Hea toidu kodu

Juuretisega valmistatud pizza

Ma ei tea, kas maailmas on olemas inimene, kellele pizza ei maitse. Ma igal juhul oma teada ei ole sellist veel kohanud. Ja väga veidral kombel ei ole mul siin blogis pizza retsepti. Mitte, et see erilist retsepti vajakski – katte võib ju igaüks alati oma maitse järgi kokku panna ja nii saavad söönuks kõik. No nüüd igatahes täna on pizza tegemine just pooleli (õigemini on esimene kangelane juba ahjus) ja mõtlesin, et teen selle postitusega kohe algust.

Kõige parem pizza tuleb muidugi kiviahjus ja eriti kõrgel temperatuuril. Tallinna kesklinna korterites on nende kiviahjudega natuke viletsad lood ja siin tuleb appi pizzakivi – koduse pizzateo täiesti möödapääsmatu abimees (või no eks seda valmis pitsapõhja pulbrist tehtud lahtist pirukat nimetatakse ka muidugi pizzaks, aga pehme põhjaga pärmitaignast küpsetis maitseb küll kindlasti hästi, aga minu suus see pizza nime siiski ei kanna). Pizzkivi pannakse ahju juba vähemalt tund aega enne küpsetama hakkamist võimalikult kõrgele temperatuurile kuumenema ja nii annab see kiviahjule sarnase efekti – krõbeda põhja. Ja küpsemisprotsess on ka ülikiire – ühe pizza küpsetamiseks kulub vaid mõni minut.

Taigna tegin sel korral juuretisega, sest see niikuinii kogub mul kööginurgas jõudu hetkel – ei näe sel juhul kunagi vajadust pärmi kasutada, kuigi läbi aegade olen ikka päris palju pirukaid ka pärmiga teinud ja kindlasti lisan mõne nendest retseptidest kunagi ka siia. Igal juhul, kui sul juuretist pole, siis kasuta selle asemel lihtalt pärmi. Retseptis on kogused täpselt sellised, nagu sel korral kasutasin, aga iga jahu on natuke erinev, seega võib vabalt olla, et pead sutsu jahu juurde lisama.

Katte jaoks ma ei hakka täna retsepti isegi kirjutama – igaüks kasutab seda, mis talle parasjagu maitseb. Juustust kasutasin täna mozzarellale lisaks ka cheddarit ja põhjal loomulikult tomatikastet. Ja minu puhul käib peaaegu alati otse tomatikastme peale ka imeõhukeseks viilutatud zuccini – annab nii mõnusalt mahlasust juurde ja tekitab tunde, nagu oleks tegemist natukenegi tervisliku toiduga. Lisaks viskasin täna taignale sellised kombinatsioonid:

  1. peekon + mustad oliivid + seened + päikesekuivatatud tomat;
  2. ohtralt viilutatud sibulat + värske chilli + kapparid + kirsstomatid;
  3.  ja 4. ma pole päris kindel, mida härra elukaaslane sinna täpselt pani, aga need olid minu omadest umbes 4 korda kõrgemad ja kindlasti oli seal vähemalt kahte sorti seeni, kappareid ja ananassi. Ja kõik ülejäänud juust, mis kodus olemas oli 😀

Pärast ahjust välja võtmist viskasin peale veel ka ohtralt värsket minibasiilikut. Kokkuvõttes imehea! Põhja retsept tuleb siit!

Juuretisega valmistatud pizza
Portsjoneid: 4
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
2 hr
Keetmise-küpsetamise aeg
5 min
Aeg ettevalmistuseks
2 hr
Keetmise-küpsetamise aeg
5 min
Vaja läheb:
  1. 2 spl juuretist (või kasuta selle asemel pärmi)
  2. 2 dl käesooja vett
  3. 1 spl kvaliteetset oliiviõli
  4. 4,5 dl nisujahu
  5. 0,5 tl soola
Juhtnöörid
  1. Sega kõik koostisained omavahel suures kausis kokku. Kõige parem on seda teha käega.
  2. Sõtku saadud massi umbes 5 minuti jooksul, kuni taigen käte küljest lahti lööb.
  3. Kata kauss toidukilega ning lase taignal umbes 2 tundi soojas kohas kerkida.
  4. Vähemalt tund enne küpsetama hakkamist pane pizzakivi ahju ja ahi täiel kuumusel tööle.
  5. Kui oled küpsetamiseks valmis, siis jaga tainas neljaks osaks ning rulli iga osa eraldi küpsetuspaberil ümaralt lahti.
  6. Kata millega iganes süda ihaldab ning küpseta pizzakivil igat pirukat umbes 4-5 minutit.
http://kahvliga.ee/

 Ja lõpetuseks veel mõned pildid läbi aegade küpsetatud pizzadest, mille puhul ma retsepti kirja panemiseni jõudnu d ei ole 🙂 Kes kogu aeg kursis tahab olla, siis vaadake Instagrami. Tavaliselt sinna jõuavad vihjed sellest, mis tulemas on kõige kiiremini. Eriti stories alla 😉 

 

 

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>