Krõbemagus tempeh
Jätkates Aasiast toodud värske kraami lainel valmis täna krõbe ja magus tempeh. Iga kord, kui ma kuskil eksootilisemas kohas käin (no tegelt üldse reisil, ei pea isegi väga eksootiline olema), tassin ma sealt kõikvõimalikke kohalikke maitseid kaasa. Väga tihti on need olnud erinevad vürtsid, aga kuna kõikvõimalikku kuivatatud kraami saab ka meie poodidest juba väga heas valikus kätte ja kuna mul on ka praegu veel mitu aastat tagasi Malaisiast toodud maitseaineid alles, siis sel korral panin rõhku rohkem värskele kraamile. Laimilehed, värske palmisuhkur, roosa draakonvili… ja tänase retsepti kangelane tempeh. Kõike ikka nii palju, et kohvrisse ei jäänud ühtki millimeetrit vaba ruumi. Üks lemmikostudest oli ka värskelt kodus pressitud kookosõli – seda müüakse turul veepudelitesse villituna ja poole liitri eest tuleb välja käia natuke alla euro.
Aga retsepti juurde. Krõbe, magus, pisut vürtsikas ja samal ajal värske tempeh. Tempehst sai üldse reisil mu uus lemmik. Üldiselt ma sojatoodete suur fänn ei ole. Tofu on minu meelest mõttetu tekstuuri ja maitseta asi, mida võib süüa ainult siis, kui midagi muud tõesti pole ja sojapiimast tooted tunduvad mulle alati jube töödeldud (ei ole ilmselt üldse põhjendatud arvamus, aga vat tunne on selline ja ostma ma neid ei kipu). Aga tempeh… ooo, sellel on maitset, tekstuuri, see on palju naturaalsem ja see sobib nii paljude toitude juurde.
Tempeh ongi pärit Indoneesiast, seega on igati loogiline, et see mulle just seal meeldima hakkas. Uurisin juba kiiresti järgi ja Eestis müüakse seda näiteks Umamis. Tegemist on fermenteeritud ja ühtlaseks pätsikeseks kokku surutud sojaubadega. See on kõrge proteiinisisaldusega ning lisaboonusena sisaldab ka päris ohtralt kiudaineid. Ehk siis ülimalt tervislik kraam. Ja mulle väga-väga maitseb. Ega ma muidu seda tervet kilo koju kaasa poleks tassinud 🙂
Tänases retseptis on see kokku sobitatud üsna magusa ja karamellise kastmega, mis minu meelest teeb selle veel mõnusamaks. Roog sobib söömiseks niisama koos riisiga, aga kui teha Bali stiilis söömaaeg, siis tasub siia juurde teha veel paar mõnusat rooga, näiteks hautatud jackfruit, praetud tofu (kellele see kraam meeldib :)), erinevate vürtsidega valmistatud kapsalised, röstitud baklažaan, mõni vürtsikas sambal või mida iganes muud hing ihaldab ning sellist erinevat riisi ümber sätitud väikeste erinevate ampsude rooga kutsutakse nasi campur ja see oli Balil kindlasti üks mu lemmiktoitusid.
Vat. Aga kokkama nüüd! 🙂
- 300 g tempeht
- Praadimiseks õli (soovitavalt kookosõli)
- 2 punast tšillikauna
- 1 loorberileht
- 2 värsket kaffirlaimi lehte (kui sa just ei tulnud Aasiast, siis katseta kuivatatutega)
- Pöidlapikkune jupp galangalit (seda müüakse meil suuremates poodides ka)
- 50 g palmisuhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 tl tamarindi leotatud umbes 25ml soojas vees, seemned kougi ka välja
- 1 spl tumedat sojakastet
- 3 šalottsibulat
- 1 küüslauguküüs (jap, ma kasutasin küüslauku. Tegelt ilmselt käiks siia neli küünt ja ma piirdusin ühe kõige väiksemaga, mille leidsin, aga asi seegi, onju!)
- 0,5 tl koriandriseemneid
- 1 punane tšilli koos seemnetega
- 1 šalott
- 1 vars värsket sidrunheina
- 1 värske kaffirlaimi leht
- 0,25 tl soola
- 1 tl kookosõli
- Kuumuta pannil umbes 1cm õli.
- Samal ajal viiluta tempeh* väikesteks kangikesteks (nii umbes 5mm läbimõõt ja 2 cm pikad).
- Prae tempehkangikesed õlis igast küljest kuldseks ning tõsta siis köögipaberile nõrguma.
- Maitsepasta jaoks purusta koriandriseemned kõigepealt uhmris ning seejärel surista saumikseri abil (või kui aega palju on, siis endiselt uhmris) abil šaloti ja küüslauguga ühtlaseks pastaks.
- Kuumuta pannil umbes 1 spl õli ning prae selles maitsepastat, jämedalt tükeldatud tšillit, tervet loorberilehte, peeneteks ribadeks lõigatud laimilehti ja kergelt lömastatud galangalit paar minutit, kuni terve köök lõhnab lihtsalt imeliselt.
- Lisa pannile ka palmisuhkur, sool, tamarindipasta ning sojakaste ja keeda segu paar minutit, kuni see on mõnus ja kleepuv.
- Viska krõbe tempeh pannile lisaks ning sega kõik korralikult läbi.
- Serveeri kohe näiteks koos riisiga. Mul juhtus olema punane basmati riis ja see sobis imeliselt.
- Sambali jaoks viiluta kõik nii peeneks, kui vähegi saad ja masseeri soolaga läbi. Ning siis sega õliga kokku.
- * Juhul, kui ka sul on õnnestunud kuskilt saada täiesti värsket tempeht, siis soovitan seda eelnevalt umbes 10 minutit keevas vees vaikselt podiseda lasta, seejärel kuivatada ning jahutada. Aga meil müüdav tempeh on enamasti sügavkülmutatud ja kohe kasutamiseks valmis.
Ole esimene, kes kommenteerib