Piparmündi ja mustsõstra rull
Pole teab, mis ajast rullbiskviiti teinud, aga kuna seda on oluliselt mugavam endaga külla kaasa võtta, kui tavalist torti, siis tundus see hea mõte olevat ja tagantjärgi võin kinnitada, et oli ka.
Et lõbusam oleks, siis tahtsin biskviidi rohelise teha. Olen ka varem piparmündiga biskviiti teinud ja eelmisel korral oli see imeilus ereroheline, aga pisut liiga tugeva piparmündimaitsega. Sel korral võtsin piparmündikoguse väiksemaks, aga kahjuks ei jäänud ka värv selle võrra nii erk. Järgmisel korral ilmselt katsetan nii, et piparmünti lisan sama palju, kui sel korral, aga tugevama rohelise saamiseks lisan veel näiteks spinatit, mis värvi annab mõnusalt, aga maitset mitte.
Maitsest rääkides olen piparmündi ja mustsõstarde kombinatsiooniga ülimalt rahul ja see läheb kindlasti veel kordamisele. Magusus minu jaoks täpselt paras, seega suuremad magusasõbrad võivad ilmselt suhkrut sutsu rohkem panna. Südasuvised mustsõstrad maitsevad täpselt nagu üks suvi maitsema peab ja ilmselt teen nendega veel nii mõnegi koogi. Hind on neil ka turul märkimisväärselt sõbralikum, kui näiteks mustikatel, kuigi oma aiast korjatuna on need kahtlemata veel kõige paremad.
Mustsõstraid mul terrassil paraku ei kasva ja ma kahtlustan, et ega need põõsad potis väga kasvada tahagi, seega jääb see proovimata, aga piparmünt on küll täitsa ise kasvatatud ja vohab suure hooga edasi!
- 25 g värskeid piparmündilehti
- 1 spl kookosõli
- 1 spl vett
- 5 muna (ikka ja endiselt vabalt ringi jooksnud kanadelt palun)
- 60 g suhkrut
- 75 g jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- Suts soola
- 2 munavalget
- 80 g suhkrut
- 60 g võid
- 150 g mustsõstraid
- 400 g paksu kreeka jogurtit
- 100 g toorjuustu
- 1 spl agaavi siirupit
- 0,5 laimi mahl
- 2 spl vett
- Mõned katki surutud mustsõstrad
- Ilusaid mustsõstrakobaraid ja värskeid mündilehti
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning kata suur plaat küpsetuspaberiga.
- Surista omavahel samumiseriga ühtlaseks piparmünt, kookosõli, vesi ning munakollased. Seejärel lisa suhkur ning vahusta kuni saad koheva segu, umbes 4 minutit.
- Sõelu juurde jahu ning küpsetuspulber ja sega ühtlaseks.
- Teises kausis vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga tugevaks vahuks. Seejärel sega munavalged ettevaatlikult kahes osas ülejäänud taigna hulka. Püüa jätta alles nii palju õhulisust kui vähegi võimalik.
- Küpseta umbes 15 minutit, võta ahjust ning lase 10 minutit jahtuda. Seejärel keera biskviit pikemat külge pidi koos paberiga rulli ning lase täielikult maha jahtuda.
- Sega suures metallkausis kokku munavalged ning suhkur, tõsta kauss kuumaveepoti kohale (nii, et põhi vett ei puutu vaid aiult aur munasegu läbi kausi soojendab) ja sega kuni suhkur on täielikult sulanud. Siis tõsta kauss poti kohalt ära ning vahusta kuni saad tugeva vahu ning segu on jahtunud.
- Lisa kahes osas toasoe või ning mõlema lisamise järel vahusta kreemuuesti ühtlaseks.
- Viimasena sega juurde püreestatud mustsõstrad ja jogurt ning sega kõik ühtlaseks.
- Glasuuri jaoks sega kokku kõik koostisained.
- Kui biskviit on jahtunud, siis rulli see ettevaatlikult jälle lahti ning eemalda kihtide vahelt paber.
- Määri kreem ühtlaselt koogipõhjale jättes väljapoole jäävast äärest mõne sentimeetri vabaks.
- Keera biskviit üsna tugevalt rulli, mässi sama küpsetuspaberi sisse ning tõsta pooleks tunniks külmkappi.
- Enne serveerimist kata kook glasuuriga ning kaunista mustsõtrakobarate ja värskete mündilehtedega.
Ole esimene, kes kommenteerib