Hea toidu kodu

Sibulasupp

Eelroog, Supp | 17. okt. 2016 | By

Inspireerituna Põhjakas pakutud sibulasupist, sügisest, mu rõdul ootavast aedviljade hunnikust ja ühiskondlikust survest (ehk üks tore inimene palus seda teha 🙂 )  valmis üks mõnus sibulasupp. Retseptiinspiratsioon pärineb siit. Nagu ikka tegin ka natuke kohendusi. Seda suppi uhkelt prantsuse sibulasupiks igaks juhuks nimetada ei julge, pigem täitsa kodune ja lihtne värk. Aga hea on küll! Tegelikult võiks sibulasupp ju vabalt ka eesti kööki kuuluda, sest selles on kasutusel ainult kodumaised asjad, aga no ei tea, kuidas need vanad eestlased siis sellist suppi kokku keeta ei osanud ja nüüd peab prantslaste käest retsepti laenama…

Sibul käib mul enamasti peaaegu kõikide toitude sisse, mulle meeldib see nii punase, valge kui rohelisena, nii praetult, marineeritult kui toorelt. Ainult sibulale pühendatud toite teen siiski pigem harva ja sibulasuppi ei olnudki vist varem teinud, aga kindlasti läheb see kordamisele.

Pildil on näha ka mu enda tehtud juuretisega sai, mille tegemine võttis kokku peaaegu nädala, seega supp tundub hetkel ikka eriti lihtne, kui see välja arvata, et sibula koorimine ikka hullult nutma ajab. Ja saiast räägin ühel järgmisel korral pikemalt.

img_20161012_142040

Sibulasupp
Portsjoneid: 6
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
45 min
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
45 min
Vaja läheb:
  1. 1 kg valgeid sibulaid
  2. 50 g võid
  3. Paar oksa värsket tüümiani
  4. 1 tl fariinisuhkrut
  5. 2 spl jahu
  6. 200 ml kuiva valget veini
  7. 1 l veise- või vasikapuljongit
  8. pisut soola
  9. 6 korralikku viilu tugevamat saia
  10. 100 g juustu (ise kasutasin cheddarit)
Juhtnöörid
  1. Koori sibulad ning viiluta need umbes 1 mm paksuseks.
  2. Pühi pisarad ära ja viska sibulad ja tüümian koos võiga potti, lisa ka pisut soola ning lase neil umbes 10 minutit keskmisel kuumusel pehmeneda.
  3. Seejärel lisa suhkur, sega hoolikalt läbi ja lase veel umbes 15 minutit aeg-ajalt segades praadida. Sibulad peavad saama pruuniks ja pehmeks, aga kõrbema ära kindlasti lase.
  4. Lisa sibulatele jahu ja sega korralikult läbi, seejärel lisa kohe ka vein ja puljong.
  5. Lase umbes 20 minutit tasasel tulel keeda.
  6. Samal ajal säti juust saiaviiludele ning sulata see ahjus grillrežiimil.
  7. Kui supp valmis, siis tõsta see kaussidesse-taldrikutesse ning liga igale portsule otse supi sisse ka ahjust võetud juustusai nii, et see mõnusalt pehmeneks.
Märkused
  1. P.S. Kui valget veini ei ole, siis sobib ka Prosecco või kuiv õunasiider. Fariinisuhkru võib asendada ka tavalise suhkruga, aga fariinisuhkur annab pisut tugevamat maitset.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>