Hea toidu kodu

Astelpaju-kaera napoleon

Küpsetis, Magustoit | 19. sept. 2017 | By

Nagu palju asju siin elus, siis sai ka see kook alguse juhusest. Või no täpsemalt sellest, et päris algsed koostisosad olid kodust lihtsalt peaaegu otsas ja siis asendasin ja asendasin ning joppas ja välja tuli algsest plaanist hoopis teistsugune, aga vähemalt võrdselt hea kook. Otseselt tervislikuks seda kooki ilmselt nimetada ei saa, sest võid, koort ja suhkrut siia sisse ikka läheb, aga suure osa nisujahu täistera kaerajahuga asendamine on ikkagi väike samm tervislikkuse suunas. Ja natukenegi tervisliku võtan mina alati hea meelega vastu, eriti siis, kui see ülihästi maitseb!

Tegemist oli mu sünnipäevakoogiga, mille viisin kolleegidele maitsmiseks ja no midagi sealt alles küll ei jäänud, seega tundub, et oli ka teistele meele järgi. Mul endal läheb küll kindlasti kordamisele, sest astelpaju koos keedukreemiga on niikuinii üks täiuslik kombinatsioon ja sobib praegusesse aastaaega lausa imeliselt. Kusjuures keedukreemi segan ma peaaegu alati vahustatud koorega – minu meelest annab see kuidagi eriti mõnusa õhulisuse. Kuigi tavaliselt teen keedukreemi siiski valge suhkruga, aga kinnitan siin kohe, et ka fariinisuhkruga saab supermõnusa tulemuse.

Ma kartsin alguses, et äkki kaerajahu ei jää mõnusalt krõbe, aga tegelikult on asi hoopis vastupidine – koogipõhjad jäävad mõnusad ja muredad ja sobivad kreemiga imehästi kokku. Ja kui neid üle jääb, siis saab seist pudistatud puru koos kreeka jogurti ja marjadega hommikusöögiks süüa 😉

Astelpaju-kaera napoleon
Portsjoneid: 16
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
30 min
Ajakulu kokku
3 hr
Aeg ettevalmistuseks
30 min
Ajakulu kokku
3 hr
Taigen
  1. 200 g nisujahu
  2. 400 g täistera kaerajahu
  3. 1 tl soola
  4. 250 g külma võid
  5. 2.5 dl külma vett
  6. 1 tl 30% äädikat
  7. 1 muna
Kreem
  1. 6 dl piima
  2. 4 muna
  3. 100 g fariinisuhkrut
  4. 50 g jahu
  5. 4 tl maisitärklist
  6. 2 tl vaniljepastat
  7. 400 ml vahukoort
  8. 0,5 kg värsket astelpaju
Taigen
  1. Sega lõiketeradega köögikombaini kannus omavahel kokku jahud ja sool.
  2. Teises kausis sega kokku vesi, äädikas ja muna.
  3. Tükelda külm või kuubikuteks.
  4. Lisa võikuubikud jahule ning pulseeri kuni saad ühtlase puru.
  5. Seejärel lisa töötava köögikombainiga jahule juurde vedelik ning töötle kuni moodustub taignapall.
  6. Kummuta taigen lauale, suru kätega kokku, mässi toidukilesse ning lase vähemalt 4 tundi külmkapis puhata.
  7. Kui oled valmis küpsetama hakkama, siis eelkuumuta ahi 250 kraadini.
  8. Jaga taigen vähemalt kaheksaks (aga kui tahad väiksemat ja kõrgemat kooki, siis rohkemateks) võrdseks tükiks. Kõige parem on seda teha noaga.
  9. Rulli põhjad küpsetuspaberil lahti umbes 1 mm paksuseks sobiva kujuga tükiks - kui soovid ümmargust kooki, siis näiteks kasuta taldrikut vormina, et selle ümbert noaga ringikujuline taignatükk välja lõigata, kuid ära ääri küpsetuspaberilt ära tõsta vaid küpseta ka need ära.
  10. Torgi kahvliga taignasse augud ning küpseta igat põhja umbes 5-6 minutit. Kui paned ahju mitu plaati korraga, siis tasub neil pilk peal hoida ning need vajadusel vahepeal ringi tõsta.
  11. Ülejäänud ääretükkidest saad pärast koogile puru peale teha.
Kreem
  1. Pane piim keskmisel kuumusel paksupõhjalisse potti kuumenema.
  2. Samal ajal vahusta munad suhkruga ning kui on tekkinud hele vaht, siis lisa sinna hulka ka jahu ning tärklis ning sega veel korraks läbi.
  3. Kui piim on kuum, siis kalla piim munasegule pidevalt vahustades hulka ning kalla segu potti tagasi.
  4. Kuumuta kreemi kuni paksenemiseni pidevalt põhjast segades keskmisel kuumusel. Minul läheb kreemi paksenemiseni nii umbes 7 minutit.
  5. Seejärel sega hulka vaniljepasta, pane toidukile otse kreemi peale ning tõsta pott jahtuma.
  6. Pane astelpajumarjad potti ning kuumuta need keemiseni.
  7. Seejärel purusta marjad saumikseriga ning suru mahl läbi sõela potti tagasi.
  8. Kuumuta saadud mahla kuni see umbes poole võrra kokku on keenud.
  9. Jahuta saadud siirup.
  10. Kreemi kokku segamiseks vahusta koor tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult kõik kreemi jahtunud koostisosad omavahel kokku.
Lõppakord
  1. Tõsta kreem koogikihtide vahele, kõige pealmiseks kihiks pudista koogiääred või mõni pisut koledam koogipõhi ning kaunistuseks võid koogile sättida veel astelpajumarju.
  2. Kook on hea kohe pärast kokku tõstmist (krõbedam) kui ka järgmisel päeval tõmmanuna (pehmem).
Märkused
  1. Võid koogi tegemise mitmele päevale ära jagada. Ühel päeval teed näiteks taigna ja kreemi, järgmisel päeval küpsetad ja laod koogi kokku. Ka valmis küpsetatud koogipõhjad säilivadtoatemperatuuril õhukindlas karbis kenasti mitu päeva!
Hea toidu kodu http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>