Hea toidu kodu

Värviline peedihummus

Hummus, hummus, hummus. Nii lihtne teha, nii tervislik ja maitsev ka veel pealekaba. Ja lihtne kaasa võtta juhul, kui vahepeal näksimise isu peale peaks tulema. Juhul, kui otsustad ka peeti lisada, nagu mina sel korral, siis kõigele muule lisaks veel ka ilus tumeroosa. 

Hummus sobib mõnusalt võileiva katteks, lisandiks salatile või, minu puhul kõige tihedamini, erinevate taimedega dipikastmena söömiseks (kuigi “kaste” on muidugi palju öeldud, sest ma teen hummuse ikka nii paksu, et seda võiks pigem pudruks pidada).

Kikerherned on tihti minu õhtusöögi päästjateks – kui purgike neid kodus olemas on, siis nälga küll ei jää. Üht-teist külm- või maitseainekapist juurde ja ongi olemas. Purgikonservi asemel kasutan enamasti küll kuivatatud herneid – keedan neid terve nädala jao korraga ette ja lisan neid lõunasalatitesse, õhtusöögihautistesse ja teen mitmesuguseid hummuseid. Kuivatatud herneid peab enne keetmist leotama ja see võtab pisut aega, aga mulle tunduvad isekeedetud kikerherned kuidagi mõnusamad, pluss on neid poest kergem (ka pisut soodsam) koju tassida. Aga tõesti – kes neid ise keeta ei viitsi, siis konservid ajavad ka igatahes asja ära ja on igal juhul parem variant, kui neid üldse mitte süüa.

Kikerherned, nagu ka suur osa kõigist kaunviljadest, sisaldavad palju valku, kiudaineid ning einevaid mineraalaineid ning K vitamiini. Täpse toiteinete nimekirja leiab igaüks vast googeldades üles ning ma ei hakka seda siia ümber kirjutama, aga igal juhul on need mõnusaks tervislikuks ampsuks.

Ja nüüd retsepti juurde! Ausõna pole keeruline 🙂

Värviline peedihummus
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
5 min
Ajakulu kokku
5 min
Vaja läheb:
  1. 240g keedetud kikerherneid (1 tavaline purk)
  2. 1 suurem röstitud peet (kui seda teha ei viitsi, siis kasuta tavalist keedupeeti)
  3. Pisut vett
  4. 0,5 suurema sidruni mahl
  5. 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  6. 0,5 dl head oliiviõli
  7. Soola
Juhtnöörid
  1. Võid hummust teha nii hea blenderi, kui ka saumikseriga. Mina kasutan viimast.
  2. Säti ühte kaussi kokku kikerherned ning jämedalt tükeldatud peet. Lisa sinna esialgu 0,5 dl vett ning surista kõik nii ühtlaseks, kui võimalik.Kui vaja, siis lisa pisut vett.
  3. Seejärel asu maitsestama - pressi lisaks enamus sidrunimahlast, lisa enamus vürtsköömnetest ning õlist. Soola ka. Surista kõik veel ühtlasemaks.
  4. Maitse. Kui tunned, et midagi oleks vaja lisada, siis tee seda.
  5. Kui maitse ja kontsistendi enda jaoks paika oled saanud, siis tõsta kogu kupatus serveerimiskaussi- või taldrikule ning piserda kõige peale veel oliiviõli.
  6. Serveeri näiteks köögiviljadega (minu lemmikud on varsseller ja porgandid) või kasuta terve nädala jooksul erinevate toitude lisandina.
Märkused
  1. Peedi röstimiseks keera see tervenisti ja koos koorega fooliumi sisse ning viska see umbes tunnikeseks 200-kraadisesse ahju. Pärast röstimist lase sutsu jahtuda ning siis hõõru koor sealt maha. Söö niisama või kasuta siin hummuses.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>