Hea toidu kodu

Ülišokolaadine jäätis

Magustoit, Maiustus, Taimetoit | 28. juuli 2017 | By

Ma isegi ei tea, mitmes tervisliku jäätise retsept see mul siin on ja fakt on see, et ma neid teinud olen veel rohkem, kui siia üles kirjutada, aga igal juhul siit tuleb veel üks. Hetkel mu kindel lemmik, kuigi sellega on mässamist sutsu rohkem, kui nende kahest koostisainest jäätiste retseptidega. Midagi keerulist pole siiski ka selles retseptis siin, seega soovitan šokolaadisõpradel see kindlasti ette võtta 🙂

Päris vegan see retsept ei tulnud, sest mul kõik siirupid olid kodust ootamatult otsa saanud ja kasutasin seega hoopis mett. Kui see sinu jaoks ok pole, siis vaheta mesi lihtsalt agaavisiirupi vastu välja ja ongi hästi.

Kusjuures avastasin hiljuti seoses sellesama jäätisega ühe väga huvitava asja. Mulle tundub, et ma olen oma maitsemeele nende naturaalsete ja vähemagusate maitsetega nii ära harjutanud, et tavalisele inimesele võivad mu retseptid liiga vähe magusad jääda. Seesama jäätis näiteks on minu arvates üks ideaalsemaid šokolaadijäätiseid üldse, aga nii mõnedki inimesed ei ole sellest sama vaimustuses olnud. Eks ma edaspidi panen ikka oma retseptid siia nii kirja, nagu mulle endale meeldib, aga olge siis hoiatatud, et suurtele maiasmokkadele võivad need lahjaks jääda ja luban täitsa vabalt oma retseptidele suhkrut/siirupit/mett rohkem lisada, kui mina kirja olen pannud (kuigi samas soovitan ennast ikkagi suhkrusõltuvusest vabaks süüa 🙂 ).

Nii. Aga selle retseptiga sai siis nii, et kuigi see päris vegan ei ole, on see see-eest “toor”, sest kakaopastat ei sulatanud ma mitte pliidil vaid lasin sel lihtsalt päikese käes ära sulada. Temperatuuri küll ei mõõtnud, aga minu hinnangul jääb see kindlasti “toor” mõõtmesse ja eriti öko on ka. Elektrit kulub vähem lihtsalt ja kui päike juba paistab, siis miks mitte seda ära kasutada!

Retseptis kasutatud kakaopasta on üks imeline tooraine – 100% kakaoubadest külmpressitud ja mulle meeldib seda vahel ka lihtsalt niisama näksida. Hea on see, et seda näksides piisab šokolaadiisu rahuldamiseks ainult väikesest tükist. Tervislik ja ülimõnus. Aga muidugi võid ka lihtsalt võimalikult tumedat šokolaadi kasutada! 

Ning vahustatud kikerhernevedelik toimib selles retseptis imelise kohevuse andjana ning tänu sellele saab seda jäätist erinevalt enamustest teistest kodus tehtud taimsel baasil jäätistest ka sügavkülmas säilitada, mitte ei pea kohe kõike ära sööma 🙂

Õhuline šokolaadi-avokaadojäätis
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
15 min
Ajakulu kokku
15 min
Vaja läheb:
  1. 100 g kakaopastat (või vähemalt 85% kakaosisaldusega šokolaadi)
  2. 50 g mett
  3. 1 suurem küps avokaado
  4. 1 purk kikerhernekonservi
  5. Suts soola
Juhtnöörid
  1. Sulata kakaopasta ja mesi madalal kuumusel.
  2. Samal ajal kurna kikerherneste vedelik suurde kaussi ning tõsta herned kõrvale. Neid selles retseptis tarvis ei ole - tee neist näiteks hummust või salatit.
  3. Vahusta konservivedelik tugevaks vahuks - selleks läheb kindlasti tarvis mikserit ja selleks kulub nii umbes 5 minutit, kuni saad tugeva beseetaolise vahu.
  4. Kui kakaopasta ja mesi on ühtlaseks massiks sulanud, siis lisa sinna paar keerdu soola ning avokaado viljaliha.
  5. Kasutades saumikserit surista segu ühtlaseks massiks.
  6. Lisa sellele nüüd esialgu umbes kolmandik vahust ning sega ettevaatlikult ühtlaseks. Siis järgmine kolmandik ning sega jälle ühtlaseks ja siis viimane kolmandik ning sega veelkord eriti ettevaatlikult läbi, et võimalikult palju õhku alles jääks.
  7. Vala segu kaanega suletavasse karpi ning pista see vähemalt kolmeks tunniks sügavkülma.
  8. Enne serveerimist lase umbes 10 minutit pehmeneda.
  9. Naudi soojal suvepäeval niisama või koos värskete marjadega.
Märkused
  1. Kakaopasta on 100% külmpressitud kakao, seda saab osta mõnest ökopoest või siis näiteks tellida internetist. Aga kui seda ei õnnestu saada, siis ära lase end sellest segada ja kasuta vähemalt 85% kakaosisaldusega šokolaadi, mett võid sel juhul vähem kasutada (kuigi täpselt retsepti järgi tehtud jäätis väga magus ei jää, proovi igaks juhuks enne külmutamist, et kas sinu maitse järgi oleks tarvis pisut magusat juurde lisada ;))
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Kaarel Veike
    9. aug. 2017

    Väga lahe retsept, läheb proovimisele. Tänud aja ja vaeva eest selle detailse juhendi koostamisel 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      9. aug. 2017

      Puhas rõõm! 🙂
      On ju tore, kui mitte millestki (no konservivedelik on ju tegelikult eimidagi 😀 ) saab midagi ülimaitsvat!

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>