Hea toidu kodu

Soe porgandi-avokaadosalat (vegan)

Porgandid on head. Mulle meeldivad need niisama toorelt, salatina, ahjujuurikate sees, keedetuna ja marineerituna. Koogi sees ka. Ehk siis igas asendis ja iga kell. Nii tavaline köögivili, aga selle kasutamiseks on mustmiljon võimalust ja täna jagan teiega üht oma viimase aja lemmikut – klassikalisest Eesti porgandiretseptist pisut erinevat retsepti.

Pilti tegi: Janar Sääsk

Tegemist on sooja salatiga, mis annab täiesti iseseisva kergema eine mõõdu välja. Vürtsidega maitsestatud ja tervelt röstitud porgandid on nii mõnusad, et isegi mu härra elukaaslane, kes tavaliselt ahjuköögiviljade seast porgandid kõik minu taldrikule sätib, võtab hea meelega teise portsu seda salatit. Avokaado lisab mõnusat kreemisust ja seemned krõmpsu ning kõik see kokku on lihtsalt ülihea. Nagu paljude minu retseptide puhul, siis ka siin on kasutusel ohtralt koriandrit. Kui see ürt sulle miskipärast ei meeldi, siis näiteks rukola sobib salatisse roheliseks suurepäraselt. Kuigi koriander on mu meelest üks nendest maitsetest, millele võiks mitu korda võimaluse anda enne, kui see “maha kanda” – mäletan aega, kui see ka minu lemmik ei olnud ja nüüd ma ei suuda ilma selleta peaaegu ühtki retsepti teha 🙂

Ideaalis võiks selles retseptis kasutada mitmevärvilisi porgandeid – lillasid, valgeid, oranže… Otsisin neid selle toidu jaoks isegi, aga no nagu ikka, siis sel hetkel, kui vaja pilti teha, on kirjud porgandid otsas kõigist poodidest, kus ma käia jõudsin ja ka turult. Maitset see kuidagi ei mõjuta, aga värvilisemat toitu on ju ikka põnevam süüa.

Pilti tegi: Janar Sääsk

Retsept toimib hästi ka ainult seemnetega, kui soovid vegan varianti, aga kui see sinu jaoks oluline ei ole, siis sutsu murendatud fetat sobib maitsekombinatsiooniga imeliselt! 

Kõik selle postituse pildid tegi Janar, kes kiitis õnneks ka retsepti heaks. Ma ei suuda tegelikult kunagi isegi Instagrami ühtki sellist pilti üles panna, mis minu arvates visuaalselt ilus on, aga maitse pole päris õige. Mingi rumal kiiks, tegelikult keegi pildi pealt ju ei saa kontrollida, kas toit ikka maitseb hästi aga tee mis tahad, mu südametunnistus ikka ei luba neid üles riputada – olgu pilt nii ilus, kui tahes. Aga ikkagi on alati tore kinnitust saada, et mu retseptid ikka teistele ka meeldivad 🙂

Ja nüüd siis retsepti juurde – head katsetamist!

Soe porgandi-avokaadosalat (vegan)
Portsjoneid: 4
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
45 min
Ajakulu kokku
45 min
Vaja läheb:
  1. 1 kg porgandeid (kui võimalik, siis värvilisi)
  2. 1 tl vürtsköömneid
  3. 1 tl soola
  4. 1 spl valge veini äädikat
  5. 2 spl oliiviõli
  6. 2 kuivatatud chillit või taluvuse järgi tšillihelbeid
  7. 1 tl suhkrut (kasutasin kookospalmisuhkrut, aga sobib ka tavaline)
  8. 0,5 apelsini
  9. 0,5 sidrunit
  10. 2 spl oliiviõli
  11. Soola-pipart
  12. 2-3 spl erinevaid seemneid (kasutasin mooniseemneid ja päevalilleseemneid)
  13. 2 küpset avokaadot
  14. Peotäis koriandrit või rukolat
  15. Peale puistamiseks soovi korral fetat
Juhtnöörid
  1. Pese porgandid korralikult puhtaks ja soovi korral koori. Lõika suuremad pikuti pooleks või neljaks, väikesed armsad porgandid võid terveks jätta.
  2. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  3. Aja keema suur pott veega ning keeda porgandeid selles umbes 10 minutit. Seejärel kurna ning lase potis kuivaks aurata.
  4. Samal ajal uhmerda peeneks vürtsköömned, tšilli, suhkur ja sool, lisa äädikas ning oliiviõli nii, et moodustub ühtlane pasta.
  5. Vala kuumad porgandid ahjuplaadile ning sega kokku õliseguga. Lisa ahjuplaadile ka poolik sidrun ja apelsin.
  6. Rösti porgandeid umbes 25 minutit kuni need on krõbedad ja pehmed.
  7. Samal ajal rösti kuival pannil seemneid paari minuti jooksul, et maitsed vabastada.
  8. Puhasta avokaado ning lõika see sektoriteks.
  9. Kui porgandid valmis, siis pigista tsitrustest mahl ettevaatlikult suurde kaussi, lisa neile sool, pipar ja oliiviõli ning sega kastmeks.
  10. Tõsta samasse kaussi porgandid, avokaado ning seemned ning tõsta ettevaatlikult segamini nii, et kaste kõike kataks.
  11. Viimasena sega juurde/puista peale roheline kraam ning serveeri kohe soojalt.
  12. Soovi korral puista peale endale sobiv kogus fetat (nii umbes 150-200 g peaks siin piisav olema).
Märkused
  1. * Tšillit võid muidugi ka täitsa enda taluvuse piirides kasutada - retseptis toodud kogus võtab suu sutsu õhetama - just nii, nagu mulle meeldib 🙂
http://kahvliga.ee/

Pilti tegi: Janar Sääsk

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>