Palak paneer ehk paneer spinatiga ehk tagasivaade Indiale
Nii kevadiselt päikesepaisteline on täna, et võib küll meenutada soojal maal käimist 🙂 Võib-olla mõni teist mäletab seda, et käisin Indias ühel toredal toidukoolitusel ja lubasin sellest ka pikemalt kirjutada. Nüüd on see pühalik hetk lõpuks ometi käes ja jagan täna ka üht seal läbi tehtud retsepti India juustust nimega paneer ning mõnusast spinatikastmest. Sõin seda toitu Indias vähemalt korra nädalas ja restoranides seda nautides ei osanud ma arvatagi, et sinna sisse nii palju erinevaid maitseaineid pannakse. Tegelikult seda restoranides tõenäoliselt muidugi ei tehtudki, sest meie õpetaja tehtud variant on selline, nagu kodudes tehakse ning põhiliselt turistidele mõeldud restoranides hoitakse vürtsidega ikka korralikult tagasi.
Meie õpetaja Sam on pärit Goast, ehk päris kohalik, aga palju reisinud ja üsna euroopaliku ellusuhtumisega. Ta omab koos oma abikaasaga üht väikest rannas asuvat joogakooli, mille nad iga hooaja lõpul kokku pakivad, sest veetase tõuseb nii kõrgele, et kõik oleks muidu vee all, ning siis uue hooaja alguses ehitavad uuesti üles. Ja lisaks teeb siis toidukoolitusi, mis on minu jaoks lihtsalt superäge. Toidu tegemist õppis ta loomulikult oma ema käest ja ta ema teeb muu hulgas ise kookosõli ja kasvatab mangosid. Oleks ajaga paremini läinud, siis ma oleks saanud ka liitri ta ema aia kookosõli, aga kahjuks ta ei sattunud enne minu tagasitulekut emale külla minema. Aga see õli maitses igal juhul superhästi ja juba see fakt, et keegi pressib ise oma kookosõli on minu meelest niiiii äge.
Nii, aga nüüd retsepti juurde. Selle kodus järgi tegemine ei olnud tegelikult üldse lihtne, sest ma lihtsalt ei leidnud poest paneeri. Paneer on ainus juust, mida Indias tuntakse – see ei sula ja seda saab mõnusalt praadida. Ma olen kindel, et tegelikult on seda võimalik ka meie poodidest leida, aga hetkel ei õnnestunud. See loomulikult ei takistanud mul selle toidu valmistamist – kiire googeldamise tulemusel leidsin juhendi, kuidas seda ise teha – vaja läheb vaid täispiima ja pisut sidrunimahla. Ma seda retsepti hetkel siin jagama ei hakka, sest tõele au andes ei olnud ma juustu osaga sada protsenti rahul – kindlasti katsetan veel ja saan kunagi ka selle käppa, aga seni proovige paneer poest üles leida. Kui keegi seda poes märkab, siis öelge mulle ka 😉
Kastme osa õnnestus aga ka kodus hästi ning seda retsepti võin julge südamega soovitada. Ja muide – kui paneeri leida ei õnnestu, siis sama kaste maitseb imehästi ka kikerhernestega!
- 200 g paneer juustu
- Praadimiseks õli
- 1 tomat
- 1 kooritud sibul
- 1 karbitäis spinatit
- 1 tl sinepiõli (või tavalist toiduõli)
- 1 tl vürtsköömneid
- 1 tl riivitud ingverit*
- 0,5 tl jakvatatud tšillit
- 1 tl garam masalat
- 0,5 tl jahvatatud kurkumit
- 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
- Soola
- Keeda terve tomat ja terve sibul umbes kümne minuti jooksul vees pehmemaks.
- Seejärel tõsta need veest ning keeda samas vees spinatit umbes minuti jooksul. Seejärel kurna spinat ning loputa see kohe külma veega üle.
- Püreeri tomat ja sibul ühes kausis ning spinat teises kausis saumikseri abil ühtlaseks.
- Samal ajal lõika paneer kuubikuteks ning prae õlis igast küljest kuldseks.
- Kuumuta pannil sinepiõli ning prae selle sees kiiresti vürtsköömned, umbes 30 sekundi pärast lisa ka tomati-sibula segu, ingver ning umbes supilusika täis vett.
- Kuumuta umbes kaks minutit ning seejärel lisa ülejäänud maitseained ja püreeritud spinat.
- Kuumuta läbi, kui soovid vedelamat kastet, siis lisa veel pisut vett.
- Maitse ning soola nii palju, kui parajaks pead.
- Viimaseks sega sisse eelnevalt praetud paneer ning kuumuta veel minutikese jooksul.
- Söö koos riisiga.
- *tegelikult kasutatakse ingveri ja küüslaugu segu, aga ilmselgelt ma ikka veel küüslauku vabatahtlikult ei lisa
Tormi
3. märts 2017
Leidsin sugulase toidublogist paneer juustu (http://heaonparem.blogspot.com.ee/2016/02/paneer-juust-india-parases-kastmes.html) ja siis kohe ka tolle tootja, mille kodulehel on kirjas kus tema tooteid leiab: http://kalamatsi.ee/tooted/paneer
Aga palun ja olen väga tänulik imeliste retseptide eest!
Loodan, et peatselt täieneb retseptide valik ja ka hommikusöökide osa .)
kadri
3. märts 2017
Suur-suur aitäh! Kalamatsi tooted on igal juhul superhead ja tore, et nende valikus ka paneer juustu leiab!
Mõned hommikusöögimõtted on täitsa kirja panemisel 😉