Hea toidu kodu

Kodused aurukuklid austerservikutega

Küpsetis, Pearoog, Vegan | 26. juuli 2018 | By

Ma natuke isegi kahtlen, kas on mõistlik seda postitust kirjutama hakata, sest seda tehes võib jälle kohutav baode isu peale tulla.  Kui lõpuni aus olla, siis tegelikult juba tuligi. Need on lihtsalt superhead, aga kuna tainast tuleb mitu korda kergitada, siis see on üks neist vähestest minu retseptidest, mis “eriti lihtsa” kategooriasse ei mahu. 

Retsepti osa sai mul kirja juba mitu nädalat tagasi, kui leidsin ühe vaba pärastlõuna, mil neid katsetada – katsetamine ise oli mul meeles mõlkumas ammu, sest mõnusalt täidetud bao kuklid meeldivad mulle väga. Balti jaamas on väga mõnusad eksemplarid müügil igapäevaselt ning Telliskivis tänavatoidufestivalil käis kohal ka üks Läti baomeister. Aga no ise tehtud on ju ikka hästi tehtud ja kui ajakulu välja jätta, siis tegelikult ei ole see hirmus keeruline. 

Asja teeb huvitavaks see, et tainas kergitatakse kõigepealt pärminga ning järgmiseks tuleb mängu ka küpsetuspulber. Tundub alguses veider, aga tegelikult täitsa toimis. Loomulikult ei tulnud minu kuklid nii täiuslikud, kui proffide käe all, aga maitsega olen äärmiselt rahul. Kindlasti oleks aurutamise protsess lihtsam, kui oleks olemas õige bambusest aurutaja. Küll aga saab tegelikult ka koduste vahenditega hakkama. Allpool retseptis on kirjeldatud, millise lahenduse mina köögis leiduvatest vahenditest valmis meisterdasin 🙂

Täidisega on tegelikult lihtne – seened saavad valmis kiiresti ja maitsevad koos hoisin kastmega ülisuperhästi. Mina meisterdasin juurde veel ka punasest kapsast salati ja sibula-koriandri õli. Kummaski midagi hirmus keerulist ei ole, seega soovitan need igal juhul samuti plaani võtta. Ja loomulikult võib kuklite vahele sättida mida iganes, mis parasjagu isutab, olgu see siis taimne või näiteks mõni rebitud liha või eelmise päeva praejäägid. 

Kodused aurukuklid austerservikutega
Sellest saab 16
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
5 hr
Ajakulu kokku
5 hr
Baod
  1. 525 g jahu
  2. 1,5 spl suhkrut
  3. 0,5 tl soola
  4. 1 tl kuivpärmi
  5. 250 ml vett
  6. 1 spl õli + veel pisut kuklite määrimiseks
  7. 1 spl valge veini äädikat (originaalis riisiäädikat)
  8. 1 spl küpsetuspulbrit
Seened
  1. 2 karpi austerservikuid
  2. 5 spl hoisin kastet
  3. 0,5 sidruni mahl
  4. Praadimiseks õli
Salat
  1. Umbes 250 g punast kapsast
  2. 3 vart sellerit
  3. 1 suurem roheline sibul
  4. Peotäis koriandrit
  5. 0,5 sidruni mahl
  6. 1 spl mahedamaitselist õli
  7. 2 kuivatatud tšillit (pane vähem, kui vürts ei meeldi)
  8. Soola
Õli
  1. 4 spl mahedamaitselist õli
  2. Punt koriandrit
  3. 1 suurem roheline sibul
  4. Suts soola
Baod
  1. Sega omavahel suures kausis jahu, suhkur ning sool.
  2. Lahusta pärm kõigepealt 1 spl soojas vees, seejärel sega sinna juurde õli, äädikas ning ülejäänud vesi.
  3. Sega vedelik kuivainetega, sega see taignaks ning sõtku umbes 10 minutit kuni saad ühtlase taigna. Säti taignapall õlitatud kaussi, kata köögirätikuga ning jäta kaheks tunniks kerkima.
  4. Kalluta kerkinud tainas tööpinnale, ning vajuta sellest õhk välja. Raputa küpsetuspulber taignale ning sõtku tainast jälle umbes 5 minutit.Rulli taigen umbes 3,5 cm vorstiks ning lõika see vorst 16 umbes ühesuuruseks jupiks. Rulli iga jupp käte vahel pallikeseks.
  5. Alustades esimesena rullitud pallikeseks rulli pallike taignarulli (või pudeliga) umbes 0,5 cm paksuseks ovaaliks. Ovaal pintselda kergelt õliga, tee söögipulk samuti õliseks ning säti see taigna peale nii, et see oleks umbes täpselt selle keskel, tõsta üks taigna pool üle söögipulga teise poole peale ning tõmba siis söögipulk ettevaatlikult välja.
  6. Korda sama ülejäänud pallikestega ning valmisvolditud kuklihakatised tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata kergelt õlitatud toidukilega ning jäta need umbes 1,5 tunniks sooja kohta kerkima.
  7. Küpsetamiseks kuumuta auruti* keskmiselt kuumaks ning auruta kukleid umbes 8 minutit, kuni need on mõnusalt kerkinud. Ilmselt pead seda mitmes osas tegema. Ja kindlasti säti kuklite alla küpsetuspaber, sest muidu need võivad aurutisse kinni jääda.
Seened
  1. Rebi seened ribadeks ning sega hoisini ning sidrunimahlaga läbi ja jäta vähemalt pooleks tunniks seisma.
  2. Kuklite küpsemise ajal prae kuumal pannil õli sees mõnusalt krõbedaks.
Salat
  1. Ribasta punane kapsas nii õhukeselt, kui vähegi suudad, haki peenelt hulka seller, sibul ja koriander.
  2. Maitsesta sidrunimahla, soola ja tšilliga, lisa õli ja mudi kõik käte vahel korralikult läbi ning jäta see vähemalt pooleks tunniks seisma, et maitsed ühtlustuda saaksid.
Õli
  1. Haki umbes pool sibulat alates valgest osast üliõhukesteks viiludeks ning tõsta kõrvale.
  2. Ülejäänud sibul ning koriander haki jämedalt ning seejärel surista koos õliga saumikseri abil ühtlaseks. Maitsesta soolaga ning sega sisse õhukesed sibulaviilud.
Märkused
  1. Kui sul aurutit ei ole, minul näiteks pole, siis see ei ole maailma lõpp. Selle asemel võtsin suure poti, sättisin selle põhja madala kuumakindla kausi ning kallasin potti kuuma vee nii, et kausi ülemine äär jäi napilt kuivaks. Seejärel sättisin potti kausi peale tavalise puidust korvi ning oligi kodukootud aurutaja valmis.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>