Hoopis teistmoodi kartulisalat
See salat on olnud peolaua hitiks juba väga mitmetel ündmustel ja ma tegelikult üldse ei saa aru kuidas mul seda siin veel kirjas ei ole. Võib-olla on asi selles, et see ei näe maailma kõige fotogeenilisem välja. Või hoopis selles, et see on jälle nii lihtne toit, et see retsept kirja panemist ei väärgigi, aga kuna ma seda nüüd mitmele tuttavale eraldi seletanud olen, kuidas seda tehakse, siis aeg selle kirja panemiseks on enam kui küps.
Tegemist on küll kartulisalatiga, aga süüa võib seda tegelikult ka soojalt ning tüütud koostisosade 1×1 cm kuubikuteks lõikamist nagu klassikalise kartulisalati puhul siin ei ole ning üldse käib kõik väga lihtsalt ja kiiresti. Katki on tarvis lõigata vaid kartulid ning sibul ning lisaks ka kuivatatud tomatid ribastada. See viimane on muide kõige lihtsamini tehtav köögikääridega – õngitse aga mõned tomatid korraga purgist välja ja lõigu kääridega otse kaussi.
Kapparid on mul taas pärit Rioverde valikust. Tõe huvides olgu ära mainitud, et nad saatsid mulle esimese purgi tasuta maitsmiseks, aga järgmised on mulle juba täitsa enda algatusel koju jõudnud, sest need on võrreldes paljude muude marineeritud kapparitega mõnusalt vähesoolased. Ja kappareid kulub mul kodus ikka palju nii otse purgist kui ka pannilt läbi käinult ja mõnusalt krõbedana.
Minu kodus on see salat tavaliselt täitsa omaette roidukord ja mingeid lisandeid juurde ei vaja, aga muidugi võib siia kõrvale kenasti sättida ka mõne liha- või kalatükikese, kui ilma ikka kuidagi hakkama ei saa. Samas ma tõesti ei kujuta ette, et keegi siia kõrvale mingit ekstra asja igatseks, sest see salat on mõnusalt toitev ja maitsest siin kohe kindlasti puudu ei jää. Seega ma soovitaks kohe suuuuuuure portsu seda salatit valmis teha, osa kohe õhtusöögiks süüa ja ülejäänut nädala jooksul näiteks lõunaks kaasa võtta. Ja et kõik jälle ausalt ära räägitud oleks, siis olen ise korduvalt proovinud seda salatit korraga rohkem valmis teha, et hiljem kaasa võtmiseks ja jätkuks, aga midagi päriselt alles pole veel jäänud.
- 1 kg kartuleid
- 2 keskmist punast sibulat
- 0,5 purki päikesekuivatatud tomateid koos purgis oleva õliga
- 3-4 spl kappareid
- 3 spl teralist dijoni sinepit
- Umbes 1 tl sidrunimahla
- Maitseks vajadusel soola
- Aja suures potis, kus hiljem ka salatit kokku segama mahud soolaga maitsestatud vesi keema.
- Samal ajal tükelda kartulid umbes 3x3 cm kuubikuteks. Väiksemad lõikan tavaliselt neljaks, aga sõltub tõesti kartuli suurusest, eksole.
- Tõsta kartulid potti ning keeda, kuni need on pehmed. Täpne aeg sõltub sordist ja kuubikute suurusest, seega kontrolli igaks juhuks juba 10 minuti pärast, mis seis on.
- Samal ajal viiluta sibul õhukesteks sektoriteks, pigista sidrunimahlaga üle, mulju korraks kätega läbi ja jäta siis lõikelauale oma aega ootama.
- Kui kartulid valmis, siis kurna, lase umbes minuti jooksul kuivemaks aurata ning sega siis kohe sibul kuumade kartulite hulka - see muudab need õige pisut mahedamaks.
- Samasse potti lõika kääridega peenikesteks ribadeks kuivatatud tomatid ning lisa ka umbes pool purgis leiduvast õlist.
- Viimasena kalluta juurde ka kapparid ning sinep, sega kõik ettevaatlikult ja ilma kartuleid liigselt lömastamata läbi ning maitse - kas tahad äkki veel miskit juurde lisada.
- Kui mitte, siis serveeri kas kohe soojalt või hiljem jahtunult (kui selleks ajaks midagi alles on).
Janika
17. jaan. 2018
Aitäh retsepti eest! Nii lihtne ja tõesti nii hea. Sellest saab üks mu lemmikuid kindlasti, sest peaaegu alati on ka komponendid olemas ja super toit valmib minutitega 🙂