi. Põhiline, et oleks ilma magustamata ja muu jurata ehk võimalikult kõrge pähklisisaldusega 😉
Head katsetamist 😉
Kristel
22. aug. 2017
Aitàh-proovin jàrgi:)
Ave
22. aug. 2017
Tere!Kui suure vormi sisse koogi tegite?
kadri
22. aug. 2017
Umbes täpselt A4 paberilehe suurune vorm on kasutusel siin. Retsepti kohal see täitsa kirjas ka.
Aga võib ka pisut väiksemat kasutada, sest kook on üsna õhuke.
Riin
23. aug. 2017
Kas suvikõrvitsast peaks vedeliku ka välja pigistama?
kadri
23. aug. 2017
Ei pea. Kogu vedelikuga läheb koogi sisse 😉
Reili
31. juuli 2019
Tere! Mina sooviks seda kooki teha, aga tekkis 1 küsimus. Suvikõrvitsat riivisite suure või väikse riiviga? Kas riivisite siis nö ainult selle pehme osani ning seemneid sisse ei jätnud?
Tänud ette! 🙂
kadri
7. aug. 2019
Hei! Vabandust, et vastamisega nii kaua on läinud. Suvisel ajal ikka õues rohkem tegemist, kui arvuti taga.
Aga igal juhul suure riiviga ja ilma seemneteta jah! 🙂