Hea toidu kodu

Pähklisel põhjal juustukook mustikate ja martsipaniga

Sellest hiiglaslikust koogist jätkub julgelt nii umbes 20 inimese kostitamiseks – kook on palju rammusam ja eelkõige magusam, kui minu koogid tavapäraselt on, aga siiski on selles mingi oma võlu. Ilmselt on paljud lugejad juba aru saanud, et  magusad küpsetised meeldivad mulle küll, aga mitte väga magusana 🙂 Tavapäraselt vähendan kookides-tortides suhkru kogust algse retseptiga võrreldes ikka vähemalt kolmandiku võrra. See kook on sobib kenasti aga neile maiasmokkadele, kellele minu küpsetised tavaliselt suhkruvaesed tunduvad. Minusugustele piisab selle koogi puhul aga lihtsalt väiksemast tükist 🙂

Kook valmis härra elukaaslase soovi peale ning osutus väljavalituks, mida tema sünnipäevapeol pakkuda. Mulle sobis selline plaan ka hästi, sest selle valmistamise käik on tegelikult väga lihtne, ning see toidab lihtsa vaevaga ära terve armee. Martsipanisõbrad on selle koogi üle muidugi eriti rõõmsad ja mustikad aitavad natuke selle magusust tasakaalustada. Mustikad võib soovi korral asendada ka muude marjadega – näiteks jõhvikad ja kirsid tunduvad mulle siin hetkel äärmiselt mõnusad.

Ahjaa, kes mõistlikuma suurusega kooki soovivad, siis võite võtta lihtsalt väikesema koogivormi ja kogused vastavalt jagada. Ja 28 cm diameetrise vormi puhul jätke põhja kogus samaks, aga täidise kogust võite vabalt kuni poole võrra vähendada, sest minu kook oli päris kõrge, et ikka paljudele jätkuks.

Pähklisel põhjal juustukook mustikate ja martsipaniga
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
1 hr 10 min
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
1 hr 10 min
Põhi
  1. 200 g täistera Digestive küpsiseid
  2. 100 g kreeka pähkleid
  3. 70 g sulatatud võid
Täidis
  1. 800 g toorjuustu
  2. 150 g suhkrut
  3. 600 g kohupiimapastat (3%)
  4. Sutsuke soola
  5. 6 muna (vabaduses elavate kanade omi)
  6. 1 spl vaniljeeksrakti
  7. 200 g martsipani
  8. 200 g mustikaid
Kate
  1. 200 g mustikaid
  2. 200 g hapukoort
Juhtnöörid
  1. Pane ahi 170 kraadi juurde eelsoojenema ning vooderda 28 cm diameetriga koogivorm küpsetuspaberiga.
  2. Purusta küpsised ning kreeka pähklid saumikseriga, sega sulavõiga ühtlaseks ning suru vormi põhja. Vorm pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.
  3. Täidise jaoks vahusta toasooja toorjuustu suhkruga kuni suhkur lahustub.
  4. Lisa juurde kohupiimakreem ning sool, seejärel lisa ükshaaval munad vahepeal vahustades.
  5. Viimasena sega juurde vaniljeekstrakt, väikesteks tükkideks lõigatud martsipan ning mustikad.
  6. Vala täidis vormi ning küpseta 20 minutit 170 kraadi juures ning seejärel 50 minutit 140 kraadi juures. Täidis peab jääma keskelt võbelev.
  7. Seejärel lase koogil ahjus avatud uksega jahtuda.
  8. Kui kook on täiesti jahtunud, siis valmista kate. Selleks sega omavahel mustikad ning hapukoor ja kalla segu koogile.
  9. Lase koogil vähemalt öö läbi külmkapis seista, kõige parem on kook kolmandal päeval 🙂
http://kahvliga.ee/

IMG_20170106_105018

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>