Hea toidu kodu

Nizza salati laadne salat tuunikalaga (või ilma :))

Pearoog, Salat | 23. mai 2017 | By

Mulle väga meeldivad salatid. Nii soojad, kui külmad. Siin on üks järjekordne eksemplar, mis mulle väga maitseb. See salat on inspireeritud Nizza salatist ning põhikangelasteks on siin rohelised oad ja kartulid. Vaadake palun pildilt selle munakollase värvi – just selline näeb välja täitsa vabalt peetud kanade muna. Mul on tore kolleeg, kelle vanemad kanu peavad ja nii umbes kord nädalas hõikab ta mulle üle ukse, et “Su munad on külmkapis” 🙂 Mõnikord ma unustan need muidugi paariks päevaks külmkappi ka – no ei ole pärast tööpäeva alati meeles oma varandust kaasa vedada, eksole.  Igatahes võib nende kanade puhul sada protsenti kindel olla, et nad on vabalt ringi jooksnud ja hästi elanud ja munad maitsevad selle võrra palju paremini!

Salat ise annab täiesti pearoa mõõdu välja ka ilma tuunikalata, aga kuna mul juhuslikult tükike oli, siis sobitasin selle siia juurde ja sobis muidugi hästi (nagu värske tuunikala üldse saaks kuhugi mitte sobida, eksole).  Siiski tasub seda retsepti katsetada ka siis, kui kala parasjagu külmkapis ootamas ei ole. 

Oliividest soovitan alati kasutada neid, millel kivid sees – jah, nende välja koukimine võtab minutikese, aga maitse on kordades parem. Ja praadimine teeb kapparid pisut mahedamaks ja annab neile mõnusa krõbeda tekstuuri. 

Kui nüüd ilm ka jälle päriselt kevadiseks muutuks, siis võiks rõdul päikese käes seda salatit süües ennast küll korraks kuhugi Prantsusmaa lõunarannikule mõelda!

Nizza salati laadne salat tuunikalaga (või ilma :))
Portsjoneid: 2
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
30 min
Ajakulu kokku
30 min
Salat
  1. 400 g (võimalusel värsket) kartulit
  2. 150 g rohelisi ube
  3. 2 keskmist tomatit (kasutasin ühe punase ja peotäie kollaseid kirsstomateid)
  4. 2 spl kappareid
  5. 8 musta oliivi
  6. 3 muna (vabalt peetud kanade poolt munetud, palun)
  7. Praadimiseks õli
Kaste
  1. 0,5 väikest sibulat
  2. 0,5 spl valge veini äädikat
  3. 1 spl sidrunimahla
  4. 0,5 spl dijoni sinepit
  5. 2 spl head oliiviõli
  6. Soola-pipart
Soovi korral
  1. 100 g värsket tuunikala
  2. Praadimiseks õli
  3. Soola
Juhtnöörid
  1. Salati jaoks pane vesi keema ning maitsesta soolaga.
  2. Tükelda suuremad kartulid väiksemaks, kui sul õnnestub saada ilusaid pisikesi värskeid kartuleid, siis jäta need terveks.
  3. Kartulite keemisaeg sõltub sellest, kui suureks sa tükid jätsid ja ka kartulisordist, aga arvesta umbes 15 minutiga. Värske kartul pane juba keevasse vette, kui sul värsket kartulit saada ei õnnestunud, siis pane kartulid külma vette ja aja siis keema.
  4. Et nõude määrimine miinimumini viia, siis keeda munad kartulitega samas potis - keeda neid 10 minutit, seejärel võta need lusika abil välja ning ehmata külma vee all.
  5. Samuti keeda oad samas potis - lisa need potti umbes 4 minutit enne seda, kui kartulid lõplikult pehmed on ning kurna koos.
  6. Kuumuta pannil õli ning prae selles kappareid umbes 3 minutit nii, et need muutuvad mõnusalt krõbedaks.
  7. Samal ajal, kui muu kraam podiseb ja praeb tükelda tomatid suupäraseks.
  8. Samuti valmista kaste. Selleks haki sibul nii peenikeseks, kui vähegi saad ning sega kõik muud kastme elemendid omavahel kokku. Seda on hea teha näiteks nii, et paned kõik väikesesse purki, keerad kaane kinni ning raputad hoogsalt.
  9. Kui kartulid ja oad kurnatud, siis lisa kaste otse samasse potti - lisa sinna ka tomatid ning sega kõik korralikult kokku.
  10. Serveerimisel lisa salati peale ka keedetud ning poolitatud munad, praetud kapparid ning kividest puhastatud oliivid.
  11. Soovi korral sobib siia salati juurde ka tuunikala. Selleks aja õli pannil kuumaks ning prae tuunifileed mõlemalt poolt umbes 30 sekundit. Seejärel lõika see umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning lisa salatile.
Hea toidu kodu http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>