Hea toidu kodu

Dolmad kodustest viinamarjalehtedest

Eelroog, Suupiste, Vegan | 14. sept. 2017 | By

Dolmad on väga põnev toit. Meie mõistes on tavaliselt tegemist täidetud viinamarjalehtedega ja just neid ma siin retseptis ka valmistan, aga tegelikult kutsutakse samamoodi ka kõikvõimalikke täidetud köögivilju – tomateid, paprikaid, sibulaid… you name it. Täitmiseks kasutatakse tavaliselt riisi, erinevaid maitseaineid ning mõnikord ka liha, näiteks sobiks hästi lambahakkliha. Ja üldjuhul pakutakse neid külmalt suupistelaual või eeltoiduks.

Minu tänane versioon, nagu juba mainitud, on viinamarjalehtedest ning liha ma ei kasutanud. Sõin neid nii soojalt õhtusöögiks kui ka külmalt niisama näksimiseks. Minu hinnangul igatpidi mõnusad ja ei oska isegi üht varianti teisele eelistada, seega minu soe soovitus on teha neid natuke rohkem ning siis neid samamoodi kohe soojana ja hiljem jahtununa süüa.

Viinamarjalehtesid müüakse valmis kujul poodides konservina, aga tänapäeval on ka Eestis päris paljudel oma aianurgas või kasvuhoones mõned viinapuud kasvamas ning dolmad on väga hea võimalus lehtede ära kasutamiseks. Ma ei anna lubadust, et kõigi viinamarjasortide lehed sobivad, aga täna kasutusel olevad korjasin ma igal juhul oma vanaisa aiast vähemalt neljalt erinevalt sordilt ja kõik toimisid kenasti, seega ma soovitan katsetada. Ja supertore on see, et neid lehti saab kohe hulgim ette valmistada ja siis talv läbi kasutada. Panen nende ettevalmistamise retsepti alla eraldi kirja 😉

Igal juhul on tegemist mõnusa, üsna soodsa ja hoopis teistsuguse toiduga. Minu tavalistest retseptidest on nendega kindlasti rohkem mässamist, aga mõnikord võib ju ometi köögis natuke vaeva ka näha. Ja lisaboonusena saab kogu pere ja vajadusel ka sõbrad rullimisse kaasata – ise tehtud on ju ikka hästi tehtud ja maitseb sellest ainult paremini! 

Kodused dolmad
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
30 min
Keetmise-küpsetamise aeg
50 min
Aeg ettevalmistuseks
30 min
Keetmise-küpsetamise aeg
50 min
Vaja läheb:
  1. 1 spl oliiviõli
  2. 2 keskmist sibulat, üsna peenelt hakituna
  3. 4 dl pikateralist riisi
  4. 2 spl tomatipastat
  5. 1 tl jahvatatud kaneeli
  6. 1 spl kuivatatud piparmünti
  7. 1 tl värskelt hakitud tilli
  8. 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  9. Maitse järgi soola-pipart
  10. 2 spl kuivatatud jõhvikaid või rosinaid
  11. 2 spl piiniaseemneid
  12. 1 tl peenelt riivitud sidrunikoort ning poole sidruni mahl
  13. Ettevalmistatud viinamarjalehtesid. Mul oli 20, aga sõltub täitsa lehtede suurusest.
Juhtnöörid
  1. Kuumuta õli keskmisel kuumusel koos sibula ning vähese soolaga kuni sibul on klaasjas.
  2. Lisa riis, tomatipasta ning kõik maitseained ning kuumuta pidevalt segades umbes minuti jooksul.
  3. Kalla riisisegule nii palju kuuma vett, et riis on täpselt kaetud ning lase segul madalal kuumusel kaane all umbes 10 minutit vaikselt podiseda.
  4. Seejärel sega juurde jõhvikad/rosinad ning piiniaseemned ning sidrunimahl- ja koor, igaks juhuks maitse - äkki on tarvis soola või pipart lisada.
  5. Lase segul pisut jahtuda.
  6. Samal ajal rulli enda ees lahti viinamarjalehed ning valmista ette pott aurutamiseks - selleks otsi välja pott ning säti selle põhja tagurpidi üks taldrik (no nii, et taldriku põhi on ülespool). Selle peale pane mõned katkisemad viinamarjalehed - see trikk aitab dolmadel pärast ühtlasemalt küpseda.
  7. Kui riis pisut jahtunud, siis säti viinamarjaleht enda ette nii, et selle varreots on sinu poole ning tõsta võimalikult alumisse äärde paras ports riisisegu. Täpset kogust on keeruline hinnata, sest lehed võivad väga erineva suurusega olla, mul läks keskmiselt umbes 3 teelusikatäit lehe kohta.
  8. Tõsta lehe ääred segu peale kokku, nii sulged dolma küljed. Siis rulli viinamarjaleht endast eemale kenaks rulliks. Kuna riis veel küpsedes õige pisut paisub, siis väga tihedalt pole vaja rullida.
  9. Toimeta ülejäänud lehtede ja riisiseguga samamoodi ning säti need kõik järjest ettevalmistatud potti.
  10. Kui kõik rullikesed valmis, siis kalla potti täpselt niipalju kuuma vett, et alumine dolmade kiht on kaetud. Kata pott kaanega ning lase madalal kuumusel umbes 40 minutit auru sees mõnuleda. Vahepeal kontrolli igaks juhuks potti - kui kogu vesi ära on auranud, siis kalla pisut kuuma vett jälle juurde.
  11. Serveerida võid nii kuumalt kui külmalt. Juurde sobib hästi näiteks jogurtiga dipikaste.
http://kahvliga.ee/
Viinamarjalehtede ette valmistamine
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
3 min
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
3 min
Vaja läheb:
  1. Värskelt korjatud viinamarjalehti
  2. 1 liiter vett
  3. 2 spl soola
  4. Majapidamisnööri
Juhtnöörid
  1. Korja oma taimelt (või naabri aiast, aga sel juhul küsi kenasti, et kas võib) nii ilusaid viinamarjalehtesid kui võimalik. Proovi valida võimalikul terved ja ilma pruunide plekkideta lehed.
  2. Säti võrdse suurusega lehed umbes viie kaupa hunnikusse, tee seda nii, et varre osa vaatab sinu poole.
  3. Keera lehtede ääred külgedelt sissepoole keskele kokku.
  4. Seejärel rulli lehed alates alt ning suunaga üles kenaks rulliks ning seo see rull nööriga kokku. Korda sama kõigi lehtedega.
  5. Aja keema potitäis soolavett ning lase rullikestel keevas vees umbes 3 minutit podiseda.
  6. Seejärel eemalda need veest ning kasuta kohe dolmade jaoks või kui soovid neid säilitada, siis paki need tihedalt õhukindlasse kotti ning säilita sügavkülmas.
  7. Kui kasutad külmutatud lehti, siis lase neil korralikult sulada ning kasuta seejärel kohe.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>