Krõbeda kattega rabarberikook
Mul on kiusatus selle retsepti nimeks panna midagi-midagi Tosca, sest just sellest see retsept inspireeritud on, aga samas on see ikkagi ka hoopis teistsugune. Pehme põhi ja krõbe kate on ka siin esindatud, aga samas asendasin suure osa tavaliselt kasutusel olevatest mandlilaastudest hoopis kõrvitsaseemnetega ja rabarberi panin ka juurde.
Olgu nimega, kuidas on, mõnus amps on see igal juhul. Kui tavaliselt on Tosca juures kõige parem see pealmine krõbe osa ja alumine kiht võiks minu poolest ka olemata olla, siis siin annab rabarber muidu magusele ja pisut ehk kuivalegi koogile mõnusalt mahlasust maitset ja iseloomu juurde. Ja kõrvitsaseemned kattes on mõnusalt iseloomuga. Kui neid parasjagu ei ole, siis ma julgeks vabalt ka kõikvõimalike muude seemnetega katsetada – mulle tundub, et näiteks päevalille- ja mooniseemnete segu võiks ka mõnus jääda.
See kook sobib suurepäraselt tassi kohvi või hoopis piparmünditee kõrvale ja maitseb hästi nii soojalt kui ka järgmisel-ülejärgmisel päeval. Ise tegin kooki laupäeval ja kuna mulle ilmselgelt meeldib pisut liiga palju küpsetada, et kõik need koogid ise ära süüa, siis esmaspäeval tööle viies sai küll päris kiiresti otsa 🙂
Ja see ei puuduta küll kuidagi retsepti, aga kas see kook ei näe pildil välja täpselt nagu Pacman? 🙂
- 3 muna (vabalt peetud kanadelt)
- 200 g suhkrut (umbes 2,4 dl)
- 185 g jahu (umbes 3 dl)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- Suts soola (umbes 0,25 tl)
- 115 g võid
- 2 tl vaniljeekstrakti
- 400 g rabarberit
- 115 g võid
- 100 g suhkrut (umbes 1,2 dl)
- 2 tl jahu
- 30 g mandlilaaste
- 70 g kõrvitsaseemneid
- 1 spl vahukoort
- Suts soola
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning määri koogivorm võiga (kasutasin 20 cm läbimõõduga vormi, kui sa nii kõrget kooki ei soovi, siis sobib ka kuni 24 cm läbimõõduga vorm).
- Sega omavahel kokku jahu, küpsetuspulber ja sool.
- Sulata või madalal kuumusel.
- Koori rabarber ning haki see umbes 0,5 cm viiludeks.
- Vahusta munad koos suhkruga, kuni saad ühtlase heleda vahu (selleks läheb mikseriga 3-5 minutit, käsitsi pole enam ammu proovinud, aga ilmsel nii umbes 10).
- Sega sulavõi, vanilje ning jahusegu muna hulka ning vahusta veel seni, kuni kõik segamini on (aga mitte kauem).
- Kalla taigen ettevalmistatud vormi, laota rabarber ühtlaselt sinna peale ning suru rabarberitükid kergelt taigna sisse.
- Küpseta kooki umbes 50 minutit, kuni see on kohev, kuldne ning peaaegu valmis.
- Kui koogi valmimiseni on veel umbes 10 minutit, siis valmista krõbe kate.
- Selleks sulata või väikeses potis.
- Või sulamise ajal sega omavahel kokku jahu, suhkur, seemned, mandlilaastud ja näpuotsatäis soola.
- Kalla kuivained või hulka ning sega läbi.
- Lisa potti ka vahukoor, sega läbi ning lase umbes kolm minutit aegajalt segades podiseda.
- Võta kook ahjust ning keera ahju temperatuur 200 kraadile.
- Tõsta kate koogile ning aja lusika abil ühtlaselt laiali nii, et see ulatub ühtlaselt koogi servadeni.
- Küpseta veel umbes 10 minutit, kuni kate on krõbe ja kuldne.
- Lase koogil enne vormist välja võtmist vähemalt 10 minutit jahtuda.
- Kook maitseb hästi nii soojalt kui ka jahtunult.
Krista
5. juuni 2024
Meie pere lemmikkook, ma enam teisi ei rabarberikooke ei küpseta. Kevadeti teen ühtevalu!