Mahlane lõhepirukas
Pean taas kord tõdema, et valmistoidud ja poolfabrikaadid pole ikka üldse minu jaoks. Kuigi tegelikult on lehttaigna ise tegemine paras mässamine ja seega on selle ostmine minu silmis tegelikult täitsa okei aga siiski suutsin sellega natuke hätta jääda.
Taustaks nii palju, et käisime teletornis (kus muide on äärmiselt tore, täitsa nagu välismaal kohe) ja sealt tagasi sõites tekkis ühel hetkel kohutav nälg. Kuna pirukaplaan oli eelnevalt paigas, siis süüa saada oli vaja kiiresti. Lootsin, et müüakse ka lehttainast, mis ei ole külmutatud vaid lihtsalt jahutatud ja läks õnneks. Müüdigi. Nüüd kui seda lahti pakkima hakkasin, siis rull keerdus lahti väga kaunilt, seega lõikasin selle juba kenasti sobiva suurusega tükkideks ja panin täidise ruudukeste keskele. Siis hakkas aga jama pihta, sest alumine pool taignast ei tahtnud küll absoluutselt koostööd teha ja paberi küljest lahti tulla. Sellest lähtuvalt ei tulnud pirukad ka maailma kõige kaunimad vaid pigem väärivad plätserdise nime. Ja kui ma juba liiiiiiiga kaua plätserdamisega tegelenud olin, siis tuli mõistus koju ja panin taigna külmkappi. Jahtununa tuli see muidugi ka paberi küljest palju kergemini lahti ja ma ei tea, kuidas ma selle peale varem ei tulnud 🙂
Igatahes. Pirukas tuli hea. Soovitan teistele ka! Kõrvale sõin sel korral tavalisi rohelisi herneid, mis korraks panni pealt kiiresti läbi lastud ning soola ja sidrunimahlaga maitsestatud. Mõne teise toidu juurde süües lisaksin neile kindlasti ka võid aga lõhe ja lehttainas koos tundusid juba niikuinii piisavalt rasvased.
- 300 g lõhefileed
- 1 keskmine sibul
- Väike pakk lehttainast
- Suts soola
- Praadimiseks õli
- Kuumuta ahi 200 kraadini.
- Tükelda sibul ning prae seda koos sutsu soolaga õlis madalal kuumusel umbes 5 minutit. Seejärel tõsta jahtuma.
- Samal ajal kontrolli, kas lõhe on luudest puhas ning eemalda võimalikud leiud. Eemalda lõhefileelt ka nahk (vaata märkuseid).
- Maitsesta kala mõlemalt poolt soola ja pipraga.
- Rulli lehttainas umbes 0,8 cm paksuseks ning aseta sellele kalafilee. Kala sabapoolne ots keera kahekordseks, et kogu filee enam-vähem ühtlase paksusega oleks ja tänu sellele ka ühtlaselt küpseks.
- Kata kalafilee jahtunud sibulaga
- Tõsta taignaotsad kalale nii, et moodustub mõnus pirukas.
- Küpseta umbes 20 minutit - nii küpseb taigen mõnusalt krõbedaks ja kala jääb samal ajal mahlaseks.
- Kõige lihtsam on kalalt nahka eemaldada nii, et paned filee naha pool all lõikelauale, lõikad terava noaga saba poolt võimalikult filee otsast nahani, keerad noa kala pea poole umbes 45-kraadise nurga alla ning nuga tugevalt paigal hoides haarad vasaku käega sellest väikesest nahajupist, mis saba poole alles jäi ning hakkad seda noaga ristises suunas edasi-tagasi liigutama. Seletus on keeruline, aga tegelikult läbi tehes ei ole selles keerulist midagi 🙂
- Lehttaigent jääb tõenäoliselt üle - selle saad ära kasutada täites seda näiteks juustu või moosiga - põhimõtteliselt mida iganes sul külmkapis on - piruka sisse sobib see kindlasti!
Ole esimene, kes kommenteerib