Hea toidu kodu

Kitsejuustu-pirni ampsud

Ma olen sel aastal pühadetoitudega kuidagi eriti tagasihoidlikult esinenud. Ei saa öelda, et mõtteid poleks. Tegelt mul ootab näiteks üks kingituseks imeliselt sobivate müslibatoonide retsept mustandites oma aega (=seda, kuni keegi neist normaalsed pildid teeb). Ja nii mõnigi mõte veel. Aga on kuidagi nii, et isegi kui mul koju jõudmine valges õnnestub, siis toit küll selleks ajaks valmis ei saa, et sellest päevavalguses veel piti jõuaks teha. 

Õnneks nüüd jõulude ajal oli paar päeva ja näete – saingi isegi ühe pildi teha ja kiidan need suupisted ka aastavahetuse lauale igati sobivateks. Neid on üsna lihtne teha (kui just pähklitel mitu korda kõrbema ei lase minna, nagu see mul mõnikord õnnestub) ja maitsekooslus on lihtsalt suurepärane. Pluss on need ouliselt kergemad, kui praeguse hooaja põhitoit. 

Tahan ennast ka kiita, et siin retseptis ei läinud midagi umbes, vaid mõõtsin isegi kastme sisse läinud pipra keerdude arvu ära. Nimelt ei pidavat “pisut”, “sutsuke” või maitse järgi soola-pipart piisavalt täpne olema 😀 Ma kahtlustan, et ka edaspidi läheb mu retseptides maitseainete mõõtühikuks pigem ikka maitse järgi kirja, aga no vähemalt see üks retsept on nüüd päris täpselt kirjas.

Kusjuures praeguse hooaja toitudest rääkides ma pean ütlema, et sel aastal läks kuidagi ootamatult valutult see jõulusöömingute jada. Väga hirmsat ülesöömist ei toimunud ja sealiha ei söönud ma vist isegi mitte ampsukestki. Ja ma kiidan selle tegelikult igati heaks tulemuseks – tegelikult saab ju aasta läbi süüa, aga miskipärast on vahel peolauas ikka vaja end kurguni täis ahmida… 

Proovin siis aastavahetuse pidusöömingu sama mõistlikult mööda saata, kuigi ma juba tean, et meie laual saab olema nii neidsamu suupisteid, kui röstbiifi, kui ravioole ja makroone. Seapraadi pidi ka tulema ja kindlasti miskit veel. No vaatame, kuidas selle mõistlikkusega jääb… aastavahetuse öö on ju pikk ja saab mitu õhtusööki ühe peo sisse ära mahutada 😉

Kitsejuustu-pirni ampsud
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
5 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
5 min
Vaja läheb:
  1. Pool pikka saia
  2. 200 g kitsejuustu (nt Soignon)
  3. Vastavalt saiaviilude arvule pekaanipähkleid (nii 50 grammi ehk)
  4. 50 g lambasalatit
  5. 2 pirni
  6. 2 + 1 tl mett (vedelat. Kui seda pole, siis soojenda üles, radiaatori peal näiteks)
  7. 0,25 tl soola
  8. 7 keerdu pipart 🙂
  9. 0,5 sidruni mahl
  10. 4 tl oliiviõli
Juhtnöörid
  1. Eelkuumuta ahi 230 kraadini.
  2. Lõika saiast nii õhukesed viilud, kui parasjagu välja tuleb ning laota need ahjuplaadile.
  3. Lõika ka kitsejuustust viilud - proovi tekitada selline olukord, kus kitsejuustuviilakaid on täpselt nii palju, et nendega kõik saiaviilud ära katta.
  4. Nirista igale juustuga kaetud saiaviilule tibake mett.
  5. Lülita ahi grillrežiimile ning viska saiaviilud mõneks minutiks ahju seni, kuni juust kergelt pruunistuma hakkab. Täpset aega on raske ette ennustada, sest ahjud on erinevad, aga grillrežiimi puhul soovitan alati pigem tihedamini ahju piiluda, sest see käitub päris äkiliselt 🙂
  6. Kui saiad valmis ja juust mõnus, siis eemalda pann ahjust, keera ahi välja ning viska sinna järgmine pann, kuhu peale oled eelnevalt laotanud pähklid. Kuna ahi on veel kuum, siis need saavad seal mõnusalt röstitud - ära neid sinna ära unusta ja kontrolli paari minuti pärast, mis seis on.
  7. Vahepeal sega kastmeks kokku 1 tl mett, sool, pipar, sidrunimahl ning oliiviõli.
  8. Lõika pirnist viilakad, või kui sul on see tore riistapuu, millega melonist pallikesi teha saab, siis tee hoopis väikesed pallikesed, et uhkem oleks.
  9. Säti saiakesed serveerimisvaagnale. Tõsta igaühele paar lambasalati tutsakat, tükike pirni ning pähkel ja nirista kõige peale kastet.
  10. Ära serveerimisega liiga kaua oota.
http://kahvliga.ee/

sef

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>