Kalatacod – tursk ja salsa oma parimas vormis!
Pehmed tortillad erinevate täidistega on mu täielikud lemmikud ja kõige lemmikum nende lemmikute seast omakorda on just mõnusalt vürtsitatud tursa ja ülivärske salsaga retsept. Lisaks on nende valmistamine ka kordades kiirem, kui veise- või sealiha tundidepikkune pehmeks hautamine ja nädala sees on see tugev boonus.
Mina ostan võimalusel tavaliselt alati terve kala ja teen luudest puljongi, aga loomulikult sobib kasutada ka valmis fileed, millega läheb palju kiiremini. Selles retseptis saab tursk endale mõnusa katte vürtsidest, milles domineerib mu vana lemmik – vürtsköömen. Salsa siin juures annab mõnusat värskust ja kokku moodustab see lihtsalt nii-nii hea kombinatsiooni, et ma võiksin seda sööma jäädagi!
Mõned asjad on selle retsepti juures tähtsad ka – näiteks see, et kui kavatsed neid nii umbes 30 inimesele õhtusöögiks valmistada, siis telli tursk parem ette ära, sest võib juhtuda, et seda ei müüda mitte üheski Pärnu poes. Ja siis sa pead ostma täiesti külmunud kala, mis sulades mõnusalt vett välja ajab, samal ajal ära kuivab ja tagatipuks on filee sees ka endiselt hunnik luid, mida saab siis nii umbes tund aega välja kiskuda. Omast kogemusest räägin 😀
Ja avokaado peab ka küps olema, sest toores avokaado on paha. Muide – trikk avokaado küpsuse hindamiseks neile, kelle sõrmevajutus veel nii vilunud ei ole, et täpselt paraja küpsusega avokaadot ära tunda – proovi eemaldada avokaado varreots – kui see kergesti ära tuleb, siis see on hea märk, kui mitte, siis lase veel viljal küpseda. Ja nüüd kui sa sealt varre “august” sisse piilud, siis peaks sealt paistma heleroheline viljaliha. Kui vaade on pruunikas, siis oled kahjuks juba hiljaks jäänud.
Aga kui tursk olemas ja avokaado küps, siis on nende tortillade tegemine lihtsalt lapsemäng!
- 200 g ilma naha ja luudeta tursafileed
- 0,5 tl vürtslöömneid
- 0,5 tl paprikapulbrit
- 0,5 tl kuivatatud oreganot
- 0,25 tl koriandrit
- 0,5 tl soola
- Praadimiseks õli
- 1 väiksem punane sibul
- 1 laim
- 1 suurem tomat
- 1 mõnusalt küps avokaado
- Korralik punt koriandrit
- Maitse järgi marineeritud jalopenot
- 4 väiksemat pehmet tortillat
- Serveerimiseks hapukoort
- Purusta kõik vürtsid uhmris ühtlaselt peeneks ning kata saadud maitseaineseguga kalafilee. Jäta korraks seisma.
- Haki sibul peeneks, sega läbi sutsu soolaga ning pigista peale poole laimi mahl. See aitab sibulat kergelt marineerida ning maitset mahendada.
- Haki tomat ja avokaado umbes 1x1 cm kuubikuteks ning haki koriander peeneks.
- Sega tükeldatud taimed sibulale juurde ning maitse, kas on vaja veel lisada soola või veel laimimahla.
- Kui kõik sööjad vürtsi armastavad, siis võid juba salsa sisse korralikult jalopenot lisada, kui mitte, siis saavad kõik endale seda ise sobivas koguses lisada.
- Kuumuta pann ning prae tursafilee tükke mõlemalt poolt nii umbes minuti jagu. Kuivaks küpsetada ei soovita - kala peaks veel kergelt sillerdama jääma, mitte tuhmvalgeks küpsema.
- Serveerimisel jaga kalatükid tortillade vahel, kuhja need üle salsaga ning soovi korral lisa ka hapukoort ning veel jalopenot.
ösfjnskfl
Ole esimene, kes kommenteerib