Imelihtne röstitud romanesco lillkapsas
Mul on kiiks. Nimelt kui toidupoes on värske kraami letis midagi, mida seal tavaliselt ei ole, siis ma lihtsalt pean selle ära ostma, isegi kui mul nädala toiduplaanid hoopis midagi muud ette nägid. Mulle meeldiks, kui toidupoodides kogu aeg põnevaid asju müügil oleks ja mul on lootus, et kui see põnev kraam kiiresti ära ostetakse, siis annab see kauba tellijatele sõnumi, et “Oo, peaks teinekordki tellima” 🙂 Prismas on üks üsna uus tore lett, kust leiab hooajalist huvitavamat kraami. Sel korral leidsin sealt romanesco lillkapsa. No vaadake kui fotogeeniline see taim on lihtsalt – kuidas keegi selle üldse ostmata jätta saaks!
Lisaks fotogeenilisusele on see ka ülimaitsev. Seda muidugi juhul, kui sulle lillkapsa ja brokkoli laadsed asjad meeldivad. Mulle meeldivad! Umbes täpselt nende kahe vahel on ka selle maitse – pigem lillkapsa poole kaldu, aga sellest sutsu magusam ja pähklisem ning seda sobib ka lihtsalt niisama toorena krõbistada ning ausalt üles tunnistades – ega kogu see kapsas ahju ei jõudnud ka… Uurisin sutsu ka selle imeilusa taime tervislikkuse kohta – ikka tore ju vahel mõni fakt siia niisama jutu vahele susata, aga selle kasulike ainete ja tervistavate omaduste nimekiri on kiire googeldamise põhjal nii pikk, et seda ei jõuaks keegi läbi lugeda. Kokkuvõtvalt: tegemist on lisaks ilule veel ka ülitervisliku asjaga, mida tasub süüa nii palju kui vaid isu jätkub, sest kaloreid on selles samas ülivähe – 100 g kohta vaid 38.
Kuigi see on ka toorelt krõbistades mõnus otsustasin mina täna kapsakese ära röstida ning sellele tšilli ning sidruniga sutsu särtsu juurde anda. Põhimõtteliselt sai retsept siin eelmisesse lausesse juba kirja ka, aga et kõik siilegi selge oleks, siis panen selle ikkagi päris retseptina ka kirja. Neile, kes romanescot poest ei leia – brokkoli ja/või lillkapsaga sobib see retsept samuti imeliselt!
- 1 romanesco lillkapsas (nii umbes kilone)
- 1 spl oliiviõli
- 0,5 tl soola
- 1 spl sidrunimahla
- Maitse järgi tšillihelbeid (ma pudistasin kaks kuivatatud tšillikauna)
- Eelkuumuta ahi 220 kraadini ning kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
- Tükelda kapsas õisikuteks ning sega ahjuplaadil läbi õli ja soolaga.
- Rösti ahjus umbes 20 minutit, kuni kapsas on sutsu pruun ja krõmpsult pehme.
- Ahjust välja võttes pigista peale sidrunimahl ning maitse järgi (minu puhul ohtralt) tšillihelbeid.
- Serveeri kas kohe või võta jahtunult tööle lõunaks kaasa.
Ole esimene, kes kommenteerib