Bibimbapi-laadne supermaitsev vegan riisikauss
Lepime nüüd kokku – midagi väga klassikalist selles roas tõenäoliselt ei ole, sest see on täpselt minu enda isude järgi kokku sätitud ja isegi see, et see toit lõpuks üsna bibimbapi sarnane välja tuli jõudis mulle kohale alles nii umbes 24 tundi pärast selle ära söömist. Isegi googeldamiseks ei läinud enne toidu tegemist. Tavaliselt ikka läheb ja kui mõte peas, mida teha, siis otsin ikka hunniku sarnaseid retsepte välja, et neist kokkuvõttes endale meeldiv kombinatsioon välja mõelda. Aga mitte sel korral! Sel korral ma teadsin, et tahan midagi vürtsikat ja kerget. Peast käisid läbi riisipaberirullid, aga kuidagi jõudis mõte lõpuks selleni, et toit võiks siiski soe olla ja et seal peaks kindlasti olemas olema baklažaan ja supervürtsikas bok choy ja nii saigi. Bok choy kusjuures oli taldriku täielik staar, kuigi ma usun, et ka tavaline hiina kapsas saaks samal meetodil supermaitsev. Mina kasutasin tšillipastana kodust superteravat möksi, aga kui sul seda juhtumisi võtta ei ole, siis korea tšillipasta sobib kindlasti superhästi ja seda saab kindlasti Umamist.
Härra elukaaslase kindlaks nõudmiseks olid tofu ja seened ning nii oligi riisihunniku katteks juba päris korralik kogus mõnusat kraami koos. Okei no tegelikult rändas meiega poest koju kaasa ka purgike kimchit, mille me ka koos ülejäänud kraamiga ära lahendasime.
Igal juhul meile maitses mõlemale nii väga, et ilmselt läheb mõni sarnane kausitäis juba õige peakordamisele!
- 3 dl sushiriisi
- 1 spl mirinit
- 0,5 tl suhkrut
- Maitse järgi soola
- 1 baklažaan
- 2 spl sojakastet
- 0,5 tl seesamiõli
- 1 tl tavalist õli
- 1 tl kuivatatud tšillihelbeid
- 1 tl seesamiseemneid (mul olid musta värvi)
- 2 bok choid (või veerand hiina kapsast)
- 1 spl õli
- Pöidlasuurune jupp ingverit
- 1 suur spl tšillipastat (või nii palju kui kannatad, aga võiks ikka kõrvetada!)
- 1 spl sojakastet
- 1 pakk šampinjone
- 2 spl hoisin kastet
- 0,5 sidruni mahl
- Loodusvägi tofut kerge tšilliga
- Kimchit, kui juhtub olema
- Loputa riis korralikult üle, siis kalla selle peale 5,5 dl keevat vett ning jäta see madalale kuumusele podisema, kuni see pehme - nii umbes 10 minutit, tera peab veel ikkagi tera moodi olema ja keemise ajal ära riisi sega, las podiseb rahulikult. Kui riis pehme, siis sega juurde mirin, suhkur ja sool, maitse kas kõik on paigas ning tõsta riis kaanega kaetult kõrvale ülejäänud komponente ootama,
- Seened viiluta ning sega kokku hoisini ja sidrunimahlaga. Lase 10 minutit marineerida ning seejärel prae need kesmisel kuni kõrgel kuumusel kenasti pruuniks ja kleepuvaks.
- Baklažaani jaoks kuumuta ahi 200 kraadini. Viiuluta baklažaan umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning määri kokku seguga sojast, seesami- ja tavaliselt õlist ning tšillihelvestest. Pintselda baklažaaniviilud mõlemalt poolt kastmega kokku, puista peale seesamiseemneid ning suska need umbes 15 minutiks ahju.
- Bok choy jaoks haki ingver peenelt ning särista seda minutikene panni peal õlis. Samal ajal tükelda bok choy endale meelepärasteks tükkideks ning viska siis ka see pannile. Prae minutike, siis lisas tšillipasta ja sojakaste, sega kõik ühtlaseks ning valmis see ongi.
- Ka tofu võid kergelt pannilt läbi lasta, et see soe oleks.
- Kuhja kaussi või taldrikult riisi ning säti sellele kõik lisandid, mis hoole ja armastusega vaaritanud oled. Njämm!
Ole esimene, kes kommenteerib