Kergelt aasiapärane kalasupp kookospiimaga
Hea supp hakkab minu jaoks pihta heast puljongist ja hea puljong on ise tehtud. Kuigi selle tegemine võib alguses vaevanõudev ja keeruline tunduda, siis tegelikult on see lihtsamast lihtsam ning enamuse kuluvast ajast saab puljong omaette podisemisega suurepäraselt ise hakkama. Lisaks paremale maitsele on kodus tehtud puljong ka tervislikum, sest puljongikuubikutesse, fondidesse, kontsentraatidesse ja muusse taolisesse pannakse tavaliselt päris palju soola ning viletsamal juhul ka säilitusaineid ja maitsetugevdajaid. Näiteks mu köögikapis leiduvalt puljongikuubiku pakilt loen välja sellised koostisained nagu: sool, maltodekstriin, hüdrogeenitud taimerasv, naatriumvesinikglutamaat, dinaatrium-5-ribonukleotiidid, maisitärklis, glükoosipulber, suhkur, lõhna- ja maitseained, kurkum, pipraekstrakt, kuivatatud petersellilehed ja kuivatatud kanaliha pulber. Viimast on kanapuljongi kuubikus tervelt 0,15%. No ja vat mõelge nüüd ise, kas see kõlab nagu päris toit. Minu jaoks see päris toidu raamidesse ei mahu ja seega eelistan ise puljongi keetmist.
Teine ja minu jaoks sugugi mitte vähem oluline põhjus, miks ise puljongit keeta, on see, et mulle üldse-üldse ei meeldi toitu ära visata ning olen väga selle poolt, et kui mõni loom või kalake meie toidulauale satub, siis tuleks see viimase grammini ära kasutada ning puljong on lõpuni ära kasutamiseks suurepärane võimalus.
Kolmas põhjus on hind, sest kuigi puljongikuubikud ei maksa hingehinda, siis ahjukana skeleti, värskelt fileeritud kala pea ja selgroo vms ära viskamine tundub suure raiskamisena. Tegelikult saab nendest nii öelda jääkidest tavaliselt veel terve toidukorra, kui mitte kaks.
Nii – siit aga kõigepealt kalapuljongi retsept ja pärast seda jõuan ausõna ka selle lubatud kalasupi retsepti juurde 😉
- 1 lõhe fileerimisest üle jäänud "karkass"
- 1 väiksem porgand
- 1 sibul
- 2 sellerivart
- 2 loorberilehte
- 6 tera musta pipart
- suts soola
- Pane kõik ained potti ning kalla peale 1,5 liitrit külma vett.
- Lase keema tõusta ning riisu puljongi pinnalt vaht.
- Alanda kuumust nii, et puljong vaikselt podisema jääb ning lase umbes 45 minutit keeda.
- Kurna puljong, lase kalal pisut jahtuda ning puhasta liha luudelt. Kindlasti võta välja ka ülihõrk liha lõhe põsest.
- Kui päris aus olla, siis mul lendavad puljongipotti ka näiteks porgandi- ja sibulakoored ning muu taoline, mis ülejäänud supi keetmise materjali ette valmistamisest üle jääb. Need kõik annavad maitset juurde ja maitset ei saa ju ometi kunagi liiga palju olla 🙂
Ja nüüd lõpuks jõuangi supi juurde. Ma ju lubasin, et kunagi see juhtub 😀 See on üks mu lemmiksuppe ning väikeste variatsioonidega teen seda päris tihti. Sügisesse (või talve? Ei saagi täpselt aru, mis seal õues täpselt on) sobib mõnusalt ingverine ja mahedalt chilline supp imehästi. Tähelepanu – ülejäänud lõheretseptid sel nädalal on kahele inimesele, aga supi kogusest jätkub neljale!
Kogu keedetud puljongit ning luudelt puhastatud kalaliha ma selles retseptis ära ei kasutanud, sest plaanin nende komponentidega veel ka ühe risotto meisterdada. Kui sa risottot teha ei soovi, siis võid loomulikult kõik lõpuni ära kasutada 😉 Sama lugu on kookospiimaga. Tavaliselt on kookospiima purgid 400 ml – kui sa ülejäänud piima järgmiste päevade jooksul kuskil mujal kasutada ei soovi, siis kasuta kõik supi juures ära!
- 1 suur sibul
- 40 g ingverit (puhastatud kaal)
- 1 punane chilli
- 2 sellerivart
- 1 spl õli
- 2 kaffirlaimi lehte (kui sul neid pole, siis jäta välja)
- 2 keskmist porgandit
- 700 ml kalapuljongit
- 2 keskmist kartulit
- 300 ml kookospiima
- 1 laimi mahl
- 1 tl kalakastet (kui sul seda pole, siis lisa pisut rohkem soola)
- Umbes 3/4 enne luudelt puhastatud kalaliha
- Soovi korral krevette
- Serveerimiseks koriandrit
- Haki sibul, ingver, chilli ning seller ning pane koos sutsu soola ja õliga madalal kuumusel potti 8-10 minutiks praadima.
- Haki porgand meelepärasteks tükkideks ning lisa see koos laimilehtedega potti.
- Kalla potti ka kalapuljong ning lase umbes 10 minutit rahulikult keeda.
- Vahepeal tükelda kartul ning kui porgand juba peaaegu pehme on, siis lisa supile.
- Kui ka kartul pehme on, siis lisa kookospiim ning maitsesta laimimahla ning kalakastmega.
- Viimasena lisa supile kala, soovi korral krevetid ning koriander.
- Kui sul ei leidu kodus kaffirlaimilehti ja/või kalakastet, siis sellest ei ole absoluutselt midagi. Laimilehtede asemel võid kasutada pisut rohkem laimimahla või riivida pisut koort. Kalakastet kasutatakse paljudes Aasia riikides soola asemel ja kuigi see annab muidugi ka oma unikaalse maitsenüansi, siis pole midagi hullu sellest, kui selle välja jätad.
- Mulle maitsevad aasiapärased toidud ning teen neid üsna tihti - sestap on mu külmkapp täis ka kõikvõimalikke kastmeid, lehti, pastasid ja muud. Neid jätkub ka üsna pikaks ajaks, seega kui samuti aasia köögi fänn oled, siis soovitan näiteks kalakastme endale hankida!
Priit Joonas
13. sept. 2018
Tere, Kadri!
Leidsin juhuslikult Su blogi, kui otsisin aasaiapärase kalasupi retsepti. Mind kõnetas Su püüdlus “päris toidu” poole :). Olles äsja tagasi Eestisse kolinud, olin silmitsi olukorraga, kus Norra kasvandusest pärit lõhe eest küsiti Balti Turul poole kallimat hinda kui Rimis. Viimases kahjuks kalal silm udune. Maximast leidsin odavama külmutatud tursa aga ohtrate toidulisanditega. Selveris aga ei leidnud heeringat ilma lisandite ja suhkruta. Siit küsimus, et kust Sa oma toorme hangid (sh juurviljad, et nende koortest ja jääkidest puljongit teha julgeks)? Soovitad Sa mõnd kaupluseketti, mida oled eelistama hakanud hinna ja kvaliteedi mõttes, turgu, talunikku, …? Kust hangid maitseained (nt aasaipärastele roogadele), linnuliha (eriti huvitab part), lamba? Peale mõningat lihavaba perioodi ja katsetamisi olen endale leidnud Paleo elustiili kõige sobilikumaks. Kindel soov on süüa võimalikult ehedat, keemiavaba, korralikes tingimustes ja loomuomase sööda peal kasvanud provianti. Vältimaks toidutehnoloogide loomingut ja lisaaineid teen toidu suht nullist aga hetkel tekitab toorme hind ja kättesaadavus küsimusi. Mõistan et hinnad ongi minu eemaloleku ajal tõusnud aga hea kvaliteedi juures otsin soodsamat ikka. Ka võimalikud soovitused kojutarnijate ja fb-gruppide osas on väga teretulnud.
Ette tänades ja tunnen rõõmu Su kokkamisrõõmust 🙂
Priit
kadri
27. sept. 2018
Hei, Priit!
Vabanda, et vastusega nii kaua läinud on – kiire elu jõudis vahele.
Jah, tõsi ta on, et turu hinnad on vahel poe omadest kallimad. Lõhe ostmise suhtes julgen soovitada Peetri kalaäri, neil on näiteks Nõmme turul poekene olemas ja kvaliteet on superhea (hinnad muidugi kindlalt Rimist kallimad, aga ega siis head asja liiga palju ostma pea).
Juurikate suhtes ma liiga kriitiline ei ole. Kui vanaema kartulid-porgandid otsa saavad, siis rändavad Prismast ostetud porgandi- ja sibulakoored samuti puljongisse.
Liha suhtes paraku häid soovitusi ei ole, sest see minu laual väga tihti ei ole, maitseained suures osas pärit reisidelt ja enamasti toodud kaasa tervena, mitte jahvatatult.
Ma usun, et kui suur osa toitu ise valmistada ja võimalusel kodu lähedal kasvanud kraamist, siis ongi juba hästi ja liigselt üle mõtelda pole vaja. Ka supermarketi toormest tehtud kodune toit on kindlasti 10 korda toitvam, kui kiirtoiduputka burks või poest valmis külmutatud kraami tarbimine 😉
Katrin
5. dets. 2018
Kalasupp valmis tehtud. Kõht täis söödud. Kiidan väga maitsev supp.
Argo Raudsepp
21. nov. 2020
Meeletult hea supp 🙂
kadri
26. nov. 2020
Aww, aitäh, Argo!
Homme just ise ka teen 😉
Mari
24. jaan. 2021
Tegin eile esimest korda kalapuljongit ja niiii hea oli. Nüüd hakkan regulaarselt tegema. Otsisin kala-kookosesupi retsepti nagu Tallinna bussijaama kohvikus pakutakse ja selle retsepti abil sain vähemalt sama hea tulemuse nagu kohvikus oli või isegi parema. Väga rahul! Tänan retsepti eest!
kadri
25. jaan. 2021
Seda on küll vahva kuulda! Vat seda bussijaama kohviku suppi pole proovinud, aga kalapuljongit ise teha ei ole tõesti üldse keeruline ja tulemus on alati megahea! 🙂