Hea toidu kodu

Maailma lihtsaimad õuna-kaneeli saiakesed

Oled äkki kunagi mõnest filmist näinud, kuidas maja maha müüa proovides lahtiste uste päeval värskelt küpsetatud saia lõhnaga õhuvärskendajat kasutatakse, et võimalikele ostjatele soe ja kodune tunne jääks? Käisin hiljuti ühe värskelt valminud maja lahtiste uste päeval ja seda nippi kasutatakse ka Eestis! Ma ei välista, et nad mõne näidiskorteri ahjus ka päriselt saiakesi küpsetasid, aga mulle neid igal juhul ei pakutud 🙂 Huvitav, kas keegi on kunagi uue kodu ostmise otsuse ka puhtalt lõhna järgi teinud?

Olgu kinnisvara müümise nippidega kuidas on, aga värskelt küpsetatud (kaneeli)saia lõhn on mõnus küll ja nädalavahetus on hea aeg küpsetamine ette võtta. Näiteks võid need saiakesed laupäeva õhtul valmis teha, ööseks külmkappi kerkima jätta ja pühapäeval on vaja need vaid ahju panna.

Kuna järgmine rannahooaeg on veel mägede taga, siis võib rahumeeli mõnikord ka saia süüa. Eriti juhul, kui need on paksult kodumaiste õuntega täidetud. Sel aastal tundub igal pool õunauputus olevat ja tasub ära kasutada seda aega, mil meil värskeid ja lähedal kasvanud puuvilju lademetes on. Erinevalt tavalistest pärmitaignast küpsetistest ei ole vaja seda taigent üldse sõtkuda ja tulemuseks on imepehmed ja mõnusad kaneelisaiad, millele õunatäidis veelgi mahlasust juurde annab. Ära lase end hirmutada ajast, mis saiakeste valmimiseks kokku kulub. Suure osa sellest võid vabalt seriaali vaadata või midagi asjalikumat teha. Põhiline tööaeg läheb õunte puhastamisele ja tükeldamisele, taigna kokku segamine käib üks-kaks-kolm ja ülejäänud aeg kulub ju ainult ootamisele.

Maailma parimad õuna-kaneeli saiakesed
Sellest saab 10
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
20 min
Keetmise-küpsetamise aeg
30 min
Ajakulu kokku
3 hr 20 min
Aeg ettevalmistuseks
20 min
Keetmise-küpsetamise aeg
30 min
Ajakulu kokku
3 hr 20 min
Taigen
  1. 40 g võid
  2. 3 dl piima
  3. 25 g pärmi
  4. 6 dl jahu
  5. 0.5 tl soola
  6. 50 g suhkrut
  7. 1 muna (vabalt peetud kanade poolt munetud, palun)
Täidis
  1. 500 g südamikest puhastatud õunu
  2. 2 spl suhkrut
  3. 1,5 spl kaneeli
  4. 40g võid
Glasuur
  1. 30 g toasooja võid
  2. 1 spl suhkrut
  3. 100 g toasooja toorjuustu
Taigen
  1. Sulata või ning jäta jahtuma. Samal ajal sega pärm toasooja piimaga ning jäta umbes viieks minutiks seisma. Sega omavahel kokku kõik kuivained.
  2. Sega muna ning jahtunud või piimasegu sisse. Seejärel lisa kõik kuivained ning sega korralikult läbi. Sõtkuda ei ole vaja! Saad üsna pehme taigna, aga kui see ikka päriselt voolab, siis võid pisut jahu lisada.
  3. Seejärel kata kauss rätikuga ning jäta taigen kerkima kuni see on suuruselt umbes kahekordistunud (selleks kulub umbes kaks tundi).
Täidis
  1. Haki õunad umbes 1x1 cm suurusteks kuubikuteks ning sega suhkru ja kaneeliga.
Lõppakord
  1. Kui taigen kerkinud, siis kalluta see jahuga kaetud küpsetuspaberile (lihtsam rulli keerata) ning vajuta sõrmede abil umbes 1,5 cm pakususeks, taignarulli ei ole tarvis. Taigen on üsna kleepuv - kasuta jahu, et see igale poole kinni ei jääks.
  2. Seejärel määri taigen toasooja võiga ning kata täidisega umbes 2/3 taignast. Viimane ots peaks õuntest puhtaks jääma, et saiakesed kaunilt rulli saaks keerata.
  3. Rulli täidisega poolest alustades küpsetuspaberi abil taigen üle õunatäidise rulli, lõika rull suure noa abil kümneks kukliks ning aseta need võiga määritud ahjuvormi.
  4. Seejärel kata vorm toidukilega ning lase veel tund aega kerkida. Kui soovid hommikul sooje saiakesi, siis võid vormi ka külmkappi terveks ööks kerkima panna.
  5. Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit.
Glasuur
  1. Sega omavahel või ning suhkur kuni suhkrukristallid on lahustunud, seejärel sega juurde ka toorjuust.
  2. Kalla glasuur veel soojadele saiakestele ja püüa neid kõiki mitte üksi ja ühekorraga ära süüa 🙂
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>