Hea toidu kodu

Lihtne tomatigalett

Nii. Ma teen teist päeva järjest seda mõnusalt krõbedat ja mahlast pirukat, mille nimi ja välimus on kordades uhkemad, kui selle tegemisprotsess, mis on ülilihtne. Miks teist päeva järjest? No esiteks loomulikult sellepärast, et see lihtsalt maitseb hästi. Teine põhjus on selles, et tegin eile pirukast ka pildid, aga umbes kaks minutit pärast viimase pildi tegemist otsustas mu telefon, et paneb hoopis ise pildi taskusse.

Seda sealt välja ta ei võtnudki, hoolimata erinevatest elustamiskatsetest. Õnneks garantii kehtib ja sain ka asendustelefoni, mis teeb lihtsalt väga väga koledaid pilte (või siis võib-olla on ekraan nii vilets, et need lihtsalt paistavad sealt koledad?). Mul väga suurt lootust pole, et see garantiis korda tehakse, aga no loodame parimat. Ka pool päeva ilma telefonita oli juba natuke keeruline, ilmselt olen ikka kergekujuline sõltlane. No ja kui ma ilma Instagramita saan tegelikult ju täitsa hakkama, siis mul on seda reaalselt ikkagi ka vaja, sest ka mu trennide muusika tuleb telefonist ja kõik pildid ja ilma selleta on päris abitu tunne. Väga esimese maailma probleemid. Aga saab korda või saab uue ja ongi vingumine jälle läbi.

Piruka juurde tagasi. See on üks ülimõnus, üheaegselt krõbe ja mahlane ja valmistusprotsessilt lihtne lahtine pirukas. Sõna “galette” kõlab uhkelt, aga reaalsuses tähendab see lihtsalt seda, et tainas on vabas vormis lahti rullitud, täidis sinna peale laotatud ning siis ääred kergelt täidise peale tagasi tõstetud. Selle täidiseks võib kasutada mida iganes ja ka taignaks sobivad kõik soolased ja magusad muretaignad. Mõnusad variandid on ka näiteks täisterajahust taignad. Ja suure piruka asemel võib teha loomulikult ka mitu väikest.

Tänaseks (ja ka eilseks) täidiseks imeilusad suveküpsed tomatid, nii palju sorte, kui ma vanaema juurest ja oma rõdult kokku suutsin korjata. Mulle meeldib, et erinevat värvi tomatitel on sutsu erinev maitse ja loomulikult näeb see kõik kokku lihtsalt ilus välja.

Piruka kõrvale sobib süüa salatit või paku seda lihtsalt peolaual näksimiseks. Ja olgu igaks juhuks hoiatatud, et kuigi kuum pirukas tundub ahvatlev, siis kuumad tomatit on ikka VÄGA kuumad, seega soe soovitus on lasta sel siiski veerand tundi jahtuda. Ja see maitseb ülihästi ka külmalt, näiteks hommikusöögiks (kui sa viimast kahte tükki just juhuslikult öösel koju tulles ära ei söönud :D).

Lihtne tomatigalett
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
25 min
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
25 min
Põhi
  1. 2 dl (=120 g) jahu
  2. 60 g peenelt riivitud Forte juustu
  3. 50 g külma võid
  4. 1 tl kuivatatud oreganot
  5. 0,5 tl soola
  6. 0,5 dl (50 g) 10% hapukoort
Täidis
  1. 20 g riivitud Fortet (kui selle kogemata ära unustad, siis pole hullu - järgi katsetatud!)
  2. 4 suuremat tomatit või 3 suuremat ja peotäis värvilisi kirsstomateid
  3. Soola-pipart
Juhtnöörid
  1. Taigna jaoks sega omavahel kokku jahu, sool, oregano ning juust.
  2. Riivi juurde külm või ning näpi tainas sõrmedega kiiresti ühtlaseks puruks.
  3. Seejärel tõsta juurde ka hapukoor ning sega kõik ühtlaseks taignapalliks kokku.
  4. Mässi taignapall toidukilesse ning unusta vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
  5. Ootamise ajal otsi välja oma kõige värvilisemad tomatid ning viiluta need umbes 2 mm paksuselt.
  6. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
  7. Rulli tainas umbes 2 mm paksuselt lahti. Ei pea väga korrapärane ring olema vaid rulli nii, kuidas juhtub.
  8. Puista taigna keskele riivjuust nii, et äärtest jääb umbes 2,5 cm pinda vabaks.
  9. Laota juustule endale meelepärases mustris tomativiilud ning puista üle soola ja pipraga.
  10. Keera taignaääred õrnalt täidisele.
  11. Küpseta umbes 25 minutit kuni tainas on mõnusalt krõbe. Kui tomatid tunduvad vesised, siis lülita ahi võimalusel viimaseks viieks minutiks pöördõhu režiimile.
  12. Lase vähemalt veernad tundi jahtuda, sest tomatid tõesti on kuumad.
  13. Söö niisama või salatiga, või hommikusöögiks.
Märkused
  1. Kui tahad lihtsamalt, siis võid põhja teha ka köögikombaini lõiketerasid kasutades - viska lihtsalt kõik koostisosad kannu (või kuubikuteks lõigatuna) ja pulseeri seni, kuni saad taignapalli.
  2. AGA võid riivides jääb tulemus kuidagi parem-krõbedam pluss on käsitsi tehes hiljem nõude pesemist vähem 😉
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Elis
    8. okt. 2017

    See on üks parimaid küpsetisi, mis ma teinud olen. Tundub, et see on ka ainus, mille olen võimeline üksi korraga ära sööma. Aitäh, suurepärase retsepti eest! 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      8. okt. 2017

      Mul ei ole ka selle üksinda ära söömisega veel mingeid probleeme olnud, tean, mida sa tunned 😀 😀
      Aitäh tagasiside eest!

  2. Jäta kommentaar

    Regina
    5. märts 2020

    Kas seda tainast annaks ka kuidagi vegan versioonis teha, mis võiks kasutada juustu asemel?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      5. märts 2020

      Ma ei ole proovinud ise seda veganiseerida ja kuna mulle taimsed juustud pole ükski seni meeldinud, siis ma ei oska pakkuda ka. Maitse poolest sobiks pärmihelbed kindlasti, aga tekstuuri osas ei oskagi ilma ise läbi katsetamata nõu anda 🙁

  3. Jäta kommentaar

    Vaarikas
    3. sept. 2022

    Mul kuidagi lahtirullimine Ei õnnestu. Kõik kleepub taignarulli kylge ja jääb mu meelest alati liiga paks. Kui suur diameeter u olema peaks lahtirullitult? Ps! 12.punktis on typo 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      20. okt. 2022

      Aitäh typo info eest! Ma ei saa seda kahjuks ära parandada, sest see retseptikaardi plugin on iidne ning ei luba enam muudatusi teha 🙁
      Aga sis juurde – ma diameetrit ei oska öelda, sest pole lihtsalt kunagi mõõtnud, aga pigem ikka suur. Taigna paksus võiks olla ca 5-6 millimeetrit. Kui tainas liigselt kleepub, siis ilmselt on see liiga soe – proovi järgmisel korral kauemaks külmkappi jätta 😉

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>