Prindi retsept

Kartuligratään, roheline kaste, kirsstomat ja krõps veise juurde

Ette valmistamiseks25 min
Keetmiseks-küpsetamiseks45 min
Aeg kokku1 t

Vaja läheb

Kartuligratääni jaoks

  • 1 väiksem sibul
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 10 g maitsepärmi Võid asendada mõne tugevamaitselise juustuga - timmi ise maitse paika
  • 1 dl vett
  • 500 g kooritud kartuleid
  • Soola-pipart

Rohelise kastme jaoks

  • 20 g peterselli
  • 10 g värsket münti
  • 5 g sidrunikoore kollast osa, peenelt riivituna
  • 10 g värskelt pressitud sidrunimahla
  • 1 spl extra virgin oliiviõli
  • Maitse järgi soola

Kirsstomatite jaoks

  • Kirsstomateid
  • Soola
  • Oliiviõli

Juurviljakrõpsud

  • Juursellerit
  • Pastinaaki
  • Võid
  • Soola

Kuidas?

Kartuligratääni jaoks

  • Haki sibul peenelt ning pane koos tilga õliga ning näpuotsatäie soolaga madalal kuumusel pannile 5 minutiks klaasistuma kuni kartuliga tegeled.
  • Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
  • Viiluta kartul õhukeselt. Ma kasutasin oma rooside jaoks koorimisnoaga õhukeseks lõigatud viile. Võid kasutada ka näiteks juustunuga või kui sul on olemas siis mandoliini. Võid ka lihtsalt terava noaga imeõhukesed viilud lõigata
  • Lisa pannile toorjuust ning vesi, sega ühtlaseks ning viimasena sega hulka maitsepärmi helbed. Selle asemel võid vabalt kasutada mõnda tugevamat juustu. Maitsetsa kaste soola ja pipraga.
  • Kui soovid kartulid püstiselt mustrisse laduda (näiteks roosi kujuliselt nagu mina seda tegin), siis tõsta vormi põhja kaste ning säti kartuliviilud sellesse püstiselt nii, et need peaaegu tervenisti kastme sees on.
    Kui sa nii uhkeldavat tulemust ei soovi (ma ise järgmine kord ei viitsi pigem jamada), siis sega kartuliviilud kastmega korralikult kokku, laota segu ahjuvormi ning küpseta olenevalt kartuliviilu paksusest 40-50 minutit kuni need on pehmed.. Kui tundub, et kartulid pealt kõrbema hakkavad, siis võid vormi vahepeal fooliumiga katta.

Rohelise kastme jaoks

  • Haki pestud ja kuivatatud petersell ning münt nii peenelt, kui suudad.
  • Riivi sidrunikoor peenelt ning pigista sidrunist mahl
  • Sega kõik ained kokku ning maitsesta soolaga. Proovi ning lisa seda, mis tundub puudu olevat. Ma tavaliselt koguseid grammi pealt ei kaalu, sest niikuinii erinevad mündid on erineva maitsega ja isegi sool pole alati sama soolane, seega alati maitse ja timmi enda eelistusele vastavaks.

Kirsstomatite jaoks

  • Ma ei anna siin isegi koguseid ette, ühele taldrikule võiks jõuda minimaalselt 5 kirsstomatit, aga soovitan neid korraga rohkem ahju pista ning neid hiljem võileival, pastaga või lihtsalt niisama näksida.
  • Säti kirsstomatid ahjuvormi, piserda kergelt üle oliiviõliga ning maitsesta soolaga.
  • Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit. Viimaseks paariks minutiks võid grillrežiimi sisse lükata, et neile ka mõned sutsu kõrbenud kohad tekiks.

Juurviljakrõpsude jaoks

  • Jällegi ma koguseid ette ei anna, meil läks kahele taldrikule pool väikest juursellerit ning kolm ülimini pastinaaki, mis isegi üht keskmist tavasuuruses pastinaaki välja ei anna :)
  • Lõika kooritud köögiviljad terava noaga üliõhukesteks viiludeks.
  • Kuumuta pannil või ning prae selles õhukesi viile keskmisest tiba kõrgemal kuumusel umbes 5 minutit. Vahepeal keera krõpsud ümber.
  • Tõsta enne serveerimist sekundiks köögipaberile nõrguma.