Hea toidu kodu

Kodused gnocchid salvei ja võiga

Nüüd, kui suvi on meid praeguseks maha jätnud (parandus – kui õige Eesti suvi kätte on jõudnud – see vahepealne ilus soe ilm hellitas mind lihtsalt liiga ära), siis satuvad mu kööki ka mõned natuke soojendavamad toidud. Samas on käes mõnusate aiasaaduste tippaeg ning tõele au andes koosneb mu toidulaud praegusel ajal enamasti küpsetest tomatitest ja türgi ubadest.

Aga siin jagan hoopis üht äärmiselt mõnusat kartuliretsepti. Ideaalis sobiks siia juurde veel imeliselt ka praetud kukeseened, aga ma pole veel ise sel aastal metsa jõdunud, seega sel korral on gnocchid üksinda peaosalise rollis ja rõdukastist napsatud salvei assisteerib maitsestaja rollis. Krõbedaks praetud salvei on mul täielik lemmik, võiksin seda vist iga toiduga süüa. Ja ka gnocchide enda puhul on praadimine minu jaoks täiesti võtmetähtsusega – et ikka mõnusalt krõbe ja kuldpruun oleks. 

Mingi dieettoiduga tegemist ei ole, sest võid läheb siia ikka ohtralt, aga mõnikord võib endale ju natuke rammusamaid toite ka lubada! 

Kodused gnocchid salvei ja võiga
Portsjoneid: 4
Hinda retsepti
Prindi
Vaja läheb:
  1. 650 g kartulit
  2. 1 muna
  3. 1 tl soola
  4. 3 dl jahu
  5. 100 g võid
  6. 20 salveilehte
  7. Soola-pipart
Juhtnöörid
  1. Keeda kooritud kartulid soolavees pehmeks ning pärast kurnamist tõsta veel paariks minutiks ilma kaaneta soojale pliidile tagasi nii, et need kuivaks auraksid.
  2. Seejärel purusta kartulid (kõige parem on seda teha sellise suure küüslaugupressi taolise asjandusega, aga kui seda pole, siis kuidas iganes sa tavaliselt kartuliputru teed. Saumikser hoia ainult heaga kartulitest eemale).
  3. Klopi muna väikses kausis kergelt lahti.
  4. Kohe kui kartulid on piisavalt jahtunud, et neid katsuda kannataks uha neile juurde 2 dl jahu, 1 tl soola ning muna. Sega alguses kahvliga segi, ning siis töötle kätega kiiresti ühtlaseks taignaks. Võimalik, et pead veel pisut jahu lisama - eesmärgiks on selline tainas, mis tundub kerge, aga seisab koos.
  5. Lõika tainas kolmeks, kata tööpind jahuga ning rulli umbes 2 cm paksuseks vorstiks ning lõika siis umbes 1,5 cm tupsukesteks. Iga tupsuke keeruta hästi kergelt üleni jahuga kokku. Korda sama kogu taignaga ning säilita valmis gnocchisid ühe kihina jahuga kaetud pinnal.
  6. Keeda klimbikesi soolaga maitsestatud vees umbes 2-2,5 minutit, kuni need vee peale tõusevad. Seejärel tõsta need vahukulbiga veest ning lase korraks kuivada.
  7. Lõppviimistluseks sulata või keskmisel kuumusel pannil ning kui see juba kergelt vahutab, siis prae selles salveilehed krõbedaks ning tõsta siis kõrvale. Prae samal pannil gnocchid kaunilt kuldpruuniks, lisa salveilehed ning serveeri kohe.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>