Hea toidu kodu

Apelsini-pekaanipähkli saiakesed

Ma saan aru küll, et uusaastalubadused on veel täies hoos (trennis just oli nii palju inimesi, et peaaegu ei mahtunud saali äragi), aga väike saiake kulub ju ikka ühe ilusa päeva juurde ära. Pealegi – ega sa neid ju kõiki üksi ära sööma pea – jaga ikka sõpradega ka! Tegelikult selle retsepti kirjutasin juba jõulude ajal üles ja ka pildid on sellest ajast pärit, seega ma täna neid mõnusaid saiakesi ise nautida ei saanud, aga nüüd postitust kirjutades tuli isu peale küll.

Jaaa, need saiakesed on oi-kui-mõnusad. Traditsiooniliselt tehakse igas kodus pärmitaignaga vist pigem kaneelisaiakesi, aga ma väga julgustan erinevate maitsetega katsetama. Tänases retseptis annavad pähklid pehme pärmitaigna vahel äärmiselt mõnusat krõmpsuvat tekstuuri ning apelsinid on praegu nii head, et nende koort lihtsalt peab igas võimalikus retseptis kasutama. See pärmitaigen ise on superpehme ja parim muidugi samal päeval ja soojana, aga kannatavad veel paar päeva süüa (sedasama ei saa üldsegi kõigi pärmitaignaretseptide puhul öelda). Ja mõnus apelsinimaitseline glasuur kroonib neid saiakesi lihtsalt täiuslikult. 

Rohkem ei oskagi midagi tahta, kui tassike teed siia kõrvale ja seda, et need mõnusad päikesepaistelised talveilmad jätkuksid 🙂

Apelsini-pekaanipähkli saiakesed
Sellest saab 16
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
30 min
Keetmise-küpsetamise aeg
15 min
Aeg ettevalmistuseks
30 min
Keetmise-küpsetamise aeg
15 min
Pärmitaigen
  1. 2,8 dl piima
  2. 50 g võid
  3. 2 spl suhkrut
  4. 1 muna (ikka vabalt jooksnud kanadelt, palun)
  5. 6-7 dl jahu
  6. 1 tl soola
  7. 1 pakk kuivpärmi
Täidis
  1. 100 g pekaanipähkleid
  2. 2 apelsini
  3. 60 g suhkrut
  4. 40 g võid
Glasuur
  1. 100 g mascarponet
  2. 1 apelsin
  3. 10 g tuhksuhkrut
Pärmitaigen
  1. Alusta loomulikult taignast. Selleks pane kõigepealt pliidil väikse poti sees madalale kuumusele sulama või, kui see sulanud on lisa potti ka piim ja suhkur ning soojenda segu seni, kuni kõik on nii umbes käesoe.
  2. Lisa piima sisse muna ning sega kõik omavahel segamini.
  3. Suures kausis sega samal ajal kokku 6 dl jahu, sool ja kuivpärm.
  4. Sega piimasegu jahusegu hulka, sega segamini ning sõtku, kuni taigen käte küljest lahti lööb. Vajadusel lisa veel jahu - kõik jahud on natuke erinevad ning täpne kogus on tunnetamise küsimus (kõigile esmakordsetele küpsetajatele pole see tunnetamise osa ilmselt väga suureks abiks, aga pole midagi teha - paremini ka seletada ei saa).
  5. Nüüd kata kauss rätiku või kilega ning jäta toatemperatuurile umbes tunniks ajaks kerkima. Kerkimise ajal valmista täidis ja glasuur.
Täidis
  1. Haki pähklid. Nii suureks, kui ise soovid, aga mulle tundus paras üks pähkel nii umbes kuueks kuni kaheksaks tükiks lõigata.
  2. Eemalda korralikult pestud ja soovitavalt mahepõllumajandusest pärit apelsinidelt köögiviljakoorijaga õhukeselt koor. Nii õhukeselt, et saad kätte ainult koore oranži osa. Haki ka see peenelt.
  3. Rösti pähkleid kuival pannil paari minuti jagu neid vahepeal raputades, kuni need kergelt röstitud saavad. Seejärel kummuta samale pannile kogu suhkur ning apelsinikoor, sega korraks läbi ja lase sel keskmisel kuumusel siis lihtsalt paar minutit olla. Võid panni vahepeal kallutada, kui tundub et suhkur kõrbema tahab minna, aga ära sega.
  4. Kui suhkur sulanud, siis lisa pannile ka või, sega kõik omavahel läbi kuni saad mõnusalt võise karamelliga kaetud pähkli- ning apelsinitükikesed.
  5. Tõsta pann tulelt ning jäta taigna kerkimist ootama.
Glasuur
  1. Riivi peene riiviga terve apelsini koor ning sega see mascarpone ning tuhksuhkruga.
  2. Pressi samasse kaussi juurde kõigepealt umbes veerandi apelsini mahl. Kui glasuur ikka veel liiga paks on, siis lisa veel pisut mahla.
Küpsetamine
  1. Kui tainas kerkinud, kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
  2. Rulli taigen üsna õhukeselt ristkülikukujuliseks lahti. No nii umbes 0,5 cm võiks taigna paksuseks olla.
  3. Laota täidis taignale nii, et sinust eemal olev äär jääb umbes 5 cm laiuselt täidisest puutumata ja ülejäänud tainas on kaetud nii ühtlaselt, kui parasjagu õnnestub.
  4. Keera tainas enda poolt olevast äärest alustades tugevalt rulli, lõika see 16 võrdseks rulliks ning säti need kenasti ahjuplaadile. Rulli väljas oleva taignaääre võid keerata saiakese alla.
  5. Kata pannitäis jälle rätiku või kilega ning lase 45 min kuni tunnike kerkida.
  6. Kui saiakesed kerkinud, siis küpseta neid eelnevalt 160 kraadini eelkuumutatud ahjus nii umbes 15 minutit, kuni need on mõnusalt kuldsed.
  7. Enne glasuuriga katmist lase saiakestel jahtuda nii palju, et saaksid neid mõnusalt käes hoida. Liiga kuumal saial sulab glasuur lihtsalt saiakese sisse ära (maitseb ikka hästi, aga ei näe nii ahvatlev välja).
Märkused
  1. Muide. Kui soovid saiakesed eelmisel päeval valmis teha ja siis hommikul ahjusoojaks küpsetada, siis see on täiesti võimalik - pärast saiakeste vormimist tõsta need lihtsalt kerkima panemise asemel külmkappi ning tõsta need enne küpsetamist umbes tunni võrra varem tuppa soojenema-kerkima ja küpseta täpselt samamoodi!
http://kahvliga.ee/

 

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>