Hea toidu kodu

Ainult täiskasvanutele – Vana Tallinna korvikesed marjadega

Ise ka ei usu, aga saangi üles pandud juba teise postituse tänase päeva jooksul. Praegune aastaaeg sobib mulle ikka oluliselt paremini, kui pime ja külm talv – energiat on kordades rohkem ja nädalavahetus on äärmiselt mõnus olnud. Ja nüüd toidu juurde – see on küll üks dessert, kus pole millegagi kokku hoitud. Luksuslik vaht krõbedates korvikestes serveeritud ohtra marja- ja rabarberikuhjaga. Enamasti saan kõigi oma kookide ja magustoitude kohta südamerahuga öelda, et neid sobib ka hommikusöögi asemel süüa. Selle retsepti puhul see kohe kindlasti ei kehti, sest ka Vana Tallinnaga ei ole siin sugugi kokku hoitud 🙂 Isu rahuldamiseks piisas mulle täpselt ühest väikesest korvikesest, mis tähendab ainult seda, et head kraami jätkub kauemaks. 

Et kõik ausalt ja algusest peale ära rääkida, siis ühel ilusal reedesel kevadpäeval sain Liviko käest toreda paki. Ma muidu siin sellest ilmselt juttu ei teeks, aga see oli tõeliselt nutikas turundus ja väärib kiidusõnu. Mulle meeldib, kui mõeldakse kastist välja ja see pakike oli tõeliselt äge. Piimamannergu seest vaatas mulle esimesena otsa banaan, lisaks kõik muu, mis ühe mõnusa kokteili meisterdamiseks vajalik. 

Vana Tallinna likööriga on mul hunnikutes mälestusi, mis enamasti seostuvad Saksamaa, Hansapäevade, suve ja peavalguga. Ma olen seda elu jooksul ilmselt päris mitu liitrit ära joonud, aga tõele au andes mu ostukorvi see pigem ei rändaks. Ikka väga kleepekas ja magus jook on. Seda suurem oli minu üllatus, kui mannergust leitud jogurti-kooreliköör lausa päris mõnus (ja praeguseks otsas) oli. Laupäeval sattusime kodus pokkerit mängima ja selle kõrvale proovisime ka kaasasolnud retsepti järgi kokku suristatud kokteili, mis muide oli äärmiselt värskendav ja mõnus – ingver sobib siia sisse väga hästi! (Pokkeris võitsin ka, seega kokkuvõttes igati õnnestunud õhtu!) Aga olgu, mis ma siin ikka alkoholi tarvitamisele ärgitan – jooge ikka pigem vähem, kui rohkem, onju.

Mul oli sellest liköörist kohe ilmtingimata vaja mingi magustoit teha. Tegemist on jogurtilikööriga, seega tundus äärmiselt mõistlik magustoidus ka lisaks jogurtit kasutada. Kuna turud on juba päris mõistliku hinnaga marju täis ja ka kodumaine rabarber on kenasti esindatud, siis tulid mängu ka need ja kreemise magustoidu vormiks meisterdasin krõbedad korvikesed. Kui sa nii palju mässata ei viitsi, siis võid korvikesed ka lihtsalt küpsisteks jätta või siis minna veel lihtsama vastupanu teed ja vahtu lihtsalt pokaalist ja marjadega pakkuda. Kõik variandid on mõnusad, need korvikesed näevad lihtsalt armsad välja 🙂

Vana Tallinna korvikesed marjadega
Sellest saab 20
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
20 min
Keetmise-küpsetamise aeg
7 min
Aeg ettevalmistuseks
20 min
Keetmise-küpsetamise aeg
7 min
Korvikesed
  1. 30 g võid
  2. 8 spl suhkrut
  3. 4 spl vahtrasiirupit
  4. Näpuotsatäis soola
  5. 4 spl jahu
  6. 4 spl peenelt hakitud mandleid
Kreem
  1. 3 lehte želatiini
  2. 2 spl kuuma vett
  3. 200 mk vahukoort
  4. 1 dl Vana Tallinn Yoghurt Cream likööri
  5. 2 dl maitsestamata jogurtit
  6. Serveerimiseks ohtralt marju (maasikad, mustikad, vaarikad) ja rabarberit
Korvikeste valmistamiseks
  1. Eelsoojenda ahi 190 kraadini.
  2. Kuumuta väikeses potis madalal kuumusel võid, suhkrut, siirupit ja soola aeg ajalt segades, kuni saavutad ühtlase sulanud massi.
  3. Tõsta pott tulelt ning sega sinnasamasse juurde jahu ja mandlitükikesed. Sega segamini.
  4. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile teelusikatäide taignasegu, jäta vähemalt 5 sentimeetrised vahed, et taigen laiali vajuma mahuks.
  5. Küpseta umbes 7 minutit, kuni küpsised on laiali vajunud ja kergelt pruunistunud.
  6. Kui soovid neist korvikesed vormida, siis tuleb kiiresti tegutseda, noa abil küpsised ükshaaval plaadilt eemaldada ja millegi kumera peale jahtuma panna. Näiteks sobib siin kasutada klaase, nagu allpool pildil näha. Kui soovid korvikesi teha, siis soovitan korraga küpsetada kuni 6 küpsist - muidu need jahtuvad juba liigselt maha ning siis neid enam vormida ei saa.
Kreemi jaoks
  1. Leota želatiinilehtesid umbes 10 minutit külmas vees.
  2. Seni sega omavahel kokku jogurt ning liköör ja vahusta teises kausis koor tugevaks vahuks.
  3. Lahusta paisutnud ja kuivaks pigistatud želatiin kahes supilusikatäies kuumas vees ning sega see seejärel jogurti hulka.
  4. Viimasena lisa segusse ettevaatlikult vahukoor, sega õrnalt, aga kindlalt läbi (sa ei taha koorest õhku välja segada, samas ei taha aga ka želatiinitükke).
  5. Serveeri kreemi korvikeste sees või lihtsalt küpsiste kõrvale, kohustusliku elemendina kuhja kõik üle rohkete marjade ja rabarberitükikestega, sest magus vajab tasakaalustamist!
Märkused
  1. * Ära kreemi ja küpsiseid väga kaua enne serveerimist kokku tõsta - muidu kreem leotab krõbeduse pehmeks.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>