Hea toidu kodu

Ploomi-mandlikook

Mõned teist juba teavad, et lubasin kaheks nädalaks rahvusvahelise ökoväljakutse raames loobuda kaheks nädalaks liha ja rafineeritud suhkru söömisest. Tõele au andes suutsin oma lubadusele laupäeval juba korraks alla vanduda, sest käisin peol, kus pakuti sushit ja mul ei tulnud sel hetkel isegi meelde, et ma endale sellise lubaduse andnud olin (kuigi kalast loobumine käis teise väljakutse all, aga minu jaoks tähendab taimetoitlus ikkagi loobumist kõigest, mis kunagi elanud on) ja siis kui mulle seda meelde tuletati, siis läks ikka üks koogitükk ka ja sellele päevale jäid ristikesed kahjuks kirja panemata. Ja kuigi tavaliselt ma ei söö vahel nädalate kaupa ühtki lihatoodet, sest selleks pole lihtsalt isu ega vajadust, siis praegu on mitmendat päeva tohutu isu krõbeda nahaga mõnusalt mediumini küpsetatud pardifilee järgi. Ehk siis sain veendumust sellele, et minu puhul endale karmide piirangute panemine ei toimu ja jään ka edaspidi vegan-curious omnivooriks, kes hea meelega taimse toidu eest seisab.

Nii aga tegelikult ma tahtsin ju hoopis ploomikoogist ja kookossuhkrust rääkida. Nimelt ärkasin pühapäeval üles ja mu silme ette tekkis väga selge ettekujutus sellest, et on vaja küpsetada üks ploomikook. Mma ei tea, kas ma elus kunagi üldse ploomikooki varem saanud olengi, aga isegi koogi täpne välimus oli mu silme eest täpselt olemas. No ja kuna rafineeritud suhkur on ei-ei, siis pidin korraks mõtlema ja uurima ning jõudsin selleni, et kookossuhkur on igati ok valik ja nüüd võin ka kinnitada, et sobib siia koogi sisse superhästi.

Kookossuhkur on tehtud kookospalmi õite nektarist ning loomulikult on tegemist suhkruga ning sellega üle pingutada ei maksa, aga tuginedes mitmetele allikatele on see tervisele kordades parem, kui tavaline suhkur. Lausa 22% sellest koosneb kasulikest toiteainetest nagu tsink, raud, kaltsium, antioksidandid jne. Siiski pole ilmselt mõtet ka kookossuhkrut ainult nende ainete kättesaamiseks süüa, sest kaloreid on siin samuti ohtralt. Aga no igal juhul on see rafineerimata ja seega on mul täiesti lubatud seda süüa 🙂

Ploomikook ise tuli välja täpselt selline, nagu see mu mõtetes oli. Põhi mõnusalt pehme ja mandline, ploomid mõnuselt mahlased ning pisut hapukad ja mandllaastud moodustavad mõnusalt krõbeda katte. Täielik sügisene lemmik (kuigi olge hoiatatud – väga magus see ei ole, seega kui teil mingit väljakutset ei ole ja magusat armastate, siis võite suhkru kogust sutsu suurendada, härra elukaaslane arvas, et on liiga vähe magus, aga minu jaoks täpipealt paras!) Muidu loen selle koogi igal juhul pigem tervislikuks, sest lisaks kogu sellele suhkruteemale on siin ka või asendatud hoopis tervislikuma Kreeka jogurtiga. Ja kõike seda loomulikult selle nimel, et kooki ikka rohkem süüa saaks 🙂

Ja kui kedagi kogemata huvitama peaks, siis kui koogist 8 tükki lõigata, siis ühes viilus on nii umbes täpselt 211 kcal ehk siis minu loogika järgi sobib seda kooki süüa kenasti näiteks hommikusöögiks ja kasvõi kaks tükki. Külmalt serveerides on kook igati mõnus, aga soojalt koos vaniljejäätisega kindlasti veel parem (ilmselgelt ma jäätist hetkel süüa ei saa, seega see sobivus on hetkel ainult mu peas, aga ma olen selles üsna kindel) 🙂

Ploomi-mandlikook
Portsjoneid: 8
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Põhi
  1. 150 g Saare Kreeka jogurtit
  2. 2 suurt muna
  3. 1 tl vaniljepastat
  4. 2 dl/80 g mandlijahu
  5. 1 dl/60 g nisujahu
  6. 1 tl küpsetuspulbrit
  7. 0,5 dl/30 g kookossuhkrut
  8. Suts soola
Kate
  1. 450 g ploome
  2. 30 g mandlilaaste
  3. 1 spl/20 g kookossuhkrut
Juhtnöörid
  1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini ning vooderda 20 cm diameetriga koogivorm küpsetuspaberiga.
  2. Puhasta ploomid kividest ning lõigu sektoriteks.
  3. Sega ühes kausis kokku jogurt, munad ning vaniljepasta.
  4. Teises kausis sega kokku kõik kuivained.
  5. Kalla ühe kausi sisu teise kaussi, sega kuni kõik on ühtlane ja taigen ongi valmis.
  6. Kalla taigen ettevalmistatud vormi ning kata ühtlaselt puhastatud ploomidega.
  7. Ploomid raputa üle 1 spl kookossuhkruga ning puista koogile mandlilaastud.
  8. Küpseta umbes 40 minutit, kuni taignasse torgatud tikk puhtalt välja tuleb (kuigi ploomid on mahlased ja tikk jääb ikkagi niiske, aga saab aru, kui tikk ka taignane on. Raske seletada, aga tegelikult on lihtne :))
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>