Hea toidu kodu

Kardemonisaiakesed kõrvitsaga

Kõrvitsad käivad Halloweeniga kokku nagu sukk ja saabas. Seda püha eriliselt tähistada ei ole mul kuidagi kombeks, aga kõrvitsat söön küll nii supis, salatis kui koogis. Ja üldse mitte ainult tähtpäevadel. Täna siis saiakestes ja koos eriti mõnusa kardemoniga – ise olen tulemusega äärmiselt rahul!

Eriti hea on kõrvitsa saiataignasse lisamise juures see, et see hoiab need veel paari päeva jooksul mõnusalt pehmena ning muidugi asendab see ka osaliselt võid, mis muudab need pisut lahjemaks (kuigi mingi tervisliku toiduga siin endiselt muidugi tegemist ei ole). Kardemoni soovitan alati kasutada võimalikult värskelt puhastatu ning purustatuna – seemnekeste kupardest välja koukimine võtab küll natuke aega, aga maitse on seda täiesti väärt. Kui sulle kardemon miskipärast ei maitse või ei õnnestu seda poest leida, siis võid selle loomulikult näiteks kaneeliga asendada.

Saiakesi on kõige lihtsam vormida nii, et keerad lahtirullitud ning täidisega kaetud taigna rulli, lõikad selle parajateks juppideks ning sätid siis saadud rullikesed ahjuplaadile. Mina katsetasin täna suts teistsugust meetodit. See võtab sutsu kauem aega, aga tegelikult ei ole ka selles midagi keerulist. Rullisin taigna lahti ning katsin ühtlaselt täidisega, täpselt samamoodi, nagu tavaliste rullide tegemisel. Sealt edasi voltisin selle aga kolmeks ning lõikasin umbes 1,5 cm paksusteks ribadeks. Saadud ribad voltisin ükshaaval saiakesteks umbes sellise meetodiga, et võtsin riba ühe otsa parema käe pöidla ning nimetissõrme vahele ning rullisin riba seda samal ajal kergelt keerates ümber nelja sõrme. Kui ots kätte hakkas jõudma, siis tõmbasin selle saiakese keskele ning sättisin saiakese ahjuplaadile. seletus tundub oluliselt keerulisem ja pikem, kui protsess ise, seega järgmisel korral proovin selle kuidagi visuaalselt jäädvustada 🙂

Kardemonisaiakesed kõrvitsaga
Hinda retsepti
Prindi
Taigen
  1. 1 dl piima
  2. 50 g pärmi
  3. 3 dl kõrvitsapüreed
  4. 1 dl suhkrut
  5. 0,5 tl soola
  6. 530-550 g jahu + rullimiseks
Täidis
  1. 0,75 dl kookossuhkrut (või mõnda muud tumedamat suhkrut)
  2. 100 g võid
  3. 2 spl värskelt puhastatud ning peenemaks uhmerdatud kardemoniteri
  4. Suts soola
Juhtnöörid
  1. Soojenda piim umbes käe soojuseni ning lahusta selles pärm.
  2. Lisa juurde kõrvitsapüree, suhkur ning sool ja sega kõik segamini.
  3. Hakka vaikselt lisama jahu - alguses lisa umbes 2/3 kogusest ning sega lusikaga kõik segamini. Seejärel võta appi käsi ning sõtku juurde ka ülejäänud jahu ning sõtku kuni taigen on ühtlaselt tugev, aga siiski veel pehmeja pisut kleepuv. Nii umbes kümme minutit kulub selleks küll.
  4. Kata kauss rätikuga ning tõsta soojemasse kohta umbes tunnikeseks kerkima.
  5. Vahepeal sega omavahel kokku täidise ained.
  6. Kui taigen on kerkinud, siis rulli see umbes 0,5 cm paksuse ristkülikuna lahti ning määri täidis sellele ühtlaselt laiali.
  7. Rulli taigen rulliks kokku ning lõika mõnusad saiakesed, kasuta postituses ülal kirjeldatud meetodit või mõnda muud saiakeste voltimise varianti täpselt nii, nagu sulle endale sobib.
  8. Säti ahi nüüd 220 kraadi peale soojenema.
  9. Säti saiakesed ahjuplaadile ja jäta nende vahele kindlasti ruumi ka kerkimiseks.
  10. Lase neil toasoojas veel umbes pool tundi kerkida ning küpseta siis ahju keskmises osas umbes 10 minutit.
  11. Kõige paremini maitsevad need loomulikult ahjusoojalt, seega naudi kohe!
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>