Nädal aega toitu ostmata vol 5. – pähklipiim ja lihtne kodune müsli
Mulle hakkab üha enam tunduma, et ma ei peaks koju edaspidi midagi magusat ostma. Suur osa asju, mis juba kaua aega kappides oma aega oodanud on, on magusad (8 erinevat suhkrut – miks, oo miks mul neid nii palju on????). Ma olen ka enne seda eksperimenti korduvalt otsustanud, et enne suhkrut juurde ei osta, kui eelmised ära kasutatud on, aga pole suutnud sellest kinni pidada.
Väga tasakaalustatud mu toitumine sel nädalal olnud ei ole ja eelkõige on see just magusa poole liiga kaldu. Eilne päev – hommikusöögiks müsli, tänu millele olen saanud kasutatud hunniku erinevaid seemneid, kuivatatud jõhvikad ja kakaooad – nii tavalised kui ka purustatud (imehea, aga loomulikult magus). Parapähklitest tegin piima, mis oli kusjuures äärmiselt lihtne ja õnnestunud katse – päris piima see mulle otseselt ei meenuta, aga kuna ma päris piima niikuinii ei joo, siis mulle sobib see hästi. Müsliga sobib igatahes väga kenasti kokku. Nii piima kui ka müsli retsept on allpool ära toodud.
Siis katsetasin koduse Nutella tegemist, et sarapuupähklid ära kasutada (kiidan ürituse õnnestunuks), selle käigus pidin muidugi korduvalt maitsema, mis tähendas loomulikult veel magusa söömist… Igal juhul ma olen kindel, et kuigi hetkel puudub igasugune soov magusat šokolaadikreemi süüa ja saia mul ju niikuinii ei ole, siis see kreem leiab oma lõpu lähinädalatel. Koorimata sarapuupähklid oleks võinud aga vabalt veel mitu kuud mu köögisahtlis ees olla. Vahepeal sõin ära veel ühe halvaa lõpu. Ehk siis magus, magus magus. Lõunane tomati-kurgi-hapukoore salat maitses kogu selle magusakoguse vahele lihtsalt imeliselt värskelt. See tegelikult ei olnud mulle üllatus, et mulle magusaid asju rohkem teha, kui süüa meeldib, aga ikkagi.
Õhtusöögiks soe kartulisalat, mille juures sain tühjaks tehtud kolm purki. Purkide tühjaks tegemine muudab mind sel nädalal ebanormaalselt rõõmsaks 🙂
Kui soovid ka teiste eksperimendis kaasa lööjate kogemustega kursis olla, siis saad seda teha siin. Mul on hea meel, et ma ei ole ainuke, kellale tundub, et kapid ei saa lihtsalt mitte kunagi tühjaks!
- 3 dl pähkleid (mina kasutasin parapähkleid)
- 6 dl kuuma vett
- Kui soovid, siis pisut agaavisiirupit
- Alusta piima tegemist juba eelmisel õhtul ning pane pähklid vette ligunema. Leota vähemalt 8 tundi, aga 12 tundi oleks veel parem.
- Kurna pähklid ning loputa üle.
- Kalla need blenderisse koos kuuma, aga mitte keeva veega. (Kui sinu blender on plastikust, siis ole pigem ettevaatlik). Kuumema veega saab kreemisema tulemuse.
- Blenderda kõrgel kuumusel umbes 2 minutit, kuni saad väga ühtlase tulemuse.
- Kalla saadud segu sõelale ning lase piimal sellest läbi nõrguda - vahepeal võid lusikaga segada ja suruda, et see kiiremini juhtuks.
- Kui segu enam-vähem kuiv, siis tõsta see kõrvale (ja kasuta hiljem mõne muu toidu tegemisel).
- Saadud piim kurna veelkord läbi sõela, millele on asetatud kahekordne marli, et tulemus veelgi ühtlasem oleks.
- Soovi korral maitsesta vähese agaavisiirupiga (mina ei näinud vajadust) ja lisa vajadusel ka vett, kui piim sinu arvates liiga rammus jäi.
- * Enne tarvitamist loksuta või sega piim läbi, sest ükskõik, kui hea tulemuse saad - mingi sete jääb ikka.
- * Tegelikult on olemas ka spetsiaalselt pähklipiima tegemiseks mõeldud kotid, aga kuna mul seda ei ole, siis võin oma kogemusest öelda, et sõela ja marliga saab ka kenasti hakkama.
- 3 dl täisterakaerahelbeid
- 0,5 dl indiaanisuhkrut (või pruuni suhkrut või mett)
- 1 dl päevalilleseemneid
- 1 dl purustatud kakaoubasid
- 3 spl seesamiseemneid
- 2 spl jahvatatud linaseemneid
- 1 spl kookosõli
- 1 dl kuivatatud jõhvikaid
- Pane kuumale pannile kaerahelbed ning kuumuta neid umbes minuti jooksul.
- Lisa pannile ka suhkur ning sega segu umbes 3 minutit kuni kõik kergelt pruunistub ja suhkur sulab.
- Lisa pannile kõik seemned ning kuumuta veel umbes 4 minutit aeg-ajalt segades.
- Viimasena sega pannile jahvatatud linaseemned ja kookosõli, kuumuta veel minutike.
- Tõsta müsli jahtuma ning sega hulka ka jõhvikad.
- Serveeri (pähkli)piima või maitsestamata jogurtiga.
- * Kõiki retseptis antud aineid ja koguseid on absoluutselt lubatud muuta vastavalt sellele, mida kodus parajasti leidub või mille järele parasjagu isu on 🙂
Küsimus
17. dets. 2016
Kui kaua piim säilib?
kadri
18. dets. 2016
Hetkel võin kindlalt lubada, et kolm päeva kindlasti, sest täpselt kolm päeva tagasi ma selle tegin 🙂