Hea toidu kodu

Peedi-tsitruse õrnsoolalõhe

Eelroog, Jõululauale, Suupiste | 14. okt. 2017 | By

Kui süüa loomseid toite nii harva, kui mina seda teen, siis olgu need pigem imelised. Ja see peedi ja tsitrusega lõhe on seda kohe ilma igasuguse kahtluseta. Peolaual, kus seda mõned nädalad tagasi pakkusin, hinnati see ka parimaks ampsuks, seega ma ei räägi ainult enda eest.

Peet ning tsitrused mängivad siin imehästi kokku ning muudavad lõhe värskelt röstitud saial lihtsalt imeliseks. Eriti mõnus on minu meelest kergelt läbi kumav apelsinimaitse. Pluss peedist saadav puna näeb nii äge välja, et seda lihtsalt ei saa oma peolauale valmistamata jätta. Kala kõrvale sobib loomulikult värskelt röstitud sai ning lisaks ka ülimõnusad suured kapparid. Minu kapparid on sel korral pärit Rioverde valikust ning on imeliselt krõmpsud. Lisaks särtsakale maitsesobivusele näevad suured kapparid vaagnal alati pilkupüüdvad välja ja on ka kaunistuse eest (mitte, et nii ilus toit tegelikult kaunistamist vajakski).

Kala valmis saamine võtab küll paar päeva aega, aga reaalselt kulub tegemisele koos peedisegu maha pesemisega maksimaalselt 15 minutit, mis ei ole ju nii maitsva toidu saamiseks sugugi palju. Seoses selle peediseguga muidu hoiatan igaks juhuks ette, et kui see pärast sooldumist lahti harutada, siis vastu vaatav pilt võib üsna ehmatav olla – mulle meenus korraks stseen mõnest õudustfilmist 🙂 aga see maitse on hetkelist ehmatust igati väärt. Panen sellest vaatepildist ühe pildi täitsa postituse lõppu, kes väga nõrganärviline on, ärgu lõpuni kerige 😀

 Kel nüüd kalaisu tekkis, siis vutt-vutt poodi ja juba paari päeva pärast saad seda hõrgutist nautida. Kuna alles paari päeva pärast, siis too seda kohe heaga natuke rohkem, et kohe söömiseks üks mõnus filee ka pannile visata ja esimene isu ära rahuldada. 

Peedi-tsitruse õrnsoolalõhe
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Vaja läheb:
  1. 600 grammine lõhefilee nahaga
  2. 1 suurem toores peet (umbes 150 g)
  3. 2 tl peenelt riivitud apelsinikoort
  4. 1 tl peenelt riivitud sidrunikoort
  5. 3 spl jämedat meresoola
  6. 1 spl suhkrut
  7. 2 spl sidrunimahla
Juhtnöörid
  1. Veendu igaks juhuks, et lõhe ikka on kõigist luudest prii. Kui mitte, siis tee nii, et oleks.
  2. Riivi peet jämeda riiviga ning sega kokku ülejäänud kraamiga.
  3. Säti lõhefilee nahk allapoole küpsetuspaberile, mis hiljem vähemalt kaks korda lõhe ümber keerduma ulatuks.
  4. Laota peedisegu ühtlaselt kalale ning pressi tugevalt kinni.
  5. Keera küpsetuspaberi ääred kala otste peale ning seejärel rulli kala ühtlaselt küpsetuspaberisse ning pane see pakk omakorda kilekotti.
  6. Säti kilekott nii, et kala nahapool all oleks külmkappi ning unusta sinna kaheks päevaks.
  7. Seejärel eemalda kalalt peedisegu, loputa filee kiirelt ning tupsuta köögipaberiga kuivaks.
  8. Serveerimisel lõika fileest õhukesed viilud.
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Karin
    14. okt. 2017

    Kas kasutatud on toorest või keedetud peeti?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      14. okt. 2017

      Toorest. Ei taibanudki seda kirja panna 🙂
      Proovinud pole, aga värvi saab ka keedetud peedist kindlasti kätte. Maitse natuke muutuks ilmselt…

  2. Jäta kommentaar

    Anonüümne
    14. okt. 2017

    Kas me räägime toorest peedist? 🙂

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>