Marineeritud minipiprad kitsejuustuga
Käisin nädalavahetusel üle tüki aja jälle keskturul – peab ütlema, et seis on seal ikka hoopis teine, kui soojemal ajal, mil letid heast-paremast lookas ja müüjaid on nii palju, et enne ostu sooritamist peab parima kauba üles leidmiseks korraliku eeltöö tegema. Hetkel on suur osa lette tühjad (või noh, lumega kaetud) ja õue on alles jäänud ainult mõned eriti visad müüjad. Igal juhul õnnestus mul siiski mõned põnevad asjad osta ning minuga tulid koju kaasa väga ilusad maapirnid ja tänase päeva staarina minipiprad, mida ma lihtsalt ei saanud ostmata jätta.
Kui homne ilm õue minema inspireerib siis ilmselt lähen vaatan, kas neid pipraid veel on 🙂 Tagantjärgi tarkusena oleks võinud neid kohe rohkem osta, sest alloleva retsepti järgi valmib väga mõnus suupiste ning pärast umbes tundi nende puhastamist, keetmist, täitmist ja marineerimist sain tegelikult ainult kaks purgikest – julgen ennustada, et neid just väga kauaks ei jätku.
Retsepti pidin lõppkokkuvõttes ise leiutama, sest suur osa internetiavarustes leiduvatest retseptidest täidab piprad singi ja kõvema juustuga, minu vaimusilmas olid piprad aga pehme juustuga täidetud ja liha ei tahtnud ma ka kasutada. Küll vääriks kindlasti katsetamist ka see retsept, aga kuna piprad said otsa, siis see peab üht teist korda ootama. Kitsejuust ja teravam paprika või mahedam tšilli sobivad minu meelest alati ülihästi kokku, seega sündis otsus täidise osas üsna kiiresti ja teen neid pipraid kindlasti veel!
- 1 kg minipipraid
- 1 dl valge veini äädikat
- 6 dl vett
- 3 tl suhkrut
- 1 tl soola
- 1 tl kuivatatud oreganot
- 150 g pehmet kitsejuustu
- 100 g toorjuustu
- Extra virgin oliiviõli
- Puhasta piprad nii, et lõikad vilja saba ümbert lahti ning eemaldad väikse noa abil võimalikult palju seemneid.
- Sega potis kokku äädikas, vesi suhkur, sool ja oregano ning lase marinaadil keema minna (ja loomulikult maitse - äkki soovid soola või pipart lisada).
- Pane puhastatud piprad keevasse marinaadi ning keeda umbes 4 minutit kuni piprad kergelt pehmenevad.
- Samal ajal sega omavahel kokku juustud ning vajadusel lisa soola (mina ei lisanud, sest kitsejuust andis parajalt soolakust).
- Tõsta piprad vahukulbi või lusikaga marinaadist jahtuma.
- Kui piprad pisut jahtunud, siis täida need juustuseguga. Mina kasutasin selleks pritskotti* aga kindlasti saab tegelikult hakkama ka väikse lusikaga - see lihtsalt tundub palju tüütum.
- Täidetud piprad pane steriliseeritud purkidesse ning kui purgid täis, siis kalla neile marinaad.
- Purgi viimaseks kihiks vala umbes 1 cm jagu oliiviõli - see kaitseb pipraid kõikvõimalike bakterite eest ning need säilivad kauem (kuigi niikuinii saavad need enne otsa kui halvaks minna jõuavad)
- * Pritskoti asemel võid kasutada ka väikest tugevamast materjalist kilekotti - pane täidis koti ühte nurka ning seejärel lõika kotil nurk maha. Ja ei saa mainimata jätta, et pritskott on naljakas sõna 🙂
Ole esimene, kes kommenteerib