Hea toidu kodu

Kikerhernepõhjal tomatipirukas

Küpsetis, Taimetoit | 21. aug. 2018 | By

Kuigi see, et suvi vaikselt lõppemise märke näitab on muidugi natuke kurb, aga toidu mõttes on käes kõige parem aastaaeg üldse ja päris suve maitsega tomatid on lihtsalt nii head, et ma ainult nendest toituda võiksingi. Lisaks tavalistele salatitele maitsevad mulle ülivägapalju ka küpsetatud tomatid nii pirukas kui ka pastas. Täna leidsid tomatid end piruka sees. Mulle meeldib võimalusel alati kasutada võimalikult palju erinevaid tomatisorte korraga, sest esiteks on värviline toit lihtsalt ilus ja teiseks on iga sort ka natuke erineva maitse ja tekstuuruga. Aga muidugi kui sul on üht sorti tomatite uputus, siis ei ole midagi hullu sellest, kui ka pirukasse ühevärvilised tomatid satuvad.

Tainast proovisin sel korral natuke tervislikumas võtmes teha ja mulle endale tundub, et see õnnestus päris kenasti. Nagu mõned teist täitsa teavad, siis alustasin eelmisel nädalal oma tööd Fitlapi turundusjuhina, seega karta (või no tegelikult ikka loota pigem) on, et siinsed retseptid muutuvad senisest veelgi tervislikumaks. Fitlapi põhiline eesmärk on see, et inimesed sööksid tasakaalustatud toitu ja ma olen sellega üdini nõus. Omaenda toidulauda üle vaadates ma pean ütlema, et see mahub päris tihti Fitlapi kava raamesse. Retseptid ei ole muidugi üks ühele, aga päris palju juba ka siin blogis olemas olevad retsepte on väga täpselt kalkuleeritult ka Fitlapi kavas olemas. Näiteks olen avastanud söömast end peedihummust juurikatega ja selle ka siit kavast leidnud, nagu ka paljud pannkoogiretseptid ja salativariandid. Proovin vaikselt retsepte ka ise läbi ja täna valmis hommikusöögiks näiteks Taimne šokolaadiavokaadosmuuti, mille täpset ja endale kohandatud kogustega retsepti näed siis, kui teed endale tasuta konto ja logid sisse. Aga igal juhul soovitan seda vägaväga, ma panin piima poole vähem, sest mulle meeldivad paksemad smuutid, aga tegemist on täiesti magustoiduväärilise kraamiga. 

Kuna ma söön suures osas taimselt, siis olen nüüd aru saanud, et kõige suurem mure on mul piisava valgukoguse saamisega. Ja seega proovin igasse võimalikku kohta hetkel valke, eriti taimseid valke juurde sokutada. No ja kikerherned piruka põhjas tundusid mulle küll väga loogilise valikuna 🙂 Ja need tõepoolest ka sobisid siia väga kenasti osa jahust ning võist asendama. Kindlasti proovi tainas võimalikult õhukeselt vormi põhja suruda ning korralikult eelküpsetada – ainult siis on see krõbe ja ei jää nätskeks. Kindlasti sobivad selle taigna sisse ka näiteks kukeseened või hoopis suvikõrvits koos muna, koore ja juustuga. Variante on lõputult.

Kikerhernepõhjal tomatipirukas
Portsjoneid: 6
Hinda retsepti
Prindi
Vaja läheb:
  1. 1 kg küpseid tomateid
  2. Soola ja pipart
  3. 1 purk kikerherneid
  4. 1 muna
  5. 2 spl oliiviõli
  6. 1 dl maisijahu
  7. 1 dl nisujahu
  8. 0,5 tl soola
  9. 100 g riivitud juustu
Juhtnöörid
  1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  2. Viiluta tomatid umbes 1 cm paksuselt ning säti need ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, soola ja piparda ning suska plaat ahju ning unusta sinna umbes tunniks ajaks.
  3. Taigna jaoks purusta kikerherned saumikseriga ühtlaseks, surista juurde ka muna ja õli. Lisa jahud ning sool ja sõtku käte vahel ühtlaseks.
  4. Suru taigen võimalikult õhukese kihina ümmarguse koogivormi (kasutasin 22 cm diameetriga vormi) põhja ning servadesse ning hoia vormi külmkapis seni, kuni tomatid ahjus peesitavad.
  5. Kui tomatitele ahjus juba küll on saanud, siis suru taigna ääred fooliumiga kindlalt vormi külge kinni, et need küpsemise ajal kuhugi ei vajuks surka kahvliga taignasse mõned augud ning pista vorm pooleks tunniks ahju.
  6. Kui taigen eelküpsetatud, siis eemalda foolium, säti tomatid juustuga vaheldumisi taignapõhjale ning suru kätega võimalikult tihedalt kokku.
  7. Viska vorm veel kümneks minutiks ahju. Enne söömist lase täielikult jahtuda.
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Ursu
    22. aug. 2018

    Kas seda retsepti võiks täiesti gluteenivabalt teha, et siis ka maitsev jääks? Ehk on nippe soovitada? Aitäh

    • Jäta kommentaar

      kadri
      22. aug. 2018

      Ma ei ole katsetanud, seega lubada ei julge, aga ma arvan, et riisijahu või gluteenivaba jahuseguga saaks. Kerkima see taigen ei pea, seega ainus, mis muutuda võib, on maitse, aga ma arvan, et sellega ei juhtu gluteenivabalt midagi hullu 😉

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>