Prindi retsept

Šokolaadine peedikook siidise kreemiga (vegan)

Ette valmistamiseks20 min
Keetmiseks-küpsetamiseks40 min
Portsjoneid: 12

Vaja läheb

Taigna jaoks

  • 350 g keedetud peeti
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 2 spl jahvatatud linaseemneid
  • 4 spl vett
  • 60 g kookosõli
  • 1 dl india pähkli piima Võid asendada muu taimse piima või veega
  • 1 tl vaniljepastat
  • 250 g jahu
  • 60 g kakaod
  • 130 g kookossuhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola

Kreemi jaoks

  • 250 g siidist tofut
  • 1 spl kookosõli
  • 250 g taimset vahukoort kasutan Tere oma
  • 1 tl agaavisiirupit
  • 1 spl peedijahu kasutan Greenbite oma
  • 1 tl vaniljepastat

Lisaks

  • Kookosõli ja kakaod vormi ettevalmistuseks
  • Kaunistuseks soovi korral peediribasid, söödavaid lilli, marju ning veel peedipulbrit

Kuidas?

Taigna jaoks

  • Aseta 20-cm koogivormi põhja küpsetuspaber, määri nii paber kui ka vormi ääred õhukese kihi kookosõliga ning raputa üle kakaoga. Hoia vormi külmkapis kuni tainast valmistad.
    Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  • Sulata šokolaad ning lase sel pisut jahtuda.
  • Püreeri peet ning sega see kokku šokolaadi, linaseemnete, vee, kookosõli, india pähkli piima ning vaniljepastaga.
  • Teise kaussi sõelu kokku kõik kuivained.
  • Kalla vedelad ained rahulikult kuivainete sisse ning sega ainult nii kaua, kuni saad ühtlase taigna.
  • Kalla tainas vormi ning küpseta 40 minutit (sõltuvalt ahjust võib aeg natuke lühem või pikem olla - katsu tikuga, kas tainas on keskelt küps).
  • Pärast küpsemist lase koogil vormis umbes pool tundi puhata ning seejärel jahuta see restil täielikult.

Kreemi jaoks

  • Püreeri tofu ühtlaseks. Kõige lihtsam on seda teha saumikseriga.
  • Sega tofukreemi sisse kookosõli, agaavisiirup, vaniljepasta ning peedipulber.
  • Vahusta koor eraldi anumas ning sega see ettevaatlikult ülejäänud kreemi sisse.

Lõppakord

  • Kui soovid kahekihilist kooki, siis lõika koogipõhi ettevaatlikult kaheks, kata alumine kiht umbes kolmandikuga kreemist ning tõsta pealmine kiht ettevaatlikult katteks peale. Mina ei viitsinud kõrget torni ehitada, jätsin koogi ühekihiliseks ning serveerisin ülejäänud kreemi kõrvale.
  • Kasutades pritskotti või muud sulle sobivat meetodit kata kook kreemiga ning kaunista meelepäraselt.
  • Serveeri kas kohe või veel mitme päeva jooksul. See kook muutub seistes isegi mahlasemaks!

Lisamärkused

  1. Sama retsepti järgi saab edukalt ka muffineid küpsetada ning sellest taigna kogusest saab 12 üsna suurt muffinit.
  2. Kreemi jääb ühekihilist kooki tehes kindlasti üle - naudi seda näiteks koos värskete marjadega mõneks muuks magustoiduks.
  3. Kui soovid gluteenivaba kooki, siis järgiproovitud retsept on nisujahu asendamine 100g mandlijahu ning 150g kikerhernejahuga. Sel juhul võta 1tl küpsetuspulbrit lisaks ning arvesta sellega, et kook saab tiba kuivem. 
  4. Olen samas koogis katsetanud ka peedi asendamist porgandiga - töötab. Eeldan, et ka bataat võiks kenasti sobida!