1-2splheledat seesamiõliOle väga ettevaatlik ja lisa pigem vähe korraga - mõni seesamiõli on väga vänge. Mina kasutasin heledat ehk mitte röstitud varianti.
0.5dlsojakastet
Serveerimiseks
Pehmeks keedetud mune
Pooleks lõigatud ning krõbedaks praetud keedukartuleid
Õhukeselt viilutatud noori tooreid šampinjone
Aasiapäraselt marineeritud šampinjone
Krevette
Tofut
Rohelist sibulat
Koriandrit
Tšillit
Röstitud seesamiseemneid
Kuidas?
Nuudlite jaoks
Sega kokku jahu ning küpsetatud sooda. Lisa vesi ning sega alguses kahvliga, seejärel liigu edasi kätega sõtkumise juurde.Tegemist ei ole pehme taignaga ning sõtkumine on päris raske. Ära anna alla ning umbes 5 minuti sõtkumisega peaksid saama enam-vähem ühtlase taignapalli. Kui tainas üldse kokku jääda ei taha, siis vajadusel lisa tibake vett, aga tõesti ainult teelusika kaupa.
Pane taignapall kilekotti ning jäta umbes pooleks tunniks puhkama.
Nuudlite jaoks kasuta pastamasinat. Jaga taignapall kaheks ning pressi üks osa kätega nii õhukeseks, kui suudad. Seejärel lase kõige laiema vahega masinast vähemalt 4 korda läbi. See laguneb alguses mitu korda koost, aga ära lase end sellest segada - suru see lihtsalt uuesti kokku ning jätka rullimist. Kui oled saanud enam-vähem koos püsiva taignariba, siis hakka masinat vaikselt õhemaks reguleerima. Minu masinal on 6 taset ning lõpetasin kolmanda juures - väga õhukeseks seda tainast ei saa ning ei peagi saama -tegemist on ju ikkagi nuudlitega.Lõika tainas nuudliteks kas käsitsi või kasutades kõige peenemat, linguinide tegemiseks mõeldud lõiketera.
Keeda nuudleid soolaga maitsestatud vees paar minutit.
Puljongi jaoks
Prae poti põhjas õli sees sibulat, porgandit, ingverit, sellerit ja vürtse mõni minut kuni sibul kergelt klaasjaks muutub ning terve tuba hästi lõhnab.
Lisapotti kuum vesi ning lase puljongil madalal kuumusel umbes 40 minutit podiseda.
Kurna puljong ning maitsesta seesamiõli ning sojakastmega.
Lisamärkused
Küpsetatud sooda on aluselisem kui tavaline sooda ning see muudab nuudlite tekstuuri ramenile omapäraselt natuke tugevamaks, kui ainult tavalise jahuga tehtud nuudlid. Selle tegemine ei ole keeruline - lihtsalt võta tavaline söögisooda ning vala õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 120 kraadi juures tund aega. Kuna retsepti jaoks läheb seda vaja ainult natukene, siis säilita ülejäänut kaanega suletud purgis õhukindlalt. Igaks juhuks ära puhast küpsetatud soodat paljaste kätega puutu, sest see võib nahka ärritada (taigent sõtkudes on juba okei, siis see on muu kraamiga segunenud).
Loomulikult võid puljongiks kasutada ka valmis köögiviljapuljongit ning selle ingveri ning tähtaniisiga parajaks timmida. Minu puljongipotti lendab alati kõikvõimalik kraam, mis parasjagu olemas on - tegelikult lisasin täna ka spargli otsi (neid, mis on nii kiulised, et neid toorelt süüa ei kannata), aga ei hakka neid eraldi retsepti kirja panema, sest need kindlasti ei ole hädavajalikud :)