Hea toidu kodu

Goa kookose-krevetikarri

Pearoog | 4. mai 2017 | By

Selle retsepti sain ühelt toredalt India tüdrukult, kelle juures veebruaris cooking classis käisin. Ma teen karrisid päris tihti, aga tavaliselt on need pigem taipärased karrid ja see siin erineb neist märkimisväärselt. Ma ei ütleks, et üks on parem, kui teine – lihtsalt väga erinevad.

Selle karri muudab eriliseks eelkõige see, et tavapärase kookospiima asemel kasutatakse siin hoopis kookoshelbeid (no Indias kohapeal tegelikult värskelt riivitud kookost, aga kookoshelbed on sellele lähim alternatiiv). Tai karripasta on tehtud värskelt paljudest ürtidest ja juurikatest (galangal, kurkum jne), Indias kasutatakse pigem kuivatatud vürtse. Ja kui ma tavapäraselt panen karride sisse kõikvõimalikke aedvilju, siis siin neid ei kasutata. Ja kes olen mina, et vastu vaielda tüdrukule, kes sai selle retsepti oma ema käest (ja ta ema muide kasvatab ise kookospähkleid ja pressib neist õli, rääkimata mango- ja papaiapuudest), kes sai selle omakorda oma ema käest, seega annan ka mina retsepti edasi nii, nagu see mulle edastati. 

Pluss miks ma peaksingi siin midagi muutma, kui see imehea on 🙂 Ja kui ma nüüd järgi mõtlen, siis tegelikult natuke muutsin ka, sest kohapeal küpsetati krevette üle 10 minuti, mulle aga meeldib, kui krevetid vaid korraks pannilt läbi on lastud ja veel mõnudalt mahlased on. Üldse küpsetatakse Indias loomsed proteiinid minu hinnangul tavaliselt üle, aga nemad on nii harjunud ja arvestades seda, mis tingimustes nad vahel oma toiduaineid hoiavad, siis ilmselt on see seal kohapeal ka mõistlik. Seega minu retseptist leiate minu versiooni – kui päris algupärast teha soovite, siis ärge krevette vahepeal pannilt ära võtke.

Goa kookose-krevetikarri
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
10 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
10 min
Vaja läheb:
  1. 150 g tooreid kooritud hiidkrevette (sulatatud)
  2. 0,5 tl garam masalat
  3. 2 dl kookoshelbeid
  4. 3-4 kuivatatud tšillikauna
  5. 1 tl vürtsköömneid
  6. 1 tl koriandriseemneid
  7. Umbes 0,5 tl tamarindipastat*
  8. Umbes 1x2 cm jupp kaneelikoort või 0,5 tl jahvatatud kaneeli
  9. 0,5 tl kurkumipulbrit
  10. 1 tl vett
  11. 1 spl kookosõli
  12. 1 väike punane sibul
  13. Soovi korral 1 värske roheline tšilli
Juhtnöörid
  1. Sega omavahel kokku krevetid ning garam masala ning jäta võimalusel umbes tunniks ajaks (kui pole aega, siis vähemalt 10 minutiks) marineerima.
  2. Võimalikult võimsasse blenderisse tõsta koostisosad kookoshelvestest kuni veeni ning töötle kõik ühtlaseks pastaks. See võib olenevalt blenderi võimsusest võtta kuni 10 minutit.
  3. Kuumuta väikesel pannil kookosõli ning prae selles peenelt hakitud sibulat keskmisel kuumusel, kuni see klaasjaks muutub, siis lisa krevetid ning prae neid mõlemalt poolt umbes minuti jagu.
  4. Seejärel eemalda pannilt krevetid ning kalla samale pannile kaste.
  5. Kuumuta seda umbes 5 minutit, kuni saavutad endale meelepärase konsistentsi, seejärel lisa krevetid tagasi pannile ning kuumuta veel umbes minuti jooksul.
  6. Serveeri kohe kas riisi või hoopis mõne lameleivaga.
Märkused
  1. * Mina kasutasin reisilt toodud kuivatatud tamarindi, leotasin seda eelnevalt soojas veesl. Kui sa ei leia ei kuivatatud tamarindi ega tamarindipastat, siis kasuta selle asemel umbes 1 tl laimimahla
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>