Hea toidu kodu

Imeline avokaado-šokolaadivaht (vegan)

See postitus siin ootab tegelikult juba tükk aega oma üles panemist ja kuna täna sain kursaõelt kingituseks kaks imelist küpset avokaadot, siis täna tundus selleks õige aeg. Retsept on pühendusega Sulle, Airi! Ja paned tähele – kuigi ma kingitusena eelistan tõesti alati avokaadot šokolaadile, siin retseptis need kaks kohtuvad 🙂

Minu avokaadolembus ei ole mu tuttavatele ilmselt kuidagi üllatuseks. See meeldib mulle salatites, värsketes kevadrullides, salsades, ceviche kõrval, niisama röstsaial… you name it. Täiesti geniaalne puuvili. Mhmhh, see on puuvili 🙂 Sisaldab muu hulgas rohkelt häid rasvu, vitamiine ja mineraalaineid. Nendega on ainult üks jama – meie kliimas need ei kasva ja seega on meie poelettidel tavaliselt kivikõvad toored isendid.

img_20161206_113002

Õnneks on need võimelised järelküpsema ning hea trikk on toores vili näiteks küpse banaani lähedusse panna, kus see paari päevaga pehmeks valmib. Teoorias vähemalt. Praktikas juhtub tihti nii, et avokaado on toores ja järgmisel päeval ikka veel toores ja siis ühel hetkel jälle täiesti ülevalminud, pruun ja söödamatu. Novot ja kujutage nüüd ette mu rõõmu, kui avastan poes terve letitäie imeilusaid täitsa parajalt pehmeid vilju. Krabasin neid kaasa ilmselt rohkem kui mõistlik ja lisaks kõigele soolasele valmis sellest täna ka üks mõnus magustoit.

img_20161206_113322

Tavapärasest šokolaadivahust on see oluliselt tervislikum ja lisaks ka täistaimne, aga maitse poolest ei jää minu arvates traditsioonilisematele magustoitudele kuidagi alla. Need, kes avokaadot pigem soolaseks toiduks peavad ei pea muretsema, selle maitse ei jää kuidagi domineerima ja kodune katsejänes, kes ei teadnud, millest see vaht koosneb, ei osanud selle koostisosasid ka ära arvata ja kiitis kreemi igati heaks. See magustoit maitseb hästi kohe, kui valmis saab, aga üleöö külmkapis oodates on ka endiselt väga maitsev ning muutub natuke “tugevamaks”. Kõrvale võib nautida näiteks vaarikaid või kirsse.

img_20161206_113350

Lisaboonusena valmib see ainult ühes kausis ning nõudepesu on selle võrra oluliselt lihtsam. Head nautimist! 

Imeline avokaado-šokolaadivaht (vegan)
Portsjoneid: 4
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
15 min
Ajakulu kokku
15 min
Vaja läheb:
  1. 100 g tumedat šokolaadi (kasutasin 80%)
  2. 60 g kookospiima
  3. Suts soola
  4. 1 tl vaniljeekstrakti
  5. 2 küpset avokaadot
  6. 1-2 spl agaavisiirupit
Juhtnöörid
  1. Sulata šokolaad veevannil*
  2. Lisa samasse kaussi kookospiim ning sega korralikult läbi.
  3. Lisa ka sool ning vaniljeekstrakt.
  4. Lase paar minutit jahtuda, lõika seni pooleks avokaadod ning võta neist kivid välja.
  5. Eemalda lusikaga avokaado viljaliha otse muu kraami juurde ning mikserda saumikserit kasutades siidiseks.
  6. Viimasena lisa agaavisiirup - kõigepealt 1 lusikatäis, mikserda ka see segamini ning maitse. Vajadusel lisa veel pisut siirupit.
  7. Tõsta serveerimisnõudesse ning naudi kohe või järgmisel päeval.
Märkused
  1. * Selleks kuumuta suurema poti põhjas vesi ning aseta sellele potile kuumakindel kauss või teine pott nii, et selle põhi veeni ei ulataks ning sulata selles šokolaad. Soovitavalt võiks pealmise poti või kausi ääred laiemad olla nii, et veeaur kindlasti šokolaadini ei pääseks - see rikub kõik ära. Need, kellel kodus mikorolaineahi on, võivad šokolaadi selles sulatada. Tehke seda 20 sekundiliste sutsudena ning segage iga sutsu vahel šokolaad korralikult läbi.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Anni
    30. aug. 2017

    Tere! Kas kookospiima panid vedelikuna või külmkapis seisnuna selle tugeva osa? Või kuidas see 60g täpsemalt tuli 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      30. aug. 2017

      Hei! Lihtsalt purgist otse. Ei pea olema külmkapist ja ainult tugev osa. Täitsa toatemperatuuril kookospiima kasutasin.

  2. Jäta kommentaar

    Emma
    28. okt. 2017

    Tere! Kui mul pole saumikserit, kuid on olemas blender ja kööbikombain, siis kumba soovitaksid pigem kasutada, kui nendega on üldse võimalik samasugune tulemus saada?

    Tänan

    • Jäta kommentaar

      kadri
      28. okt. 2017

      Hei, Emma!
      Ma soovitaks blenderit, ma arvan, et tulemus jääb üsna sarnane 😉

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>